Megszedtük magunkat…

Megszedtük magunkat…

Na nem a hárommilliárdos lottónyereményt vittük el, csak eperrel töltöttük fel a hűtőt. Pár éve szemezek már a szedd-magad gyümölcsbeszerzéssel, de eddig (a) mindig eltérített bennünket valami más program, (b) valahogy úgy éreztem, hogy szedd-magad akciókra csak azok a rendes háziasszonyok járnak, akik utána lekvárnak, befőttnek, szörpnek dolgozzák fel a beszerzett húszkilónyi gyümölcsöt.

Gyermekmunka az eperföldön

Ezt az utóbbi tévhitet most, a személyes kipróbálás után máris el kell, hogy oszlassam: senki nem nézett ki bennünket az eperföldről a két és fél kiló eprünkkel, amit szemérmetlen felzabálás céljából vittünk haza. Azért vettem ugyanis rá a családot a saját kezű betakarításra, mert elegem lett abból, hogy az ezer forint feletti áron kínált gyümölcsből egyszerre max. fél kilót veszek, ami három eperkedvelővel (a negyedik még kicsi hozzá) számolva nagyjából édeskevés. Azonnal elfogy, süti- és turmixkészítésre már végképp nem marad belőle, pedig annyi szuper epertorta-recept van a neten…

A hosszú hétvégén tehát családilag fogtuk végre magunkat, és irány az eperföld a Lupa-szigeten. Persze rutintalanul kezdtük, a hétvégi dömping után, Pünkösdhétfőn érkeztünk, úgyhogy már csak a kisebb szemeket találtuk a töveken. Ez sem volt nagy baj, mert az aprócskák is finomak és zamatosak voltak, el is fogytak azonmód, még epertorta is készült belőlük, de azért mégiscsak a nagyobb szemű az igazi. Úgyhogy a második eperszedő sessiont már péntek délutánra időzítettük. Ez már bevált: finom, közepes méretű, zamatos, szabadföldi eper lett a végeredmény, úgy két és fél kilónyi mennyiségben (ennyi fért a hirtelenjében előásott műanyag dobozkáinkba, és kb. ennyit tudunk két-három nap alatt betolni anélkül, hogy ránk romlana).

Epertortát is alkottunk a nagyfiammal

A négyéves nagyfiút is befogtam mezőgazdasági idénymunkára, de azért annyira nem sajnálom érte, mert láthatólag élvezettel keresgélte a szép, piros eperszemeket, és nagyon lelkesen cipelte a dobozkát. Nekem is jó volt végre kiszabadulni egy kicsit a levegőre, a Férfiember és a Mini pedig kellemesen elnézelődtek, amíg mi eperre vadásztunk. Annyira megtetszett a dolog, hogy azt fontolgatom, más gyümölccsel is kipróbáljuk. Lehet, hogy a végén még befőzni is fogok?

Az eperföldek elhelyezkedéséről és nyitva tartásáról itt találtok további infót:
Budapest környéke: www.eperfold.hu
Győr-Moson-Sopron megye: http://eperorszag.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .