Tervben a lakásfelújítás? Így kezdj hozzá!

Tervben a lakásfelújítás? Így kezdj hozzá!

Korábban hosszú éveken át az augusztus volt számomra a “hosszú szabadság” időszaka. Három hétig, de volt, hogy négyig is, egyáltalán nem vállaltam munkát, olvastam, strandra jártam, lazítottam, császkáltam a városban, és átrendeztem a lakást, vagyis felkészültem a szeptemberi “kis januárra”. Amióta a klasszik újságírói munkán kívül más dolgaim is vannak (pl. itt van rögtön ez a blog), meg a gyerekeim is megszülettek, mindez kicsit átalakult, de az nem változott, hogy ilyenkor lazábbra veszem a témát, hagyom kicsit szusszanni magam. És az sem, hogy igyekszem rendszerezni, rendbe rakni, amit szükséges – amennyire ez egy ilyen kinőtt lakásban lehetséges. 

A nyár a lakásfelújítás szezonja
Az év színe a lombzöld – ezúttal egy teljes szobában (Fotó. Diego)

Vagyis egyáltalán nem csodálkozom, hogy a nyarat sokan a lakásfelújítás szezonjaként kezeli. A legtöbben ilyenkor vágnak bele a tavasszal vett lakás, ház rekonstrukciójába, de a meglevőt is ilyenkor alakítják át sokan a szeptemberi változásoknak (pl. iskolába, óvodába mennek a gyerekek) megfelelően – de akkor is, ha egyszerűen csak esedékes már egy kis festés. A Diego szakértőinek segítségével összeszedtem pár tippet ahhoz, hogyan fogj bele mindebbe, hogy megkönnyítsd a saját dolgodat.

1. Nézelődj!

Tedd a szívedre a kezed, ugye neked is kedvenc unaloműződ a Pinterest böngészése? És akkor még nem is beszéltünk a klasszikus lakberendezési magazinokról, amelyek szintén rengeteg ötletet adhatnak (az Otthon magazin Kislakás különszámában egyébként két cikkemet is olvashatod, csak szólok! 🙂 ). Ezek az on- és offline ötlettárak azért jók, mert nem kell teljesen légüres térből indulnod. Megtalálhatod a neked tetsző stílust, megfigyelheted a képek részleteit. Így sokkal könnyebb lesz a választás az áruházban, hiszen egy előre eldöntött nyomvonalon haladsz. Bár a lakásfelújítás általában nem egy szezonra szól (a szezonális frissítés kisebb kiegészítőkkel oldható meg a legkönnyebben), aki trendkövető, az a 2017-es év színében, a lombzöldben gondolkodik, de legalábbis a pasztellszíneknél marad. Ami a stílusokat illeti, a modern és a skandináv stílus töretlen népszerűsége mellett a vintage is  tarol.

A lakásfelújítás után minden megszépül
A natúr is lehet nyerő (Fotó. Diego)

 2. Készülj felületméretekkel, kalkulációval!

Vegyél magadhoz egy alaprajzot, majd mérd le a felületeket ott, ahol padlót, szőnyeget, tapétát, függönyt szeretnél elhelyezni, cserélni – így pontosan tudni fogod, miből mennyire van szükséged. Ha mindehhez kalkulációt vagy költségkeretet társítasz, az árkategóriát is be tudod lőni.

3. A lakásfelújítás alapvetése: tervezz hangulatot!

Könnyebb a választás ha egy online szobatervező – ilyen például a Diego Stílusvarázsló – mintaszobákon nézed meg, hogyan mutatna együtt a választott padló és a tapéta. Vigyázz, lehet, hogy ami elképzelésként jó ötletnek tűnt, a valóságban már túl sok együtt – jobb ezt előre tudni, még mielőtt komoly pénzeket adtál volna ki. Vedd igénybe az áruházak ingyenes szaktanácsadását is és informálódj a további szolgáltatásokról, amilyen pl. a szőnyegszegés, a függönyvarrás vagy a házhoz szállítás.

4. Figyelj a garanciára!

A termékekre vonatkozó garanciára mindenképp kérdezz rá – és arra is, hogy ezt milyen feltételek teljesülése során érheted, vagy épp veszítheted el. Laminált padló vásárlása esetén például bizonyos termékekre akár 30 év garanciát is kaphatsz, amit teljes padlórendszer (párafékező fólia, alátét, laminált padló) egyidejű vásárlása és lerakása esetén tudsz érvényesíteni.

A lakásfelújítás titka a jó tervezés
A lakásfelújítás kulcsa a jó tervezés (Fotó: Pixabay.com)

 5. Ne ugorj a mélyvízbe, kérj mintadarabot!

A felújítás végeredményénél, az összhatás esetében rendkívül sokat számít, hogy az egyes választott elemek mennyire illenek egymáshoz színben, stílusban, hangulatban. Épp ezért érdemes kérned egy kis mintadarabot, hogy egymáshoz igazíthasd a lakás különféle elemeit. A Diego áruházak ebből a szempontból megkönnyítik a helyzetedet, hiszen itt egy helyen válogathatod össze a laminált padlót, vízálló padlót, PVC-t, padlószőnyeget, szőnyeget, tapétát, függönyt, karnist, sőt még a bútorszövetet is. Ezt kiegészítendő, a laminált padlóból fogásmintát is vásárolhatsz, hogy a festék, az ajtók és a bútorok stílusát, színét a padlóhoz igazíthasd – vagy fordítva. A tapétákból kérhetsz ingyenes mintadarabot, a függöny mintasálakat pedig kaució ellenében viheted el az áruházból.

+1. Amit lehet, hasznosíts újra!

A tudatos vásárló nem pazarol, ezért a feleslegessé vált darabokat jobb, ha nem dobod azonnal a kukába (a levakart tapétával mondjuk nincs mit tenni, de a még használható függöny például nem szemét). Ha van rá lehetőséged, keress új helyet nekik, szabd, fesd át vagy ajánld fel rászorulóknak, erre a közösségi médiában is találsz lehetőségeket.

Ha úgy gondolod, hogy másnak is hasznára lehet a cikk, megköszönöm, ha megosztod a linket. A Zöldsaláta Facebook-oldalán mindig találsz valami újat, képes illusztrációkért pedig kövess az Instagramon! A Facebook-oldalon még megy a játék a Dr. Organic deókért, használd ki a nyerési lehetőséget!

Színes napot!
Judit  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .