Bepótolható a kimaradt alvás?

Bepótolható a kimaradt alvás?

Mint minden folytonos időhiánnyal küzdő ember, én is megpróbálkozom időnként azzal, hogy egy-egy éjszakába nyúló meló miatt elmaradt alvást a hétvégén próbáljak behozni. Alapból késői típus vagyok, éjszaka jobban tudok dolgozni – bár az utóbbi időben mintha már rosszabbul bírnám az éjszakázást. Másnap viszont elég gyűrött tudok lenni, különösen, ha reggel semmiképp nem tudom elnapolni a korai kelést. (Érdekes, a buli miatti fennmaradást valahogy könnyebben kiheverem, szerintem egyszerűen dolgozik az adrenalin 🙂 ) Így előfordul, hogy a hétvégén próbálom kialudni magam – a siker persze kétséges.

A nagy kérdés továbbra is az: bepótolható-e a kimaradt alvás egy-két nap múlva?

A kutatók sajnos elég egyértelműen tagadják a dolgot: az alvás nem egy tank, amit előre vagy később fel lehet tölteni. Az agy és a test elég rosszul reagál az alváshiányra, akár lesz egy későn kelős, laza napod utána, akár nem. 

A kimaradt alvás nem igazán pótolható
Fotó: pixabay.com

Akkor vajon hogy lehet kipihentnek maradni?A legjobb, ha minden nap nagyjából azonos időben fekszel le, és kelsz fel. Így a szervezeted képes lesz beállni egy viszonylag állandó alvási ritmusra. 
Azért persze csendben azt is hozzátenném a szakértői véleményhez, hogy mindjárt kevesebb lenne a kialvatlan ember a Földön, ha a világ nem volna egyértelműen a koránkelőkre beállítva – a reggel nyolcas kezdés nekem például akkor is kínszenvedés, ha előző este tízkor már aludtam. És persze az is elgondolkodtatott, hogy állandó alvási ritmus ide vagy oda, egy-egy bulinak azért néha bele kell férnie az életünkbe – csak másnap ne kelljen melóba menni 🙂 Munka terén viszont egyre ritkábban vállalom be az “éjszakai műszakot”, inkább igyekszem napközben hatékonyabban tolni az ipart, hogy este már nyugodtan aludhassak.

Ha úgy gondolod, hogy másnak is hasznára lehet a cikk, megköszönöm, ha megosztod a linket (a cikket viszont légy szíves, ne másold). A Zöldsaláta Facebook-oldalán mindig találsz valami újat, képes illusztrációkért pedig kövess az Instagramon!

Színes napot!
Judit

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .