Így keresd a betegséged lelki okát!

Így keresd a betegséged lelki okát!

A következő cikket nem én írtam: coach kollégám, a gyógyítás többféle formájában is jártas Molnár Andrea, a Család és Egészség oldal (www.csaladesegeszseg.hu) szerkesztője a szerző, akivel többször is beszélgettünk a különféle betegségek lelki hátteréről. Ekkor kértem meg, hogy segítsen a Zöldsaláta olvasóinak feltárni, mi is állhat a különféle problémák mögött. Merthogy arról sokfelé olvashatunk, hogy a legtöbb betegség nem csupán (sőt főként nem) kizárólag fizikai probléma – a “keresd meg a háttérben álló lelki okokat” jótanácsnál azonban kevés írás jut tovább. Igen ám, de hogyan kellene hozzákezdeni a kereséshez? Ebben segíthet Andi cikke, fogadjátok szeretettel!

Nem is volt olyan régen, hogy ha betegek lettünk első gondolatunk és tettünk az volt, hogy elmentünk a háziorvosunkhoz, aztán pedig a gyógyszertárba. Ma viszont már egyre többen gondoljuk úgy, hogy az egészség nem a betegség hiánya, hanem a normális állapotunk – így az egészség egy új megközelítése alakult ki világszerte. Ez a megközelítés az egészséget a test-lélek-szellem hármasságának szempontjából vizsgálja.
Mi van a testi bajokon túl? Hogyan fejthetem meg magam betegségem okát? Mit tehetek önmagamért?
Nézzünk néhány gyakori tünetet, és fejtsük meg együtt mit is jelenthetnek. 
Fejfájás
Mit is jelképez fejünk? Racionalitást, észt, agyat, gondolkodást elsősorban. Ha fáj a fejünk, mi fáj nekünk igazán? Hol a gond?
Fejünk egyéniségünk kifejeződése. A fejfájás azt üzeni, hogy nagy a nyomás rajtam, túl erősen próbál valamit mentálisan, agyból elérni, megcsinálni és ez feszültséget okoz bennem.
Jelentheti, hogy kétségeim vannak magammal, erős az önkritikám, szigorúan ítélkezem magam felett, netán egy negatív gondolat „beszorul”, „megreked” a fejemben.
Fontos, hogy ne csak fejből megérteni akarjuk magunkat és viszonyunkat a világgal, hanem érzéseinkre is figyelemmel legyünk. Az „értem” és „érzem” legyen kiegyensúlyozott bennünk.
Homlokunk mindig arccal a világ felé fordul, így nem meglepő, hogy ha a fejfájás a homlokban jelentkezik, leginkább a munkahelyünkkel, társadalmi szerepünkkel vagyunk konfliktusban. Ha viszont a fejfájás két oldalt a halántéknál, akkor érzelmi viszonyainkban (párkapcsolat, család) szükséges körülnéznünk.
A fejfájásra testi szinten tökéletes a sok víz, a gyömbértea, az eukaliptuszos halánték és homlok masszírozás, de „meglepő” módon ha elcsípjük azt a gondolatot, ami a fejfájást okozta és feloldjuk, maga a testi tünet is alábbhagy.
Torokfájás
Torkunk segít a hangképzésben és a táplálék útját köti össze a száj és a gyomor között. A kommunikáció, igazságérzet, önkifejezés jelképe. Ha gond van a torkunkkal az emészthető valóság és a személyes meggyőződéseink csapdában vannak.
Torokfájás esetén érdemes átgondolni, hogy „Mit nem tudok lenyelni? Mit fojtok el? Mit fogadok be nehezen az életembe? Mit nem kommunikálom? Mit nem mondtam ki és kinek?”
Fizikai szinten a vörös-, vagy lila hagymából készített tea, méz, propolisz, méhpempő, langyos házi tej segít. Kössünk halványkék sálat a nyakunkra, és könnyebben fog menni a kommunikáció másokkal.
Ha rekedtséggel is párosul, akkor gondoljuk át milyen visszafojtott érzelmeink vannak és minél hamarabb juttassuk őket érvényre.
Nátha
Amennyiben immunrendszerünk minden szükséges vitamint, nyomelemet, ásványi anyagot megkap és lelkileg is foglalkozunk magunkkal, egészségesek vagyunk, testünk boldog. Ha bármi hatására az egyensúly megbillen, hajlamosabbak vagyunk elkapni például egy vírusok okozta náthát egy ránk tüsszentés hatására.
A nátha üzenete, hogy távolságot akarok tartani az emberektől, befelé fordulok. Nem véletlen, hogy éppen az őszi-téli időszakban gyakori vendég.
Fizikai szinten érdemes tormát, aloe vera vagy gyömbér teát, magas C-vitamin tartalmú élelmiszereket fogyasztani miközben azon gondolkodunk: „Miért akarok távolságot tartani?”. 
Orrdugulás
Orrunk funkcióját tekintve a friss oxigént juttatja el a kinti világból a testünkbe és az elhasználtat juttatja vissza a külvilágba. Az oxigén számunkra az élet megtestesítője. Amíg oxigént tudunk belélegezni, addig tudjuk használni testünket. Így érthető, hogy életünk alapjaival van összefüggésben.
Elgondolkodtatásul:  „Mely terület bűzlik az életemben, amit nem szagolnék szívesen? Mihez kell erőt gyűjtenem? Mi kell nekem ahhoz, hogy érezzem, hogy szabadon és értelmes célért élek? ”
Fizikai szinten a sós vizes orrcseppentés a leghatékonyabb, vagy ha képesek rá a sós vizes orrjárat öblögetése, ahogy az ázsiaiak csinálják maguknak megelőzésként is minden nap. (Az egyik orrlyukon felszívják, a másikon kiengedik a sós vizet.)
Fogfájás
Fogas kérdés – szoktuk mondani, ezzel is utalva arra, hogy a kérdés nem könnyű eset. A fogak jelképezik a döntéseinket és a személyes felelősségvállalásunkat.
Fáj a fogad? – „Miben nehéz döntést hoznod? Miben nem vállalsz felelősséget, pedig tudod, hogy kellene? Miben fáj dönteni? Miért halasztgatod a döntéshozatalt? Félsz a változások következményeitől? ”
Melyik oldalon? – bal oldalon a múlt és életed női szereplőivel, a jobb oldalon a jövővel és életed férfi szereplőivel kapcsolatosan van tennivalód.
Ha erős a fogfájás – „Miért vagyok dühös? Milyen szándékomat nem tudom kifejezésre juttatni?”
Fizikai szinten a fogfájást okozhatja fertőzés (szuvasodás, hideg-meleg), fog fejlődése (ínygyulladás) vagy gyökérkezelés (traumatikus esemény hatása, ráharapáskor akut fogbélgyulladás).
Minél hamarabb látogasd meg a fogorvost!
Hajhullás
Hajunk erőt, a spirituális és fizikai világ közötti kapcsolatot jelenti.
A hajhullás üzenete, hogy „eltávolodtam isteni énemtől”, „inkább a materiális dolgok foglalkoztatnak”, „kapom a jeleket, erősek az intuícióim, mégis a racionalitás alapján működöm”.
Minél hamarabb mondogasd magadban: „Az élet megadja számomra mindazt, amit megérdemlek.”
Fizikai szinten a hajhullás oka lehet valamilyen veseprobléma, hormonális zavarok, vitamin és ásványi anyag-hiány.
Gyomorsav
A gyomorban található gyomorsav dolga, hogy az elfogyasztott étel emésztését segítse. A túl sok gyomorsav viszont irritálja a gyomor nyálkahártyáját, sok galibát okozhat.
Mitől lehet sok a gyomorsav?
Sok stressz, pszichés terhelés, rágógumi, savasító ételek túlzott fogyasztása (gomba, hús, édesség), dohányzás, alkohol, antibiotikum és folyamatos gyógyszerszedés.
Gondolkodj el, hogy „Mi éget, mi dühít legbelül? Mit nem bírsz megemészteni?”, mivel az érzelmek elfojtása növeli a gyomornedv savasságát.
Ilyen esetben érdemes a lúgosító táplálkozást bevezetni, ezerjófű, vagy aloe vera teát inni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .