Zöldsaláta

Zöldsaláta

Itt a Húsvét, itt a nyúl…

…meg a sonka, meg a tojás, meg a pluszkilók, ha nem figyelsz – ha igen, akkor viszont nyugodtan kiveheted a részed az ünneplésből, mégis csinos maradsz. És itt a jó idő (végre!), a szabadtéri időtöltések szezonja, no meg a virágoké, élvezzük ki! Itt a Húsvét, vagyis a Feltámadás, az újjászületés …

Tényleg jobb a bio?

A Nők Lapja Egészség utánajárt, vajon tényleg jobb-e a bioétel, mint a „sima”: laborba vitték az almát, a krumplit, a tejet és a mézet, bio- és nem bio változatban. A nem bio almában és krumpliban sajnos sikerült növényvédőszerek maradványait kimutatni, a mézben pedig antibiotikum nyomaira leltek. 🙁 A bioételeknél természetesen …

Vendég a háznál: Névmágia – egy puzzle az önfejlesztéshez

Tegye fel a kezét, aki nem szereti az olyan elemzéseket, amikor a nevéből, a születési dátumából, vagy egyéb paramétereiből a hozzáértők megmutatják, mire is hivatott az életben, mi az erőssége és mi a gyengesége. Ha viszont az ilyen elemzésekről az jut eszedbe, hogy „oké, a csillagok, a nevem és a …

Március: végre itt a tavasz, avagy felfrissülés kívül-belül

Nem tudom, ki hogy van vele, de én már nagyon várom a napsütéses tavaszi délelőttöket és délutánokat, amelyek most már bármelyik nap befuthatnak. Itt az ideje, hogy felfrissüljünk!   Ti is érzitek, hogy a tél itt hagyta a nyomait – száraz bőr, kiszáradt haj, tavaszi fáradtság, sőt, a legtöbbünknél pár …

Mitől bio a bio?

Először is, jó, ha tudod, hogy amit a bioboltokban árulnak, az nem mind biotermék. A feliratok változatosak: „natúr”, „öko”, „reform” vagy „bio” élelmiszerek kelletik magukat a standokon. Nem árt tisztában lenni vele, melyik jelző mit takar. Reformélelmiszer: minden olyan ételféleség, amely kedvező hatást gyakorolhat az egészségre. Natúrtermék: kevésbé feldolgozott, általában …

Hány kalóriára van szükséged?

A napi energiaszükséglet egyrészt az alapvető életműködésekhez szükséges energiamennyiségből, másrészt pedig a munkavégzéshez szükséges energiamennyiségből áll ösze. Ha ugyanannyi energiát viszel be a szervezetedbe, amennyit felhasználsz, tartod a súlyodat. Ha kevesebbet, fogyni fogsz, ha többet, akkor hízol. Igen, ez ilyen egyszerű. (Ha jól megnézed a különböző diétákat, rájöhetsz, hogy egyszerűen …

Kedvenc kifogásaink #1: hétfőtől fogyózom!

Mindannyiunknak – nekem is, neked is, senki nem kivétel – megvannak a jól  bejáratott kis kifogásaink arra, ha valamit halogatunk. A fogyás témája körül  különösképp szeretnek elburjánzani az ilyen kifogások, hiszen ki akar fegyelmezetten diétázni, ha sütit is lehetne enni? Igyekszem ezek közül is összeszedni párat, hátha így könnyebb leküzdeni őket, …

Egy kezdő gasztrosznob evolúciója

Először is tartozom egy vallomással: én nem szeretek főzni. Tényleg nem, egyszerűen sajnálom rá az időt, nem köt le. Viszont épp eleget foglalkozom az egészséges táplálkozással ahhoz, hogy tudjam, a kész, előfőzött, tartósított, vegykezelt, állományjavított, színezett, ízfokozott kaja kevésbé alkalmas az emberi fogyasztásra. Ráadásul az íze sem az igazi, messze …

Februári wellnesskedés: a tél vége és a Valentin-nap jegyében

A február több dologról is nevezetes: egyrészt emberi számítások szerint már mindenkinek nagyon elege van a télből (kivéve a síelőket és a hideg időjárás abszolút rajongóit). Ráadásul itt a farsang, és a Valentin-nap is, amit lehet nagyon szeretni, és nagyon utálni. Bevallom, az utóbbi ügyben én valahol középtájon helyezkedem el. …

Jóságok #1: Zsályaméz

A nyár végén a horvát Rab szigeten nyaraltunk, ahol mindenütt helyi specialitásként hirdették a zsályamézet. Persze rögtön be is szereztem egy üveggel (más egyebek mellett, amelyekről majd még lesz szó), szépen elraktároztam, és mostanában került elő a kamrából. A helyben szerzett infók szerint a zsályaméz kiválóan oldja a köhögést, gyógyítja a …