Hüvelyesek – nem csak újévre!

Hüvelyesek – nem csak újévre!

Bableves, babfőzelék, chilis bab, lencsefőzelék – ha eddig nagyjából ezen a skálán mozogtál, azt gondolva, hogy a hüvelyesek unalmasak, és leginkább csak újévkor nyúltál értük, akkor most itt az ideje, hogy ezt elfelejtsd. Bezselics Ildikó Magok a konyhában című könyvéből egy egészen más hüvelyes-univerzumot ismerhetsz meg, és valószínűleg sokkal gyakrabban fognak felkerülni az étlapodra ezek a valóban nagyszerű és egészséges eledelek.

A könyv tavaly jelent meg, abban az évben, amelyet az ENSZ a hüvelyesek nemzetközi évének nyilvánított. Nem véletlenül: ezek az élelmiszerek nagyon gazdagok fehérjében, rostokban, kalciumban, káliumban, vasban, folsavban és magnéziumban, valamint B5- és E-vitaminban. Ildikó (akit egyébként újságíró kollégaként régóta ismerek és kedvelek) maga is egy költözés és a vele járó stressz nyomán kialakuló egészségi problémák miatt kezdett kísérletezni a receptekkel. Ezekből a receptekből azután egy nem is akármilyen kivitelű szakácskönyv állt össze, és mire elkészült a kézirat, a szerző gyógyulásával bizonyította a receptjei hatásosságát (a teljes történetet A két cica konyhája blogján olvashatod el).

Bár a hüvelyesek húspótlónak is kiválóak, így a vegetáriánus étrend fontos részei, a kötet húsos recepteket is tartalmaz – az olvasóra bízva a választást, és saját táplálkozási egyensúlyának kialakítását – a hagyományos receptektől a reformkonyháig.

Ami pedig külön gyönyörködést és elismerést érdemel, az a könyv kivitele. Már a fehér, dombornyomott, letisztult címlap is megfogja a figyelmet – ez a letisztultság pedig a könyv egészében tetten érhető. Valóban öröm belőle főzni.

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is. A Zöldsaláta Facebook-közössége is vár, sőt a Bloglovinon is megtalálod a Zöldsalit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .