Finom &egészséges (#4): a spárga

Finom &egészséges (#4): a spárga

Úgy látszik, lassan elérkezik a spárgaszezon, pár napja már szemezek egy köteg finomnak látszó zöldspárgával a zöldségesnél. A spárgához képzettársításként nálam valami elegáns étterem kapcsolódik, ráadásul ezt a zöldséget ősidők óta afrodiziákumként tartják számon. Hogy ez utóbbi megítélésének van-e valami valós alapja, azt nem tudni, mindenesetre a formája elég egyértelmű…

Ám a spárga nemcsak elegáns, hanem egészséges is, szóval nyugodtan beemelhetjük a házi repertoárba is, mint idényszerű fogást. Mind a fehér, mind a zöldspárga ideális fogyókúrás eledel, hiszen rendkívül kalóriaszegény (persze ez nem felhívás keringőre, vagyis a tejszínnel alaposan felturbózott krémlevesre, mert akkor annyi a kalóriaszegénységnek!). Emellett tele van vassal, kalciummal, foszforral, nátriummal, káliummal, K-, C- és A-vitaminnal, valamint folsavval. Ez utóbbi a kismamák számára különösen fontos (főként a várandósság első harmadában), szóval aki babát tervez, vagy vár, az repüljön rá a spárgaszezonra. Folsavtartalma a szívbetegségek megelőzését is segítheti. Vannak a növényben B-vitaminok is (B1, B2, B3 és B6), de mangánhoz, foszforhoz, cinkhez, magnéziumhoz és szelénhez is hozzá tudja juttatni a szervezetet. Ásványi anyagai és aszparagin nevű aminosava együttesen vizelethajtó hatásúak. A benne levő réz a szervezet káros oxidációs folyamatait képes semlegesíteni.
Az inulin egy speciális szénhidrát, amely szintén megtalálható a spárgában: a vastagbélben élő hasznos baktériumok egyenesen imádják, vagyis ha alaposan ellátjuk őket inulinnal, akkor örömmel szaporodnak, dolgoznak, segítik az immunrendszerünk működését. A triptofán pedig az izomzat és a sejtek felépítésében játszik szerepet, valamint a könnyű, pihentető alvásban is segít.

Vagyis spárgára fel. Szerintem nálunk spárgakrémleves lesz (igen, tejszínnel, a szoptatástól fogyok, mint állat), és kipróbálom ezt a spárga-tempurát is, elég különlegesen hangzik ahhoz, hogy nekiálljak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .