Kiütött a tavaszi fáradtság? Ezt edd ellene!

Kiütött a tavaszi fáradtság? Ezt edd ellene!

Akármennyire is igyekszem egészségesen élni, azért a tél végi, tavaszi fáradtságot mindig megérzem. Most épp túl vagyok a legdöglöttebb napokon, de néha még mindig el tudnék aludni állva, mint a lovak. Épp ezért kerestem utána, hogy milyen kajákat érdemes ebben az időszakban enni, hogy egy kicsit összeszedjük magunkat.

A legjobb mindjárt a friss gyümölcs. Cukortartalma azonnal hasznosítható energiát ad, plusz tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, így ha ezzel kezded a napot, máris nem kell vénásan bekötni a koffeint (na jó, csak vicceltem, de azért vannak olyan reggeleim, amikor úgy érzem, hogy ez volna a megoldás). nagyjából mindegy, milyen formában fogyasztod: egy alma vagy egy banán maceramentes, gyors reggeli, ha rohansz, de készülhet egy pohár turmix is tejből vagy joghurtból és a kedvenc bogyós gyümölcsödből.

Máris facsarhatod

A citromos víz is hihetetlenül fel tud dobni, elsősorban C-vitamin tartalma révén. Én általában ezt szoktam bedobni, amikor már nagyon matt vagyok az álmosságtól.

A víz egyébként önmagában is energizál, tekintve, hogy gyakran attól fáradunk el, hogy egyszerűen nem ittunk eleget. 

Ha már rágcsa, akkor diófélék: magnéziumtartalmuk abban segít, hogy a tested az elfogyasztott cukrot energiává alakítsa. A rosttartalma a vércukorszint szabályozásához járul hozzá.

A jó hír az, hogy az étcsoki is energiát ad – persze nem egyszerre egy táblával, csak pár kocka. A benne levő teobromin a koffeinhez hasonló vegyület, amely még a hangulatot is javítja. Az igazság az, hogy egy álmos reggelen ez utóbbi is rám szokott férni (Grumpy Cat sem állná a tekintetem ilyenkor).

Jön a grillszezon 🙂

A hús és a máj tele van vassal – a vashiány, főleg nőknél az egyik leggyakoribb hiánybetegség, ami ráadásul energiahiányt, levertséget okoz.

Ázsiában állítólag a kardamom az egyik legjobb energizáló fűszer. Ezt még nem próbáltam, de egy okkal több valami jó kis fűszeres kajára 🙂

Lassan jön a spárgaszezon, ez a zöldség pedig tele van B-vitaminokkal, amelyek a szénhidrátok energiává alakításában vesznek részt.

A tojás remek fehérjeforrás, és a sárgája szintén tele van B-vitaminnal. 

A savanyú káposzta szintén a C-vitaminnal üt, de az emésztést is segíti, így kevésbé kell tartanod a kajakómától. 

Ha tetszett a cikk, kövesd a Zöldsalátát a Facebookon is! De a Bloglovinon is megtalálod! 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .