Felejtsd el végre a kifogásokat!

Felejtsd el végre a kifogásokat!

Neked is megvannak a kedvenc kifogásaid, ha ki akarsz hagyni egy edzést (vagy többet)? Nem vagy egyedül, néha mindenki él ezzel a fogással. Nincs időnk. Nincs kedvünk. Vagy egyszerűen nem érezzük, hogy bármi hatása lenne az edzésnek.
Ám ha a kifogásokra hallgatsz, akkor tényleg nem tapasztalsz majd semmi eredményt – fél év alatt sem, és egy év alatt sem. Épp ezért érdemes túllendülni a halogatáson, és rendszeresen beiktatni a programodba a sportot. Ugyanis csak így érheted el a célodat.

Image courtesy of [photostock] / FreeDigitalPhotos.net

 1. számú kifogás: Nem esik jól az edzés
Megoldás: Tervezz be hosszabb levezetést. Ha tudod, hogy az edzés utolsó 10-15 perce könnyű lazító, nyújtó gyakorlatokból fog állni, ez az egészet elviselhetőbbé teszi. Sok szakértő szerint ráadásul az utolsó élmény tart legtovább: ha az edzés vége jóleső lazítás, ez marad majd meg az emlékezetedben. És jó, ha azt is tudod, hogy csak az eleje nehéz: ha hozzászoksz a rendszeres sporthoz, egy idő után hiányozni fog majd, ha mégis kimarad az edzés.

2. számú kifogás: hülyén festek majd az edzőteremben a sok hibátlan alakú Playboy-cica között
Megoldás: Na ez az, amit sürgősen felejts el, ugyanis az edzőterembe járók többsége nem a legújabb divatú sportruháját mutogatni jár oda, hanem ugyanazért, amiért te: fogyni, egészségesebbé válni. És szinte senki sem tökéletes alakú, tökéletes mozgású arrafelé. Nem az a cél, hogy egyből tökéletesen hajts végre minden gyakorlatot az aerobik-órán, hanem hogy fejlődj. Fejlődni pedig nem lehet másként, mintha elkövetsz néhány kisebb hibát, mondjuk elvéted a koreográfiát. Hidd el, senki sem fog nevetni rajtad, mert mindenki így kezdte.

3. számú kifogás: nincs időm.
Megoldás: Számítsd be az apróságokat is: az edzésben nincs olyan, hogy mindent, vagy semmit. Ha végképp semmire nincs időd, sétálj 10 percet gyors tempóban, még mindig jobban jársz, mintha otthon ülnél, magadat sajnálva az időhiány miatt. Ráadásul át sem kell öltöznöd hozzá. Ne ülj a gyerek mellett a homokozó szélén, inkább fogócskázzatok. Vagy emeld fel néhányszor a babát, és máris tettél valamit a karodért. A sort a végtelenségig lehetne folytatni, az ötleteknek csak a fantáziád szabhat határt.

4. számú kifogás: nincs semmi látszatja.
Megoldás: Próbálj ki egy olyan sportot, ami egyszerre mozgatja meg az alsó- és a felsőtest izmait (például a step-aerobikot, az úszást, vagy a nordic walkingot). Így ugyanannyi idő alatt kétszer annyi munkát végezhetsz el, és még csak meg sem érzed. Sőt, egyes kutatások szerint még könnyebbnek is tűnik az edzés, ha egyszerre használod a kezedet és a lábadat.

5. számú kifogás: már máskor is megpróbáltam rendszeresen, de már akkor sem ment.
Megoldás: Ne arra koncentrálj, ami nem ment, hanem arra, ami igen. Minden egyes alkalom, amikor összepakoltad a cuccod, és elmentél edzésre, vagy egy DVD-re tornáztál otthon, nagy eredmény. Legyen belőle minél több!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .