Utálsz futni? Nyugi, a séta is jó lesz!

Utálsz futni? Nyugi, a séta is jó lesz!

Jön a jó idő, úgyhogy itt a szabadtéri edzések szezonja végre. De mi legyen, ha szívből utálsz futni, nem bírják az ízületeid, túlsúllyal indulsz, vagy egyszerűen csak jó régen nem futottál? A jó hír az, hogy egy klassz kis tempós séta mindig kéznél van, és tökéletesen megteszi edzés gyanánt. Azon egyelőre vitáznak a szaktekintélyek, hogy ér-e annyit, mint egy laza kocogás vagy sem, de a lényeg, hogy nehezebb vele melléfogni, mint a futással, nehezebb rossz technikával csinálni, nem készíti ki az ízületeket, és egy jobb sportcipőn kívül nem kell hozzá semmilyen fancy felszerelés. Ráadásul bárhol űzheted, ahol van egy viszonylag autómentes út, és néhány fa. A híresztelésekkel ellentétben a bevásárlóközpont nem annyira jó kardioedzés-terep, és a kirakatok előtti merengés sem minősül gyaloglásnak 🙂 Egy pár órás városnézés, vagy egy kisebb kirándulás viszont kiváló edzés, de akkor se keseredj el, ha inkább csak fél órát sétálnál viszonylag egyenletes tempóban a környéken.

Fotó: pixabay.com

 A rendszeres, mondjuk napi 30 perces, gyors séta bizonyítottan óvja a szívet, csökkentheti a vérnyomást, fogyaszt, formálja a lábat, a csípőt és a feneket, és mint minden más mozgás, csökkenti bizonyos betegségek kockázatát. A hosszú távú hatásain kívül azonnal észreveheted, hogy oldja a feszültséget, felpörgeti az agyadat, feltölt energiával, eltünteti a tavaszi fáradtság nyomait – mindezt úgy, hogy nem kell kínkeservvel rábeszélned magad az indulásra, hiszen semmi okod attól tartani, hogy a végén szenvedős edzésbe csapsz majd át. Egyes felmérések szerint a séta még antidepresszáns helyett is beválik – különösen, ha a zöldben sétálsz. Ráadásul a napi D-vitamin adagról is gondoskodik, még akkor is, ha egyébként nem feledkezel meg a fényvédelemről (mert gondolom, te sem szeretnél a kelleténél több ráncot). Egyébként megfigyelted már, mennyire ki vagyunk éhezve ilyenkor, a tél legvégén a zöld növényzet látványára?

Gyaloglóterepnek a legközelebbi park vagy a falu széle is tökéletesen megteszi (Fotó: pixabay.com)

 Ha viszont rossz az idő, vagy valamiért mégsem akarsz elmenni otthonról, akkor akár helyben is sétálhatsz! A neten rengeteg “helybengyaloglós”, lánykori nevén “power walk” edzés van, nekem télen a kedvenc mozgásformámmá vált – annyira nem vagyok elszánt, hogy a hidegben is a szabadban fussak vagy gyalogoljak, a futógép meg sajnos nem fér be a nappaliba. Mutatok párat, amit kipróbáltam:

Ez egy kezdő program, motiváció- vagy időhiány esetére:


Szintén laza húsz perc, reggeli ébresztő:



Ez már egy 30 perces, könnyed zsírégetés:


Itt pedig a gyaloglás mellett befigyel egy kis gumiszalagos erősítés is (a másik kedvencem):

One comment

  1. Pingback: 4 sportos Youtube csatorna a hatékony otthoni edzésekhez - Zöldsaláta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .