Jön a Tomte!

Jön a Tomte!

Azt mondják, Svédországban nem a Mikulás vagy a Jézuska pakolja az ajándékokat a karácsonyfa tövébe, hanem a Tomte nevű manók aktivizálják magukat ilyenkor. Az IKEA pedig szépen elhozta nekünk a manóit, a megújulást és a termékenységet szimbolizáló szalmakecskéket, és velük együtt a kék-fehér-pirosban játszó, északi karácsonyt. Nekem meg annyira bejött a dolog, hogy  az első adventi vasárnap előtt pár nappal azon vettem észre magam: jé, már a karácsonyon agyalok!

Pedig egyébként nem véletlenül kérdeztem meg a facebook-oldalon (amit mostantól az egyszerű, http://facebook.com/zoldsalata címen találtok meg!) november közepén, hogy ki mikor kezdi a karácsonyi készülődést. Számomra ugyanis borzasztóan zavaró, hogy a kereskedelem lassan már október közepétől úgy tesz, mintha a nyakunkon lenne az ünnep – egyrészt, ha több mint két hónapig egyfolytában a karácsonyra készülök, mire tényleg eljön a napja, már annyira elegem van belőle, mint az egyszeri iskolásnak a csokoládégyári látogatás után az édességből. Ez meg így, ugye, nem az igazi… Másrészt pedig legyen már ősz az ősz, és december a december, ha kérhetném!

No de vissza a manókhoz, meg a karácsonyhoz, elvégre már a második adventi gyertyát is meggyújtottuk, no meg persze az északi vidékhez. Szóval, Svédország nekem mindig is szimpatikus volt. Egyrészt amiatt, amit társadalmi téren elértek (gondolok itt például arra, hogy náluk hogyan is áll többek között a nők egyenjogúsága), másrészt pedig gyönyörű a táj, tetszik az arrafelé készült tárgyak letisztultsága, egyszerűsége, és persze nem is én lennék, ha nem említeném meg, hogy elég jó power metál zenekaraik vannak (akit érdekel, kattintson egy kis mjúzikért) 🙂 Amikor pedig az IKEA sajtótájékoztatóján megláttam a norvégmintás (milyen hülyén hangzik ez ebben a szövegkörnyezetben 🙂 ) karácsonyfadíszeket, meg a rengeteg mindenféle fényt, amelyek a világos órák északon ilyenkor szokásos számát tekintve nemcsak szépek, hanem kábé a lelki túlélés eszközei is, egy perc alatt bevillantak a sztereotipikus képek a térdig érő hóban, faházban, forralt borral abszolvált ünneplésről, és már el is dőlt az idei itthoni karácsonyi dizájn. Fészbúkos szóhasználattal élve: megalájk! Nektek hogy tetszenek?

Fények minden mennyiségben
Nem pulóver, karácsonyfadísz

Ezüstös, fényes, kint pedig szikrázik a hó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .