DVD-teszt: Hastánc kezdőknek, csípő, fenék és comb

DVD-teszt: Hastánc kezdőknek, csípő, fenék és comb

7Ezt a filmet legutóbb egy olyan éjszaka után vettem elő, amikor, dacára annak, hogy alapvetően jó alvó vagyok, hajnalig csak forgolódtam. Reggel ennek megfelelően eléggé elgyötörten ébredtem, úgyhogy őszintén szólva a hátam közepére sem kívántam a mozgást. Le is mondtam róla, hogy én aznap Zumba-órán pörögjek, inkább otthon próbáltam meg hasznossá tenni magam. Az viszont frusztrált, hogy így kimarad a sportolás, tehát valami nagyon könnyű dolgot kerestem, „jobb mint semmi” jeligére. Ezt találtam 🙂

A Hastánc kezdőknek sorozatot a Hollywoodban népszerűnek számító, indiai származású ikerpár, Neena és Veena Bidasha jegyzi (a magyar kiadás borítójának fordítója bizony alaposan benézte a hölgyek nevét). Honlapjuk tanúsága szerint a dekoratív lányok egyformán járatosak a hastáncban és az indiai táncokban, tánccsoportot vezetnek, és hatalmas mennyiségű táncos fitnesz-kiadvány van már mögöttük.
 
A sorozat négy részes, alapgyakorlatokból, zsírégetésből, kar- és hasizom-erősítésből, valamint a csípő, a fenék és a comb formálásából áll a kollekció, darabját egy ezres körül lehet felcsípni az internetes áruházakban és a bevásárlóközpontokban. A borító alapján nem nehéz kikövetkeztetni, hogy a hastáncból vett mozdulatokat köti össze a program a hagyományos erősítéssel – épp ezért érdekes lehet annak, aki már unja a „lábemelés még nyolcszor” típusú aerobik-kliséket. A hastánc legalapvetőbb mozdulatait is el lehet lesni róla, de azért ne várd, hogy a videó után már mehetsz is fellépni egy arab étterembe. Mindenesetre kicsit kecsesebb, csajosabb, jópofább, mint a megszokott aerobik-programok. Lássuk először a csípő- és combformáló részt, tekintve, hogy alig van nő, aki nem ezt a tájékot akarja legelőször kicsit megfaragni.
 
Időtartam: kb. 31 perc
Eszközigény: tornaszőnyeg az ülő, fekvő gyakorlatokhoz
 
Intenzitás: ***** (1/5) Valóban kezdőknek szánták: van benne egy-két trükkösebb gyakorlat, de alapvetően nem túlzottan megterhelő, egész biztos vagyok benne, hogy nem fog nagyon nehezedre esni. Ha rég nem sportoltál, vagy nagyobb felesleget akarsz leadni, jó lehet, de nekem például szülés után pár hónappal, első (izomlázmentes, szoptatásbarát) edzésprogramnak is bevált, sőt, a fent említett, rosszabb napokon is jobb, mint ha egyáltalán nem mozogna az ember. Kőkemény izmaid viszont nem ettől lesznek, ahhoz azért jóval több kell.
 
Bonyolultság: ****** (1/5) Rendkívül egyszerű gyakorlatok és táncmozdulatok, egészen biztosan nem zavarodsz bele, akkor sem, ha nem tartod magad táncos alkatnak.
 
Változatosság: ***** (4/5) Egyetlen erősítő mozdulatot sem sulykol túl sokáig, úgyhogy szenvedni, unatkozni nem fogsz közben. A tánclépések, csípőrázások is gondoskodnak a megfelelő változatosságról.
 
Felépítés: ***** (4/5) Korrekt felépítésű anyag, megvan a bemelegítés, az erősítés és a levezetés, nyújtás. Külön pluszpont jár a jógából átvett nyújtó pózokért (mit tesz az indiai háttér, ugye…), bár ezeket kicsit részletesebben is elmagyarázhatnák – azt persze azért hozzá kell tenni, hogy nem vészesen bonyolult mozdulatokról van szó. Azért adtam csak négy pontot, mert kicsit rövid a program, még kezdőknek is. Ha viszont a négy részből hozzáveszel még egyet, már kész a kábé egy órás, könnyű edzés, azzal már mész valamire.
 
Fíling:***** (4/5) Tetszik a keleties környezet és ruha, a hastáncos tálalás, és elég jól átjön a „nőcis” fíling, amit a lányok sugallni akarnak. Ezek után kíváncsi lettem a Bollywood Blast fedőnevű filmjükre is, amelyben az indiai táncból merítenek…



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .