Heti Coach: 4 dolog, amiben Meghan Markle minden nőnek példát mutat

Heti Coach: 4 dolog, amiben Meghan Markle minden nőnek példát mutat

Nem vagyok az a romantikus csirke, aki végigzokogja az esküvőket – sem a sztárkultusz, sem a lagzik nem az én világom. Ezt a Royal Wedding-et most mégis megnéztem, mert szeretem, ha valaminek van stílusa, a brit királyi családban pedig ebben az értelemben meg lehet bízni. Mégsem magáról az esküvőről akarok írni (ruhában pl. nekem sokkal habcsókosabb az ízlésem), hanem arról, hogy miért lett nekem egyre szimpatikusabb Meghan Markle, aki polgári származása, elvált státusza és félvérsége mellett szépen beházasodott a királyi famíliába. 

Nem hagyja annyiban a szexizmust

Ismert róla egy sztori, miszerint 11 évesen annyira bántotta egy mosószerreklám szlogenje („A nők Amerika-szerte küzdenek a piszkos, zsíros edényekkel”), hogy levelet írt a gyártónak, illetve az akkori First Lady-nek, Hillary Clintonnak. Azt kérte, változtassanak a szlogenen, mert sértő a nőkre nézve, hogy őket nevezik ki a piszkos edények egyetlen felelősének. És a 11 éves Meghan Markle elérte a célját: a mosogatószergyártó váltott, azóta nem a nők, hanem az emberek küzdenek az edényekkel Amerika-szerte. Ha most azt kérdezed, hogy „nem mindegy?”, akkor azt mondom, nem. Ha változik a szóhasználat, akkor előbb-utóbb, ha lassan is, a szemlélet is változni fog. Ám ha mindig mindent annyiban hagyunk, mert „mindegy”, akkor a szóhasználat változásáig sem jutunk el, nemhogy a szemléletváltásig. Bárcsak itthon is jutna minden szexista megnyilvánulásra egy 11 éves Meghan Markle, aki minden lehetséges fórumon szóvá teszi! 

Bízik magában

 Oké, hogy Meghan nem egy átlagos lakótelepi csajszi, hanem már a Harry-vel való megismerkedése előtt is sikeres színésznő volt. De akkor is mondhatta volna, hogy „ugyan már, mit keresnék én, az elvált, amerikai, félvér nő abban a procc famíliában?”. Azt nem tudhatom, megfordult-e ilyesmi a fejében, de ha meg is fordult, biztos, hogy nem hallgatott a kis hangra, mert ebben az esetben más állt volna Harry mellett Windsorban, vagy egyáltalán nem is lett volna esküvő. 

Meghan Markle a váratlan helyzetből is kihozta a legjobbat

A családja mindent megtett, hogy ne legyen egyszerű a hercegnévé avanzsált hugi élete: a féltestvérei irigykedtek teljes gőzzel, az apuka pedig megrendelt néhány cuki mű-paparazzi fotót, hogy bájoskodhasson egy kicsit a lapokban. Amikor pedig kitört a botrány, egészségügyi okokra hivatkozva lemondta az egész hacacárét, vagyis Meghan Markle ott állt pár nappal a lagzi előtt, úgy, hogy nem lehetett tudni, ki kíséri az oltárhoz. Persze Károly herceg azonnal beugrott a feladatra, de ha már előállt a kellemetlen helyzet, akkor Meghan kihozta belőle a lehető legtöbbet. Az út egy részét egyedül tette meg, demonstrálva az önállóságát és az egyenrangúságát, és ismét hitet téve a női egyenjogúság mellett. Szép volt!

Nem vált mellékszereplővé

Akármilyen nagymúltú családba is házasodott, nem hagyta, hogy ez az esküvő csak és kizárólag Harryről és a királyi családról szóljon. Ő is hozzátette a magáét, mégpedig úgy, hogy afro-amerikai gyökereit sem feledte. Volt ott minden: elképesztően jó fej, iPad-es afro-amerikai püspök, gospel-kórus, és nyilván a fogadásokon is oda kellett figyelni a menyasszonyra. Egy percig sem néztünk Meghan Markle-re úgy, mint aki a herceg kiegészítőjeként van jelen a saját esküvőjén. Nyilvánvaló, hogy egy csomó dologban alkalmazkodnia kellett a brit hagyományokhoz, és mostantól szintén érvényes lesz rá rengeteg korlátozás, de ettől függetlenül biztos vagyok benne, hogy nem lesz mellékszereplő a saját életében.

Ha úgy gondolod, hogy másnak is hasznára lehet a cikk, megköszönöm, ha megosztod a linket (a cikket viszont légy szíves, ne másold). A Zöldsaláta Facebook-oldalán mindig találsz valami újat, képes illusztrációkért pedig kövess az Instagramon!

Ésszel, szívvel, lélekkel:
Judit

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .