Sportolni vagy nem sportolni?

Sportolni vagy nem sportolni?

Egy kellemes, nem szenvedős, de azért húzós edzés általában a legmélyebb fáradtságból, melegfrontos zsibbadtságból, vagy egyéb kínokból is ki tud mozdítani, sőt, akkor szoktak beállni a mindenféle ízületeim, amikor valamiért nem sportolok egy ideig. Ennek ellenére vannak olyan állapotok, amikor muszáj leállni pár napra. A Whole Living áprilisi számában nagyon kompakt kis összeállítást találtam arról, mikor hasznosabb mégiscsak elmenni az edzőterembe, vagy felülni arra a szobabiciklire, és mikor jobb, ha inkább pihensz egy kicsit.

“Fáj a hátam”
Sportolj: Az enyhe kis fájdalmakra általában jól hat valamilyen könnyű edzés. A sport javítja ugyanis az érintett terület vérellátását, ez pedig oldja a feszességet. (Azt már csak én teszem hozzá, mint a tibeti imamalom, hogy nem ilyenkor kell csúcsokat javítani!)
Pihenj: Fordulj orvoshoz, ha erőteljes a fájdalom, vagy az érzés kisugárzik a fenekedbe, lábadba. Akkor is irány a rendelő, ha gyengeséget érzel, esetleg épp érzéketlenné válik a terület. Ha nemrég baleseted volt, pláne ne otthon akard kikúrálni a sérülést. Ilyenkor a sport csak rontana a helyzeten.

“Rám tört az allergia.”
Sportolj: Ha nincs légzési nehézséged, nincs gond a sporttal, de inkább maradj zárt helyen, vagy a délutáni órákra időzítsd az edzést, mert a pollenkoncentráció reggel a legerősebb. (Plusz a tűző nap és a meleg sokat ront az allergiás tüneteken – mondom én, gyakorló allergiásként.)
Pihenj: Ha asztmás vagy, és az edzés rendszerint ront az állapotodon, vagy az asztmád nincs kontrollálva, ráadásul nemcsak az allergiával, hanem náthával vagy egyéb légúti fertőzéssel is küzdesz, inkább hagyd ki az aznapi penzumot.

“Akupunktúrás kezelésen voltam.”
Sportolj: Ha a kezelés csak a megelőzést szolgálta, semmi gond – azért várj pár órát, és egyél valami könnyűt, mielőtt edzeni kezdenél. (Én azért megkérdezném az akupunktúrás dokit, mielőtt a saját szakállamra bármibe belekezdenék…)
Pihenj: Ha lázas állapot, vagy kimerítő krónikus betegség miatt kezelt az akupunktúrás szakember, inkább várj a következő napig, a kezelés napján koncentrálj a gyógyulásra.       

“Náthás vagyok”
Sportolj: Ha nincs lázad, és a tüneteid nyak fölött jelentkeznek (pl. fája  torkod, eldugult, vagy épp folyik az orrod) valamilyen könnyű mozgás, például egy séta nem fog megártani.
Pihenj: A láz, a fájdalom és a légzési nehézségek azt jelzik, hogy pihenned kell pár napot. A kutatások szerint, ha az influenzát sikerült begyűjtened, ronthat az állapotodon, ha erőlteted az edzést. Gyógyulás után is fokozatosan állj vissza a rendes edzésadagra. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .