Vegyszermentesítés

Vegyszermentesítés

Ez a hét nekem azért volt most egy kicsit egyszerűbb, mert már egy jó ideje szemezek a vegyszermentesebb élettel, és fokozatosan, ahogy sorra fogytak ki a dolgaim igyekeztem vegyszermentes termékekkel helyettesíteni őket. A mosószert a kevésbé szennyezett ruhák esetében felváltotta a folyékony bio mosószer (Sonett). Nagyon durva szennyeződésekre és fehér ruhákra még mindig hagyományos mosóport használok, de a többit bióval mosom. A levendulás változat mellé öblítő sem kell, a másik mellé néha teszek ecetet és illóolajat öblítőnek. Őszintén szólva nekem a mosódió nem jött be, valahogy olyan macskapisi-szagúak lettek tőle a ruháim, azt meg nem nagyon bírtam. A durva foltokat epeszappannal szedem ki, az esetek többségében bejön.
A mosogatószerem szintén Sonett, na az egy főnyeremény. Nem láttam még nála jobb zsíroldót, a hagyományos mosogatószerek a nyomába sem érnek.
A dezodorom régóta vegyszermentes, testápolónak saját keverésű olajat használok (makadámdió-búzacsíra-szőlőmag keverék, sok olívával feldobva, pici levendula illóolajjal illatosítva), néha hagyományosat, amikor épp elegem van az olajból, vagy abból, hogy az olajat vizes bőrre kell kenni. Az arclemosóm, tonikom bio. Arckrémből, szemránckrémből mostanában csak a gyári, vegyszereset veszi be a bőröm. Egy ideig használtam saját keverésű sheavajas krémet, szerette is az arcom, de úgy látszik, elege lett. Tusfürdő helyett bioszappan, ha nagyon kell az illat, akkor hagyományos tusfürdő, kábé hetente egyszer. Amivel viszont egyelőre nem tudok mit kezdeni, az a sampon-hajbalzsam páros. A bio-samponok valahogy mintha nem tisztítanának úgy ahogy kell, a száraz hajamat pedig kizárólag a gyári balzsam rakja rendbe, és még abból se mind. A fogkrémem hol bio, hol nem, ez változó. A parfümöm nem bio, de mivel sokat vagyok otthon, nem használom minden nap.
A gyerkőc kecsketej szappannal mosakszik, és biosamponnal mos hajat, biofogkrémmel fogat. A popsikrém viszont a hagyományos gyógyszertári. Az ugyanis, hogy a kőolajszármazékok nem szívódnak fel, és fedőréteget képeznek a bőrön, egy esetben hasznos, amikor a külső behatásoktól kell védeni a bőrt. Ez pedig pont az a helyzet.
Szóval egyelőre ennyi, és folyamatosan keresem a további lehetőségeket a vegyszerek száműzésére.

2 Comments

  1. Ha már kevertél magadnak krémet, akkor a méhviasz-shea/kakaó-mandula olaj sokkal jobb popsikenőcs, mint bármi!
    Nekem is száraz a hajam, és nem találtam eddig olyan bio cuccot, ami segít. Egyik tanfolyamozónk mondta, hogy felvert tojással mossa meg a haját. Nem hittem, hogy működik, de működik. Nem kellett balzsam.

  2. Köszi, kipróbálom! A sheavaj-kakaóvaj-olívaolaj összetételű popsikrém már megvolt, de nem vált be, minden kicsípte a popsiját, miközben a gyógyszertárit meg bírja 🙁 De kipróbálom ezt a receptet is, hátha ez beválik.
    A tojásos hajmosással már kacérkodom egy ideje, egyre többen mondják, hogy jó, úgyhogy lassan itt az ideje, hogy azt is bevessem 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .