5 fitnesz-eszköz, ami a lustább napokon is átsegít

5 fitnesz-eszköz, ami a lustább napokon is átsegít

Újévi fogadalmakat tenni nem szokásom. Ha viszont kitűzök magam elé valamit, akkor általában szépen megyek előre az úton. Az év elején kitűztem a több edzést, és fokról fokra haladok benne előre, a saját tempómban, nem kényszeresen, de határozottan. Persze vannak napok, amikor kicsit lassúbb, lustább vagyok, ilyenkor elkél a segítség. Megmutatom, melyik az az öt fitnesz-eszköz, amelyik ilyenkor is tovább visz.

Mondhatnám úgy is, hogy kicsit függő lettem tőlük, de ez persze költői túlzás lenne. Egyszerűen csak szuperhasznosnak bizonyultak az utóbbi időben, és megadják azt a bizonyos lökést, ha egy kicsit elhagynám a fonalat a táplálkozásban vagy az edzésben.

Kalóriabázis 

Egy jó kalóriaszámláló kiváló fitnesz-eszköz lehet
Ha elkezded nézni, hány kalóriát fogyasztasz egy nap, komoly felismerésekre tehetsz szert (Fotó: pixabay.com)

A kaloriabazis.hu a legjobb kalóriaszámláló, amit eddig találtam. Az egyik óriási előnye, hogy magyar fejlesztés, vagyis 99 százalékos eséllyel megtalálom benne azokat az élelmiszereket, amelyeket a sarki boltban megveszek. A telefonra is letölthető, vagyis bármikor velem van, akkor is, ha épp nem otthon eszem. Az adatbázis ráadásul bővíthető, bármikor felvihetsz egy új ételt, vagy akár egy új receptet, amelynek a rendszer ki is számolja a tápanyag- és energiatartalmát. 

A makrotápanyagok (fehérje, szénhidrát, zsír) arányát is nyomon tudod követni, ami egyébként tartogat kemény meglepetéseket. Én például azt gondolom, hogy némi szénhidrátfüggőséget leszámítva viszonylag egészségesen étkezem, de azért értek döbbenetes élmények. Például mindjárt az, hogy mennyi zsírt eszem, egyszerűen azáltal, hogy a 3,5 százalékos tejet szeretem, vagy néha betolok két-három szem Ferrero Rochert. Azt is megnézheted, hogy a zsírfogyasztáson belül mennyi a telített, illetve telítetlen zsírsavak aránya, vagy mennyi vitamint, ásványi anyagot, vagy épp cukrot juttatsz be a szervezetedbe. Ez azért jó, mert azonnal látod, hol kell csiszolni egy keveset a helyzeten.

Az oldal célok kitűzésére és a haladás rögzítésére is alkalmas, és a kalóriaszükségletedet is megtudhatod belőle. Ez utóbbit egyébként a felmérések szerint hajlamosak vagyunk felülbecsülni, míg az elfogyasztott kalóriákat alulsaccoljuk. Én most kb. 1400-1500 kalórián élek, ez jónak tűnik ahhoz a minimális, 1-2 kilós fogyáshoz, amit kitűztem magamnak. És persze a sportolást is lehet vezetni, ez is érdekes felismerésekhez tud hozzásegíteni – például ahhoz, hogy fél óra futás nem kifogás egy franciakrémeshez, mert kábé a süti felét sem lehet vele ledolgozni. 

Bár sokszor nem vagyok a „rögzítsünk mindent táblázatban” életmód híve, ez mégis az egyik legjobb fitnesz-eszköz, amellyel találkoztam. Elég világos rádöbbenéseket okoz, és sokat segít abban, hogy lássam, hol vannak a hibák a táplálkozásomban.

Xiaomi MiBand2 

Az aktivitásmérő fontos fitnesz-eszköz
Az aktivitásmérő nagyon fontos adatokkal segíthet (Fotó: pixabay.com)

A Xiaomi MiBand 2 fitnesz-karkötő, aktivitásmérő, vagy mi a hivatalos megnevezése, a karácsonyi ajándékom volt. Ez is egy mindent mérő, mindent rögzítő fitnesz-eszköz, de szintén érdekes felismeréseket hoz. Lépést és megtett távolságot számol, alvást elemez, pulzust mér, de a célsúly, és a különböző tevékenységek is beállíthatók rajta, ezeknek a kalóriaégetését is segít meghatározni. Mi Fit app segítségével, bluetoothon kapcsolódik a telefonomhoz, a kiértékeléseket ott lehet bővebben elolvasni. Ébresztés is beállítható rajta, bár sajnos azt a fajta intelligens ébresztést nem tudja, amelyik a beállított időpont előtti utolsó felületes alvási fázisban ébreszt, hogy ne legyen nagyon durva az élmény. Ettől függetlenül a karkötő rezgése még mindig sokkal kíméletesebb élmény, mint bármilyen hanghatás. 

Az alváselemzéstől kicsit tartottam, mert ha valamivel el tudok úszni, az a lefekvés. Viszont erősen motivál az időben ágyba kerülésre, ha reggel el kell olvasnom a telefonomon, hogy mennyit, milyen mélyen, stb. aludtam. 

