Mitől bio a bio?

Mitől bio a bio?

Először is, jó, ha tudod, hogy amit a bioboltokban árulnak, az nem mind biotermék. A feliratok változatosak: „natúr”, „öko”, „reform” vagy „bio” élelmiszerek kelletik magukat a standokon. Nem árt tisztában lenni vele, melyik jelző mit takar.

Reformélelmiszer: minden olyan ételféleség, amely kedvező hatást gyakorolhat az egészségre.
Natúrtermék: kevésbé feldolgozott, általában adalékanyagoktól mentes élelmiszer.
(E két elnevezést a gyártó adja termékének, amelyre a szokásos élelmiszeripari kötelezettségek és ellenőrzések vonatkoznak. Olvasd át a címkéjét, mielőtt megvennéd, mert csakis innen derül ki ugyanis, hogy az élelmiszer valóban mentes-e az adalékanyagoktól.)
Biotermék (ökotermék): az a növényi vagy állati eredetű élelmiszer, amelyet az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően, természetes termesztési és feldolgozási technológiával állítottak elő. Tilos a szintetikus vegyszerek, műtrágyák és növényvédőszerek használata, a génmanipuláció, és a tartósító ionizációs besugárzás. Az állattartásban mellőzni kell az antibiotikumok, hozamfokozók adását, a feldolgozásnál pedig nem kerülhetnek a termékbe mesterséges adalékok – az engedélyezett, természetes adalékanyagok száma alig több mint száz, szemben azzal a körülbelül húszezer adalékanyaggal és hat-hétezer aromával, amennyit a hagyományos élelmiszeripar használ.
Az ökológiai termelést folytató gazdaságokat a Biokontroll Hungária Kht. (HU-ÖKO-01), illetve a Hungária Ökogarancia Kft. (HU-ÖKO-02) ellenőrzi. A termelés módját ellenőrzik, s a szabályok megszegőitől azonnal visszavonják a „bio” megjelölés használatának jogát.
A „bio”, „öko” kifejezés, valamint „az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó termék” felirat csak a valódi biotermékek csomagolásán szerepelhet, ezen kívül az ellenőrző szervezet neve és kódszáma is olvasható a címkén. A külföldi termékeken a helyi ellenőrző szerv, pl. a német Demeter, a svájci Biosuisse vagy az amerikai NOP jelzése található. A biopiacon a termelőtől elkérhetjük a Biokontroll Kht.-vel kötött szerződést igazoló okiratot, vagy annak másolatát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .