Mégis, milyen naptejet vegyek?

Mégis, milyen naptejet vegyek?

Most, hogy végre itt a hűvös idő, nem árt egy kicsit előre gondolkodni, hiszen jönnek még napsütéses órák. Ha még az utóbbi hetek időjárásának dacára sem vetted meg az ezévi naptejet, akkor itt az ideje beruházni rá. De vajon mekkora faktorszámot válassz?

A faktorszám elvileg azt mutatja meg, hogy hányszorosát töltheted el a napon annak az időnek, amennyi alatt fényszűrő nélkül biztosan leégnél. Persze ez nem jelenti azt, hogy egy hófehér bőrű nő 50-es faktorral nyugodtan kifeküdhet pár órára a tengerpartra, de az tény, hogy némileg többet napozhat, mintha nem kenne magára semmit. Azt pedig, hogy mennyi idő alatt égne le a bőröd, ha csak a saját védelmére hagyatkozhatna, a bőrtípusod dönti el. Íme négy szemléletes példa a Született feleségekből:

1. típus: Vörös haj, világos szem, tejfehér, érzékeny bőr. Nagyon könnyen leég, viszont nemigen barnul le. Ha nem keni be semmivel a bőrét, 5-10 perc alatt megpirul. A 30-as, sőt, akár az 50-es fényvédő faktorszámú krémek valók neki.

2. típus: Szőke haj, fehér bőr, világos szemek. Könnyen leég, de lebarnulni is képes. Fényvédő krém nélkül 10-15 percet tartózkodhat a napon a leégés veszélye nélkül. Az ő faktorszáma a 20-as, 30-as.

3. Barna haj, barna szem, az előbbieknél sötétebb bőr. Ritkán ég le, viszonylag könnyen barnul. 15-25 percig sem lesz vörös, ha semmivel nem keni be a bőrét. Legalább 15-ös, de inkább 20-as faktorszámú naptejet használjon.

4. Sötét haj, sötét szem, kreol bőr. Szinte soha nem ég le. 30 percet is eltölthet a napon, mielőtt a napsugarak bántani kezdenék a bőrét. Legalább 6-os, de inkább 10-15-ös faktorszámú készítményt vásároljon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .