Finom & egészséges (#3): az eper

Finom & egészséges (#3): az eper

Bár a rajzfilmes Eperkével a világból is ki lehet üldözni (feláll a szőr a hátamon az arcbamászós didaktikusságától és az affekta cukrosságától), az epret nagy mennyiségben tudom fogyasztani. Szerencsére ehhez az egyébként válogatós korszakát élő nagyfiam is csatlakozott (a kicsi még csak tejbe átszűrődve kapja) – örülök is neki, mert az eper, amellett, hogy finom, több mint 300 egészséges hatóanyagot tartalmaz! A legjobb lenne persze a kertben termelni, de szerencsére a közeli zöldségesnél sem a “vízízű, de legalább hatalmas” elven nevelt melegházi izét lehet kapni, hanem finom, ízeset.

Na de miért is olyan egészséges ez a finomság?  Először is, hatalmas a C-vitamin tartalma, már 15 dkg eper fedezi a felnőttek napi szükségletét. A C-vitaminra egyébként nemcsak náthaűzés címén van szükségünk, sok más mellett a nők örömére azt emelném ki, hogy serkenti a bőr kollagéntermelését, így ránctalanító hatása is van. Ugyanezért jó az eperpakolás is: az összenyomott epret magában is felkenheted a bőrre, de kevés tejszínnel elkeverve még jobb, még táplálóbb hatású a szmötyi.
Az eperben található E-vitamin és cink is erősíti a C-vitamin hatását: az E- és C-vitamin együtt nemcsak fiatalít, hanem a rossz koleszterin szintjét is csökkenti, a cink és a C-vitamin együtt pedig immunturbó hatással bír. További fiatalító, antioxidáns hatóanyagok a polifenolok, amelyek szintén nagy mennyiségben találhatók az eperben.

A gyümölcs tisztítja az emésztőrendszert, serkenti a máj- és veseműködést, a szervezet méregtelenítő funkcióit. Fogyókúrázók kedvence is lehet – persze szigorúan cukor nélkül -, mert flavonoidjai támogatják a zsírbontó folyamatokat, mangántartalma pedig fokozza a zsírégetésért felelős enzimek és az anyagcserét gyorsító pajzsmirigy-hormonok termelődését. Ráadásul 10 deka eper mindössze 34 kalóriát tartalmaz, pedig bőségesen van benne gyümölcscukor.

Ám ennek a gyönyörűségnek árnyoldalai is vannak: az egyik, hogy komolyan allergén. Az aprómagvas gyümölcsök mindegyike okozhat allergiát az arra hajlamosaknál, de még az egyébként nem allergiások is kipattoghatnak, ha az év első epréből azonnal jól behabzsolnak. Babáknak csak másfél éves kortól ajánlatos ismerkedni vele.
A másik gond, hogy romlékony. Pár napnál tovább nem érdemes tárolni a hűtőben. Okozott már eperleves durva szalmonella-fertőzést közétkezdékben is: a háromszoros olimpiai bajnos Storcz Botondot például épp egy romlott eperleves okozta gyomorbaj fosztotta meg a 96-os atlantai olimpián való részvételtől.
A harmadik, hogy a melegházi, agyonpermetezett eper keményen vegyszeres lehet. Mivel puha, jól beleivódik a permetezésre használt vegyszer, ráadásul nincs eltávolítható héja. A bio eper kegyetlenül drága, de aki megengedheti magának, szavazzon rá. Költséghatékonyabb megoldás, ha a kertben ápoljuk, vagy megbízható gazdaságban “szedd magad” akcióban szerezzük be, ez utóbbiaknak hamarosan itt a szezonja.

Tudtad?
A kertészeti szakértők szerint a földieper hivatalosan se nem gyümölcs, se nem zöldség, mivel gyümölcsnek általában a növények érett, lédús, húsos magházát nevezik, míg egyéb ehető részeit zöldségnek hívják. Franciaországban a hivatalos besorolás szerint zöldségnövényként kezelik, ám az uniós szabályok a gyümölcsök között sorolják fel

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .