Ha törik, ha szakad

Ha törik, ha szakad

…mármint a körmöd, akkor érdemes megfogadni azokat a jótanácsokat, amelyeket az amerikai Good Housekeeping magazin szedett össze. Rövid, tömör, ötpontos, amihez azért mindenhol hozzáteszem a magamét:

Olajozz! A köröm töredezése, szétválása egyetlen közös okra vezethető vissza: a szárazságra. Vagyis a kulcs: a táplálás. A kézkrém is jót tesz a körmöknek, de még jobb, ha körömágy-olajat használsz, amely még a körömlakk-rétegen is képes áthatolni.
A szerk.: Nem kell valami nagyon különleges cuccra gondolni: az Aromax-nak van kiváló, illóolajos körömágy-olaja, ha mindenáron valamilyen drogériás cuccot szeretnél, de ugyanilyen jól megteszi a sheavaj, a kakaóvaj vagy az egyszerű, konyhai olívaolaj is, sőt, ha még ezt sem tartasz otthon, akkor a sima napraforgóval is megpróbálkozhatsz.

Reszelj, de nem mindegy, mivel! Felejtsd el a fém és az egyéb, túlságosan durva reszelőket, mert ezek elgyengítik a köröm szélét. Mivel az ujjbegyek szerkezeti támaszt nyújtanak a körmöknek, nem érdemes a sarkokat túlzottan bereszelni.
A szerk.: Az essence-nek van egy hatoldalú reszelője, nekem eddig ez vált be a legjobban. Rövidítésre, formázásra, polírozásra, vagyis nagyjából mindenre jó, ráadásul úgy február óta használom, és még mindig nem látszik rajta semmi kopás, szóval kijelenthetem, hogy tartós is.

Inkább mosd le! Ne kapargasd le a körmödről a lakkot (a zselélakkot pedig még kevésbé), mert akármilyen óvatos is vagy, mindenképp visz magával egy vékony réteget a körömlemezből. Ez nemcsak vékonyítja a körmöt, hanem egyenetlenné is teszi a felületét, ami szinte egyenes út a töredezéshez.
A szerk.: Amint azt már a brittttudósok is kimutatták (meg én is sikeresen kikísérleteztem magamon), a zselélakk eléggé hazavágja a körmöt, különösen, ha olyan helyen rakatod fel, ahol még ragaszkodnak a lakkozás előtti köröm-felbolyhozáshoz. Nem mondom, hogy indokolt esetben nincs létjogosultsága a zselézésnek (nekem például lábkörmön nagyon bejön, itt sokkal tovább fenn is marad az eredetileg ígért 2 hétnél, mivel sokkal lassabb a lenövés), de nem biztos, hogy mindig zseléztetni kell. Már csak anyagilag és időben is jobban jársz, ha kikísérletezed, hogy a te körmeiden melyik hagyományos lakk marad fenn a legtovább (jó esetben 5-6 napig, ezt vesd össze a zselé 14 napjával), veszel hozzá egy jó fedőlakkot, és megoldod az egész cécót otthon. Napláne, ha időnként pihenteted egy kicsit a körmeidet, és natúran hagyod őket.

Alapozz! Ha a körmöd vékony, törékeny, ruházz be egy minőségi körömerősítőbe, lehetőleg olyanba, amelyik kalciumot és/vagy fehérjét is tartalmaz. Ha viszont kemények a körmeid, ne erősítsd őket tovább, mert ettől fognak törni. Hogyan döntheted el, melyik csoportba tartozol? Egyszerű: a vékony köröm inkább kettéválik, a kemény pedig letörik a végénél.
A szerk.: Már megint az essence-et fogom dicsérni, de a Better Than Gel Nails alap- és fedőlakkjaik egyszerűen zseniálisak. Az új, őszi kollekcióban olyan alaplakk is van (Colour Arts Nail Base), amelyiket csak össze kell keverni a pigmentekkel (ez is van náluk), és máris kész a vadiúj körömlakkod. Ezt még nem próbáltam ki, de ami késik, nem múlik. Erősítésre az Oriflame egy régebbi körömerősítőjét használom, ahogy néztem, azt ma már nem lehet kapni. Régebben AVON-jaim voltak, általában bejöttek.

Ne körömmel, célszerszámmal! A töredezés legtöbbször annak az eredménye, hogy körömmel nyitjuk az üdítős dobozt, azzal akasztjuk ki a beakadt zippzárt, és azzal kaparásszuk le az edényekről a rájuk száradt trutyit. Ettől aztán a köröm meghajlik a bőr és bőr fölötti rész találkozásánál, a sokszori hajolgatás pedig egy idő után megtöri.
A szerk.: Bár egy ideje én is hajlamos vagyok hanyagolni a gumikesztyűt, nem győzöm mondani (magamnak is persze), hogy mosogatni lehetőleg kesztyűben. Vagy még inkább mosogatógéppel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .