Irány fogat mosni!

Irány fogat mosni!

Azt szoktam mondani, hogy a sportolás olyan, mint a fogmosás: nem ildomos róla hosszabb ideig elfeledkezni. Aha, ahogy én azt a kis értelmiségi-középosztálybeli elefántcsonttornyomban elképzelem… 

Merthogy nemcsak a sportolásról feledkeznek el sokan huzamosabb ideig, hanem – ahogy az a Magyar Fogorvosok Egyesülete által kezdeményezett, 1300 fős országos, reprezentatív kutatásból kiderül – a fogmosás sem megy a kellő gyakorisággal. A 14 és 50 év közötti lakosság szájhigiénés szokásait és tudását vizsgáló felmérés arról tanúskodik, hogy a többség ritkábban mos fogat annál, mint amennyiszer azt fontosnak tartja. Az emberek közel egyharmada mindössze naponta egy alkalommal nyúl a fogkefe után. Különösen a férfiakra és az alacsony státuszúakra jellemző a szájhigiénés szempontból való veszélyeztetettség, körükben nagyobb arányban vannak jelen, akik évente csak egyszer, vagy ennél is ritkábban cserélik a fogkeféjüket – azt most inkább nem képzelném el, hogyan is néz ki egy évente cserélt fogkefe, és mi lakik a szálai között.

Ami viszont általánosan jellemző hiba, (és ez már a megkérdezettek csaknem felére jellemző) hogy sokan elsietik a fogmosást. Nem szánják rá az ajánlott 2-3 percet, és a fogselymezés is gyakorta elmarad. A megkérdezettek több, mint háromnegyedének hiányosak a fogselyem használatával kapcsolatos ismeretei. A rendszeres fogorvosi ellenőrzésről nem is beszélve: sokan csak akkor mennek fogorvoshoz, ha már nagy a gáz, vagy még akkor sem.

Image courtesy of imagerymajestic/ FreeDigitalPhotos.net

 És hogy miért épp most beszélünk erről? Mert a boldogság világnapja mellett ma van a szájápolásé is, szóval mossatok fogat, hogy önbizalommal telve mosolyoghassatok 🙂

A helyes fogmosás egyébként könnyen megtanulható, a legjobb, ha mindenki a fogorvosához fordul ez ügyben – az én fogorvosom például kifejezetten szívügyének tekinti, hogy mindenkit megtanítson helyesen fogat mosni, és a fogselymezés hasznosságára is felhívja a figyelmet. 

A kutatással és a helyes szájápolással kapcsolatban megkérdezett Dr. Balsai Tamás fogszakorvos szerint a legjobb, ha a gyerek fogát anyu-apu mossa az első fogak kibújásától kezdve úgy 7-8 éves korig, amíg a gyerkőc meg nem érti, mi az a fogfelszín, hány ilyen van az ember szájában, és miért kell őket jó alaposan megmosni. Már gyerekkorban is az elektromos fogkefe használatát javasolom legalább napi két alkalommal, amelynek nagy előnye, hogy a kis fejjel mindenhova elérünk, és a szájüregen belül nagyon jól irányítható. A gyerekek fokozatosan megismerhetik az érzést, ahogy a fogkefe feje végigmegy a szájban, azt, hogy milyen erővel kell mosni, és ami a legfontosabb: hogy milyen a tiszta száj érzése” – teszi hozzá a szakember.

Image courtesy of adamr/ FreeDigitalPhotos.net

Felnőttkorban sokkal nehezebb ügy változtatni a rosszul rögzült szokásokon, mivel a felnőttek 90%-a meg van győződve róla, hogy tud fogat mosni. Pedig jól fogat mosni nagyon nehéz, hiszen olyan elzárt területek vannak a szájban, amelyek nagyon nehezen érhetőek el. A felnőttek egy része azt gondolja, elsősorban az számít, hányszor mosnak fogat, pedig a sokszori fogmosás rossz technikával nem sokat ér. „A betegeim többsége figyel a szájhigiéniára, időnként mégis látok napok óta a fogakon lévő lepedéket, fogkövet. Aki valóban meg szeretne tanulni alaposan fogat mosni, legjobb, ha fogorvosához fordul. Felnőtteknek is az elektromos fogkefét javaslom, mert a kicsi kerek fejjel könnyebb hozzáférni a problémás területekhez is, és ami nagyon fontos, azzal nem lehet károsítani a fogakat. Természetesen, a rossz beidegződésű fogmosás nehezen javítható, többszöri ismételt fogtisztítás és ellenőrzés kell hozzá” – figyelmeztet Dr. Balsai Tamás. Szintén fontos, hogy a helyes szájhigiénia fenntartása és a fogak épségének megőrzése érdekében fogorvoshoz nem (csak) panasz esetén ildomos mennni, hanem legalább évente, a kor előrehaladtával pedig félévente. A fogorvos a problémák ellátása mellett a szájhigiénia terén adódó problémákat is észreveszi, és javaslatot tesz a helyzet javítására.

A Magyar Fogorvosok Egyesülete egyéves, országos edukációs kampányt is útjára indított, amelynek célja a szájhigiénés ismeretek átadása, terjesztése. Ennek eszköze többek közt a www.szajharmonia.hu oldal, amelyen országos fogorvoskereső adatbázist, illetve ” A Szakértő Válaszol” rovatot is találsz, ez utóbbihoz bárki fordulhat személyes problémájával. Mivel az oldal főtámogatója az Orbit, természetesen a rágózás PH-érték helyreállító hatására is kitérnek – a rágó egyébként tényleg hasznos, mert a nyáltermelés javítja a PH-értéket, így a baktériumok által termelt sav nem tudja annyira károsítani a fogzománcot, maga a rágó pedig némileg tisztítja is a fogakat. Csak Banderas ne búcsúzzon el drámaian szegény, elhagyott fánkjától, mert egyrészt elszomorodom tőle, másrészt pedig annyira rosszul öregszik szegény… 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .