Így éld túl a hőséget!

Így éld túl a hőséget!

Állítólag holnap még nem nagyon lesz enyhülés, szóval addig valahogy ki kell húzni ezt az agyzsibbasztó hőséget. A legjobb, ha átteszed a székhelyed valami barátságos vízpartra, de ha ez valamiért nem megy, akkor is vannak praktikák a túlélésre. Íme néhány belőlük.

– Ha nincs kerted, ahol egy fa árnyékában élvezheted a hőséget némileg elviselhetőbbé tevő szellőt, akkor ne flangálj sokat odakint. Maradj otthon, ülj be a kádba egy jó könyvvel, és igyál citromos limonádét. A városi túráknak nem most van az ideje.

– Ventilátor! A klímánál némileg egészségesebb, mivel csak szelet csap, de nem fújja rád direktben a hideg levegőt. Az ízületeid megköszönik 🙂

– Persze ha van légkondid, nem szentségtörés kihasználni, csak ne csinálj vele eszetlen hideget. Elég, ha 2-3 fokkal csökkented a hőmérsékletet.

– Sötétíts be, akár néhány vizes lepedőt is kiaggathatsz a lakásban (legalább kimoshatod az összes ágyneműt).

– Hidratálj: igyál minél többet, és ha lehet, főként vizet. Persze csinálhatsz egy adag citromos limonádét is, minél kevesebb cukorral, sőt, valamilyen frissen facsart gyümölcslével is megbolondíthatod a vizet. A gyümölcsös jégkockáknak ilyenkor veheted igazán hasznát. Kerüld viszont a cukrozott üdítőket, különösen a szénsavasakat, amelyek még azelőtt eltelítenek, hogy szomjadat oltottad volna. Ja, és az alkohol, és a koffein sem barátod ilyenkor – a Balaton-parti hideg sör nem a legjobb megoldás, sorry. És bár a jegeskávé is nagyon jól tud esni ilyenkor, ne szomjúság ellen vesd be, legyen inkább desszert, sok ásványvízzel leöblítve (az ásványvízzel ráadásul a kiizzadott ásványi sókat is pótolhatod.) A gyerekekre is figyelj, kínáld őket rendszeresen vízzel. Vigyázz a háziállatokra: itasd őket, és keress nekik helyet a hűvösben. Ha a ház elé kiteszel egy tálnyi vizet, lehet, hogy megmented egy kóbor állat életét. (További infók a Noé Állatotthontól)

– Kaja: csak könnyedén. A hagyományos strandkaja (lángos, palacsinta, sült kolbász) megint csak nem a legjobb megoldás: a kalóriadús és fehérjében gazdag kaja emeli a testhőmérsékletet, erre pedig ilyenkor a legkevésbé van szükséged. Válogass a friss gyümölcsök, zöldségek, saláták közül (na jó, a zöldséghez jöhet egy kis sovány, roston sült hús), de jók a hideg levesek is. Én most toltam le egy nagy tányér görög salátát, este pedig nagyágyúként érkezik a tzatziki, imádom 🙂 Cukros-tejszínes fagyi helyett itt összeszedtem néhány egészségesebb alternatívát, ha most hozzáfogsz, délutánra elkészül.

– Mozgás: mértékkel. Nem most kell világcsúcsot döntened, pláne nem délben. Az ilyen napok sportja az úszás, a séta, esetleg este egy kis bicajozás. Ha mindenáron edzeni akarsz, tedd légkondis edzőteremben, de ott is légy toleráns a szervezeteddel, lehet, hogy nem fogod olyan jól bírni, mint máskor.

– Öltözz olyan lengén, amennyire csak lehet. A len, a pamut és a vászon jó választás ilyenkorra, de a műszálas ruhákat felejtsd el, ha nem akarsz a saját levedben főni. Ha a szabadba indulsz, kend be magad fényvédővel, legyen rajtad kalap és napszemüveg.

– Párologtass borsmenta, citrom, vagy levendula illóolajat: frissítik a levegőt és távol tartják a szíúnyogokat. Vigyázz, a citrusok illóolajai fényérzékenyítik a bőrt, ne használj nappalra citromolajjal dúsított testápolót, arckrémet.

– Figyelj a gyerekekre, a várandósokra, az idősekre és a krónikus betegekre, ők érzékenyebbek a melegre. Ha valaki rosszul lesz, azonnal hívj orvost.

– A hőség remek kifogás egy shoppingtúrára. Ha nem töltötted az egész napot légkondis munkahelyen, akkor nyugodtan menekülj be pár órára egy plázába hűsölni 🙂

Ahhoz, hogy a melegben is szép maradj, itt gyűjtöttem össze neked néhány tippet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .