Azt hitted, hogy a fogyáshoz csakis akaraterőre van szükség? Ez is fontos tényező, de egy csomó minden más is számít. Nem mindegy, hogy a konyhád gátolja az egészséges életmód kialakítását, vagy épp segítség a fogyáshoz. Íme, néhány egészséges házi praktika, hogy minden flottul menjen.
1. Figyelj a fényekre!
A gyorséttermek nem véletlenül olyan fényesek: a neonfényes díszkivilágítás ugyanis arra ösztönzi az embereket, hogy minél gyorsabban végezzenek az evéssel. A konyhában és az étkezőben viszont jobb, ha kellemes, nem túl tompa, de nem is túl éles fényeket szerelsz fel: ez egyes kutatások szerint szintén segítség a fogyáshoz.
2. A konyhabútor színe is lehet segítség a fogyáshoz!
A konyhabútor színe is befolyásolhatja, mennyit eszünk. A vörös például serkentő hatású, így jó eséllyel arra fogsz törekedni, hogy minél hamarabb belapátold az ételt. A narancssárga viszont serkenti az emésztőrendszer működését. A kék és a zöld nyugtató hatásával arra buzdít, hogy minél hosszabban ülj a konyhaasztalnál, ami szintén rossz ötlet, hiszen több idő alatt többet eszel. A legjobbak a semleges tónusok, mint a fehér, a bézs és a szürke. Ha nem szeretnél, vagy nem tudsz változtatni a már meglevő élénk színen, próbálj a fényekkel játszani, vagy állítsd fel máshol az étkezőasztalt.
3. Legyen barátságos a konyhád!
Ha az ételkészítés helyszíne rendezett és vonzó, nagyobb a valószínűsége, hogy hamburgerezés helyett kedved támad főzni. A saját készítésű étel pedig okkal nagyobb segítség a fogyáshoz, mint az úton-útfélen elfogyasztott hamburger. Figyelj az ergonómiára, a fűszerek, hozzávalók logikus rendjére. Az asztalokon és a pulton se legyen rendetlenség, hogy a családtagok bármikor le tudjanak ülni és kényelmesen enni ahelyett, hogy állva nassolnának a hűtőszekrényből.
4. Szereld fel a konyhát a megfelelő eszközökkel!
A legnagyobb segítség a fogyáshoz az, ha nem kell kínlódnod a konyhai eszközök használatakor. Legyen egy jó minőségű teflonserpenyőd, amelyben kevés olajjal süthetsz. Vásárolj egy pumpás olajszórót. A jó kések a zöldséghámozást és a húsok felszeletelését teszik egyszerűbbé. A párolóban zsiradék nélkül párolhatod a zöldségeket, így ropogósak, és üde ízűek lesznek.
5. Tedd könnyen elérhetővé az egészséges ételeket!
Mosd meg és aprítsd fel a zöldségeket, és tedd őket műanyag dobozokban a hűtőszekrénybe, így mindig kéznél lesznek, amikor csak rágcsálnál valamit. A gyümölcskosár is mindig legyen elérhető közelségben.
6. Ne tedd közszemlére a kalóriadús ételt!
Az étel látványa ugyanis arra késztet, hogy belekóstolj. Amikor ott van előttünk, akkor is elrágcsálunk egy szelet pizzát, ha éppen csak a szemünk kívánja. A kalóriadús ételeket az étkezési időn kívül inkább tedd el el szem elől.
7. Szerezz be egy jó mérleget!
HA legnagyobb segítség a fogyáshoz, ha tudod, mekkora adagokat fogyasztasz, és mindezzel mennyi kalóriát pakolsz be. Legalább addig mérd le a hozzávalókat és az adagokat, amíg világosan át nem látod, mi mennyi: egy normál adag gyakran sokkal kevesebb, mint gondoltuk volna!
8. Gyújtsd be a tűzhelyet!
Az étel hőmérséklete épp annyit számít, mint a szobáé. A forró étel hamarabb vált ki teltségérzetet, ezért kevesebbet eszünk belőle. A maradék pizzát tedd be a mikróba vagy a sütőbe, hogy átmelegedjen, a hideg salátához pedig adj valami meleget, például egy kis grillezett csirkemellet.
Ha úgy gondolod, hogy másnak is hasznára lehet a cikk, megköszönöm, ha megosztod a linket (a cikket viszont légy szíves, ne másold). A Zöldsaláta Facebook-oldalán mindig találsz valami újat, és beszélgetni is tudunk a cikkekről. Képes illusztrációkért, és más exkluzív tartalmakért pedig kövess az Instagramon!
Pingback: Trükkök a fogyáshoz: 5 apróság, ami elvezethet a sikerig