A lépésszámlálás ugyanez: ha azt látom, hogy ma még nem mentem eleget, akkor hajlamos vagyok elmenni sétálni, vagy edzeni egyet. Persze a dolognak vannak hiányosságai, a korcsolyázást például nem érzékeli lépésként, valószínű, hogy a cucc a láb földhöz csapódására rezonál. Nagyságrendileg azonban mindenképp szembesít vele, mennyit mozogsz. 

Amit még nagyon szeretek benne: ha egy óránál többet ülök, akkor rezegve adja tudtomra, hogy leszek szíves menni egy kört. Hab a tortán: ha telefonhívásom vagy üzenetem van, arról is rezgő üzenetet küld – nagy lépés ez annak, aki a női táska mélyén elbújt telefon csörgését nem mindig hallja meg.

Gumiszalag 

Az enyém nem fogantyús, csak sima gumiszalag, de nagyon rákattantam (Fotó: pixabay.com)

Ez már tavalyi szerzemény, de most újra előszedtem. Szuper, sokoldalú fitnesz-eszköz, a legjobb edzőtárs. Elképesztően változatos erősítést tesz lehetővé, így nem válik unalmassá. Ráadásul – bár ez inkább majd nyáron lesz érdekes – bárhová elvihető, nincs súlya, és kis helyen elfér. Azt tervezem, hogy futás után majd szabadtéren is tolok vele pár erősítő gyakorlatot, végül is elfér a zsebemben. De egyelőre beltéren élvezem a hatását.

LaReine Chabut: Alakformálás 

Egy könyv is lehet remek fitnesz-eszköz
Fotó: panem.hu

A Tantusz Könyvek sorozatban megjelent Alakformálás című könyv a szó szoros értelmében nem fitnesz-eszköz, de nagyon sokat tud segíteni az edzésprogram összeállításában. Külön kedvelem benne, hogy az alapoktól kezdi a magyarázatot, így valóban hatásos gyakorlatsort lehet összeállítani a könyv alapján. Persze a könyvből tornázáshoz nem árt egy kis testtudatosság, hiszen itt nem javít ki az edző, de akinek volt már egy kis köze az erősítő gyakorlatokhoz, annak a fényképek és alapos leírások alapján menni fog. 

A könyv az úgynevezett core-izmok, másnéven törzsizmok (has-, hát- és farizmok) erősítését állítja fókuszba, nem véletlenül: ha ezek az izmaid erősek, akkor a tartásod is egészen más, ettől pedig még vékonyabbnak, csinosabbnak látszol. De a váll- és karizmok erősítése sem marad el. A saját testsúllyal végzett gyakorlatok mellett súlyzós és fitnesz-labdás gyakorlatok is változatosabbá teszik az edzésprogramot.

Erin Palinski-Wade: Sétára fel! 

A séta is egyfajta fitnesz-eszköz
Fotó: panem.hu

A sétára, mint edzésformára még a nagy nyári melegben szoktam rá úgy igazán, bár a beltéri Power Walk már tavaly tavasszal is az egyik kedvenc edzésem volt. Ebből a szempontból papírkutya vagyok. Sem túl melegben, sem túl hidegben nem szeretek futni, nem én vagyok az, aki a mínuszokban is a szabadtéren tolja a kardiót. De a sétát mindenféle időjárás mellett lehet csinálni. Ha nagyon nincs időm edzeni, akkor általában a városban rohangálok ügyeket intézve – ez pedig kiváló alkalom egy kis gyaloglásra. És egy séta akkor is felállít a fotelból, amikor nagyon nincs kedvem mást edzeni, akkor is vállalható, ha épp nincs energiám – sőt, feltölti az energiatartalékokat. 

Erin Palinski-Wade szintén a Tantusz Könyvek sorozatban megjelent műve abban segít, hogy a gyaloglás ne csak random sétálgatás, hanem valódi edzés legyen. Sokat ír arról, milyen betegségeket segít megelőzni a rendszeres séta, hogyan fogyaszt, milyen hatással van a testre. De szó esik az edzésprogram felépítéséről, a terhelés fokozásáról, sőt, a gyaloglással történő fogyást támogató étrendről is. Konkrét edzéstervek is találhatók benne, és külön kitér a legtöbb nőnek gondot okozó hasi és fenéktáji zsír eltávolítására, valamint a speciális élethelyzetekre: a zsúfolt napirendre, egyes betegségekre, vagy épp a kisbabás időszakra. Az ideális testsúly elérése mellett a megtartására is ügyel, ebben az időszakban sem engedi el az olvasó kezét. Szívem szerint minden életmódváltó kezébe adnám. (A könyveket köszönöm a Panem Kiadónak!)

Ha úgy gondolod, hogy másnak is hasznára lehet a cikk, megköszönöm, ha megosztod a linket (a cikket viszont légy szíves, ne másold). A Zöldsaláta Facebook-oldalán mindig találsz valami újat, képes illusztrációkért pedig kövess az Instagramon!

Ésszel, szívvel, lélekkel:
Judit

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .