Ne igyál a gyógyszerre!

Ne igyál a gyógyszerre!

Azt ugye már rég tudod, hogy az alkohol durva interakcióba képes lépni a legtöbb gyógyszerrel? De hogy az egészségesnek hitt gyümölcslé sem ártatlan ez ügyben…? A Prevention magazin májusi számában találtam meg azt a négy – egyébként tökéletesen egészséges – italt, amelyikkel nem tanácsos gyógyszereket leöblíteni. Lássuk, miért!

Grapefruitlé: ez a finom és egészséges citruslé lelassítja a szervezet bizonyos enzimműködéseit, és ez legalább 50 féle gyógyszer esetében rontja a hatóanyagok felszívódását.

Tej:a benne levő kalcium miatt a szervezet nehezebben vesz fel bizonyos hatóanyagokat – többek között a pajzsmirigyproblémákra adott gyógyszerekét.

Narancslé: ha gyakran vannak izomgörcseid, és rengeteg narancslevet iszol, akkor túl sok a kálium a szervezetedben. Csökkents az adagon!

Zöld tea: a benne levő K-vitamin ronthatja egyes vérhígító gyógyszerek hatékonyságát.

A tanulság: kérdezzük meg orvosunkat, gyógyszerészünket, és gyógyszert lehetőleg csak vízzel vegyünk be.

One comment

  1. Jack

    Nagyon fontos informació. Szerintem sokan nem ismerik a gyümölcslé, tea tej ellenhatását. Szerencsére a viz soha nem árt. Érdemes arra is figyelni, hogy mennyi vizet igyunk amikor bevesszük a gyógyszert.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .