Paraffin álruhában

Paraffin álruhában

Brassai Adrienne-től, a Primavera illóolajok magyarországi forgalmazójától, és a Zöldsaláta szakértőjétől ismét hasznos tanácsot kaptunk: legutóbbi jegyzetében azt árulja el, hogyan ismerjük fel a kozmetikumok címkéjét olvasgatva, ha a termékben paraffin van. (Adrienne a Primavera Facebook-oldalán publikálta a jegyzetet, az ő engedélyével közlöm a blogon is annak tartalmát.)

De először is arról, miért baj, ha paraffin van egy termékben. A paraffint kőolajból állítják elő, így semmi köze a bőr mélyebb rétegeibe felszívódó, és ott valóban ápoló hatást kifejtő hidegen sajtolt növényi olajokhoz. Bevonatot képez a bőrön, eltömíti a pórusokat, és így bénítja a bőrünk légzését, anyagcseréjét, méregtelenítő funkcióját, hozzájárul viszont a kiszáradásához. Hosszabb távon mindez oda vezet, hogy a kőolajszármazékokat használó egyre szárazabbnak érzi a bőrét, így egyre gyakrabban kenegeti – ezt hívják paraffin-függőségnek. Sajnos, mivel olcsó termék, a paraffin rendkívül gyakran bukkan fel a kozmetikumokban az értékes növényi olajok helyettesítőjeként. És még a megrögzött címkeolvasók sem mindig ismerik fel, mivel számos néven szerepelhet az összetevők (INCI) listáján. Íme az álnevek:

PARAFFIN
MICROCRISTALLINE WAX
PETROLATUM
MINERAL OIL
… CERESIN
PARAFFINUM LIQUIDUM
CERA MICROCRISTALLINA
VASELINE
EUCERINUM AMHYDRICUM

Ha ezek közül látjátok valamelyiket a címkén, jobb, otthagyni a terméket az üzlet polcán. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .