Legyen zöld a Karácsony!

Legyen zöld a Karácsony!

Ha már unod a Karácsony előtti “fogyassz minél többet” jellegű reklámkampányokat, íme néhány ötlet az ünnep környezetbarát változatához.

  • Vágott fenyő helyett földlabdás, visszaváltható fát vásárolj. Ha lehet, ne legyen túl meleg a lakásnak azon a részén, ahol tárolod, és öntözd rendszeresen. Így több esélye van túlélni a kalandot.
  • Ne csomagold be az ajándékokat, csak kösd át őket egy szép selyemszalaggal. Ha mindenképp ragaszkodsz a csomagolópapírhoz, legyen újrafelhasznált papírból (íme egy tuti csomagolóanyag).
  • Ne kérj minden vásárlásnál szatyrot, inkább vigyél magaddal egy összehajtható, vászon bevásárlótáskát, vagy végső esetben egy korábbi vásárlásból maradt műanyag szatyrot.
  • Olyan ajándékokat vegyél, amelyekről tudod, hogy a megajándékozott használni is fogja őket. Hidd el, senki nem lesz boldog a huszonharmadik haszontalan, porfogó csecsebecsétől. Ennél sokkal eredetibb, ha például saját készítésű mézeskalácsot, egy rég vágyott színházi előadásra szóló jegyet ajándékozol, vagy egy olyan, házilag készült kupont adsz át szeretteidnek, amelyet bármikor beválthatnak egy-két szerelési munkára a lakásban, vagy néhány alkalom kutyasétáltatásra, esetleg egy közös kirándulásra (mindezt persze képességeidhez mérten, ne vállalj olyat, amit csak kénytelen-kelletlen tennél meg).
  • Ha lehet, ne ajándékozz elemes holmit, mivel a használt elem veszélyes hulladék. Válassz inkább hálózatról működő, vagy feltölthető akkumulátoros berendezéseket.
  • A vendégséghez minél nagyobb kiszerelésben vedd az italokat, ahelyett, hogy pl. dobozos kólát vásárolnál. A cukros lötyik helyett egyébként is jobban jársz pár liter házi készítésű limonádéval, vagy gyümölcsös jeges teával. Így a cukorral és a hulladékkal is spórolsz.
  • Ne csak az étel minőségére figyelj oda, hanem a mennyiségére is. Nem kell egy hadseregnek valót főznöd – nem is hinnéd, hogy az ünnepeken mennyi étel kerül a kukába!
  • A karácsonyfa égőit csak este kapcsold be. Még jobb, ha inkább lakásszerte meggyújtasz néhány gyertyát (csak arra vigyázz, hogy a gyertya lángja semmit ne gyújthasson fel – ne tedd például túl közel a karácsonyfához!).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .