Tényleg jobb a bio?

Tényleg jobb a bio?

A Nők Lapja Egészség utánajárt, vajon tényleg jobb-e a bioétel, mint a “sima”: laborba vitték az almát, a krumplit, a tejet és a mézet, bio- és nem bio változatban. A nem bio almában és krumpliban sajnos sikerült növényvédőszerek maradványait kimutatni, a mézben pedig antibiotikum nyomaira leltek. 🙁 A bioételeknél természetesen nem volt kimutatható ilyen maradvány, sőt, a biokrumpli C-vitamin tartalma magasabbnak bizonyult.  Úgy tűnik tehát, tényleg érdemes megfizetni a biotermékek jóval magasabb árát. (A cikket itt olvashatod el.)

Egy másik cikkben viszont érdekes mondatokat olvastam, amelyek felpiszkálták kicsit a vásárlói önérzetemet:


A megszállott bio-vásárlók elkerülik a hipermarketek öko polcait   
A Biokukac Kft. tulajdonosa másképp látja a helyzetet. Szerinte a nagyobb áruházláncok biopolcai nem jelentenek komoly konkurenciát a valódi ökoboltok számára: “A nagyobb áruházak más réteget céloznak meg. Aki régóta bio termékeket vásárol, annak meg sem fordul a fejében, hogy bemenjen a Teszkóba, vagy a Spárba. Sőt, a ‘megszállott’ bio-vásárlók gyakran azokat a cégeket is elkerülik, akik termékeiket beviszik a nagy áruházláncokba. A hipermarketek inkább azokat a fogyasztókat célozzák meg, akiknek eszükbe sem jutott volna öko élelmiszert vásárolni, ám amikor látják, hogy nem túl nagy az árkülönbség, inkább a biót veszik meg” – vélekedik Csereklye Márton. 

Namármost, én örülök, hogy a kis bioboltok is vígan megélnek a nagy multi-hiper-szuperek mellett. Az is jó, hogy van egy olyan réteg, amelyik tudatosan biopiacra jár, és igyekszik természetközelien élni. De az az érvelés nekem kicsit izé, hogy ezek a ‘megszállott’ bio-vásárlók azokat a cégeket is elkerülik, akik beviszik a termékeiket a nagy áruházláncok üzleteibe. Miért is?
Szerintem ez nem vallási kérdés – én nem azért vásárolok biót, mert utálom a multikat, hanem mert egészségesebbnek tartom. És nagyon örülök, hogy nem kell szombaton hajnalban kelnem, hogy odaérjek a biopiacra (nálam ezen bukik meg a biopiacozás), hanem akár este hétkor is megkapom a biozöldséget egy bevásárlóközpontban. Annak meg még jobban örülök, hogy bővül a választék a multiknál a bioárukból, egy-két helyen már biozöldséget és -gyümölcsöt is lehet kapni, az egyik “nagy” pedig árulni kezdte a kedvenc bio-tisztítószereimet. Mivel folyamatosan időhiánnyal küzdök, jó, hogy nem kell százfelé szaladgálnom mindenért, hanem egyben be tudom szerezni, amire szükségem van, bio és nem bio cuccokat egyaránt, ráadásul viszonylag megfizethetően.
Ha pedig “globálisan” nézem a dolgot, annak is inkább örülni kellene, hogy azok is megismerkednek a bioételekkel, akik egyébként be nem tennék a lábukat egy bioboltba. Nem ez lenne inkább az üdvös a multikra fújás helyett?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .