Egészséges ételek gyorsan, avagy az életmódváltás a szupermarketben kezdődik

Egészséges ételek gyorsan, avagy az életmódváltás a szupermarketben kezdődik

Nem szeretem, amikor az emberek a szupermarketeket köpködik, mondván, ott csak a szemetet etetik az emberekkel, és olyan márpedig nincs, hogy egészséges ételek gyorsan, olcsón. Egyrészt van egy ösztönös vonzódásom a kényelmes, gyors és bőséges választékú bevásárlási lehetőségek felé. Szerintem, aki a 80-as évek finoman szólva is mérsékelt választékkal megáldott ABC-áruházain (pestiesen: Közértjein) nőtt fel, az átérzi ezt. Sosem fogom visszasírni azt az időt, amikor egyféle kenyér volt a boltban, és azt kenyérnek hívták. Nem volt jobb, sőt. Nagyon is jó, hogy ma már választhatunk.

Másrészt maximálisan tisztelek mindenkit, aki rendszeresen képes eljutni a biopiacra, vagy akár a sima piacra, illetve a különféle kisboltokba, de nekem ez sajna nem fér bele az időmbe. Azt gyanítom, vagyunk páran, akik fejvesztve rohanunk a munka, a gyereklogisztika és különféle intézni valók között. Mi, kevésbé tökéletesek pedig sajnos végképp elhagynánk a fonalat, ha minden szem zöldségért és szelet szalámiért külön boltba kellene betérnünk, lehetőleg azok korlátozott nyitva tartási idejében.

Egészséges ételek gyorsan a szupermarketből
Én nagyon örülök, hogy van szupermarket, ahol mindent be lehet szerezni egyszerre

Szóval szép dolog visszasírni a régi kisvárosi hagyományokat az ízlésünket ismerő boltos nénivel, meg a faragott pulttal, de szerintem a legtöbbünk számára ez illuzórikus. Viszont hiszek abban, hogy a rohanós, kényelmes, sokáig nyitva tartó szupermarketekben is lehet egészségesen, sőt, akár viszonylag környezetbarátan vásárolni. Az persze valószínűtlen, hogy a teljes hulladékmentesség is megvalósítható lenne így. De ha nem ragaszkodsz az évi egy befőttes üveg hulladékhoz, hanem ésszel, szívvel, lélekkel csinálod ezt is, simán lehet itt is hulladékot csökkenteni. Szóval az “egészséges ételek gyorsan” című küldetés nem egy mission impossible a szupermarketekben sem. Íme, néhány tipp ahhoz, hogy a napi rohanásban, a nagy boltokban is ki tudd választani azt, ami egészséges lesz a családnak

Egészséges ételek gyorsan, lista szerint

A menütervezés hasznos dolog. Egyrészt jobban átlátod, mit eszik a család, és nem fordulhat elő, hogy már a harmadik este szénhidrát van szénhidráttal. Másrészt nem kell minden nap azon agyalni, mit kellene főzni, mit kellene enni. Harmadrészt bele lehet kalkulálni a rohanós napokat, amikor csak valami extra gyors fér bele. Ezen kívül nem az akciók fognak elcsábítani, hanem tudatosan keresed majd a jobbfajta kaját. Ja, és a menütervhez költségvetést is lehet társítani, vagyis a konyhapénz is némileg tervezhetőbbé válik.

Térképezd fel a boltot!

A klasszikus elrendezés szerint a friss áruk általában a bolt szélein foglalnak helyet. Épp azért van így, hogy a kenyérért, a húsért, a tejért, a zöldségekért minél nagyobb területet kelljen bejárnia a vevőnek (hátha így rácuppan az akciós árura is). Ha viszont tudatosan a széleken maradsz, gyorsabb vagy, az elcsábulást is jobban kivéded, és csupa friss cuccot vásárolsz. Általában itt találhatók az egészséges ételek gyorsan, olcsón beszerezhető formában.

Egészséges ételek gyorsan egy helyről
Ha bevásárlólistával mész, és ragaszkodsz hozzá, még pénzt is spórolsz

Legyen friss!

Nem nagy felfedezés, mégis érdemes tudatosítani magadban, hogy a friss áru jobb, és általában olcsóbb is, mint a dobozolt, vákuumfóliázott, tartósított, feldolgozott, ízfokozott. Vagyis a konzerv helyett jobb a zöldség, gyümölcs, pékáru, húsféle. A mélyhűtött kaja sem rossz választás (persze itt is leginkább a zöldség és a gyümölcs, nem a készétel), de azért mérd fel alaposan a mélyhűtőd kapacitását.

Nézz rá a címkére!

De most ne azzal a szemmel, hogy töviről hegyire végigolvasod, hanem csak úgy felületesen. Minél kevesebb dolog van ugyanis rajta, annál jobb. És most jöhet az értő olvasás: nem a legjobb ötlet, ha azon a rövid listán is elöl van a cukor, a fehér liszt vagy a zsiradék. Ami ugyanis legelöl van, abból van a legtöbb az ételben. A legjobb képlet: kevés hozzávaló, és értékes cuccok az első helyeken.

És most olvasd is el azt a címkét!

A szembeötlő jelző félrevezető lehet: a cukormentes étel lehet, hogy nagyon is gazdag zsírban, a zsírszegény meg cukorban. A természetes kivonatokkal dicsekvő címke lehet, hogy 1-2 százalék természetes valamilyen kivonatot takar. Szóval az olvasgatást nem lehet megúszni. Nem elég, ha egy kenyér barna színű: ha a címkéjén elöl van a finomliszt, akkor csak megszínezték, mókusvakítás gyanánt.

Az egészséges ételek gyorsan is beszerezhetők
Az egészséges ételek a szupermarketben is ott vannak. A választás a tiéd

Hajolj le érte!

A szemmagasságban elhelyezett termékek azért vannak ott, mert nagy cégek komoly polcpénzeket csengettek ki a szem előtt levő elhelyezésért. Ha olcsóbb, de lehet, hogy ugyanolyan jó minőségű árura vadászol, érdemes lehajolni vagy feljebb nézni. A lejáratra is figyelj, időnként szeretik előre tenni a hamarosan lejáró élelmiszereket.

Játssz a “boltokkal”!

Ha visszasírod a kisboltok kultúráját, akkor a szupermarketben is játszhatsz egy kicsit: kezeld úgy a különféle sorokat, mintha külön, apró boltocskák lennének. menj a zöldségeshez és a pékségbe, valamint a henteshez, az édességekhez viszont nem muszáj betérni. Sajnos az előre köszönő, cuki boltosnénit a nagyobb üzletek nem tudják garantálni, cserébe viszont az egészséges ételek gyorsan a kosaradba kerülhetnek.

Ha úgy gondolod, hogy másnak is hasznára lehet a cikk, megköszönöm, ha megosztod a linket (a cikket viszont légy szíves, ne másold). A Zöldsaláta Facebook-oldalán mindig találsz valami újat, és beszélgetni is tudunk a cikkekről. Képes illusztrációkért, és más exkluzív tartalmakért pedig kövess az Instagramon!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

Fotók: Pixabay.com

One comment

  1. Pingback: Receptek a karcsú emberek konyhájából - Zöldsaláta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .