Vidd a saját dobozkádat – nyílik az első csomagolásmentes bolt!

Vidd a saját dobozkádat – nyílik az első csomagolásmentes bolt!

Megfigyelted már, mennyi időnként kell kiszaladnod a szeméttel, mert megtelt a szemetes? Sajnos hihetetlen mennyiségű élelmiszert dobunk ki: az Európai Unió 2012-es adatai szerint évente 100 millió tonna étel köt ki a kukában. Magyarországon egy átlagos ember évente közel 40 kilogramm ételt dob a szemétbe, ezt szorozd fel egy többtagú családdal. Ha ez nem így lenne, akkor fejenként közel 50 000 forinttal több maradna a kosztpénzből, ami lássuk be, nem kevés.

De nemcsak a dolog pénzügyi oldalát érdemes végiggondolni. Ha kidobod a lejárt kaját, kárba vész a bele fektetett emberi munka, a felhasznált energia, és az a környezetszennyezés is teljesen felesleges volt, amelybe az adott étel előállítása került. Maga az élelmiszer még viszonylag könnyen lebomlana, a csomagolása viszont annál lassabban, egy csomó káros anyag kibocsátása mellett. Ráadásul a csomagolást mindenképp eldobod, akár megetted az élelmiszert belőle, akár nem.

Image courtesy of Mister GC/ FreeDigitalPhotos.net


 Vajon tényleg szükség van arra, hogy minden kaját zacsiba, papírba, sztaniolba, dobozba csomagoljanak? Marketing-szempontból nyilván igen, hiszen a dogos csomagolással újabb impulzusvásárlásokat lehet generálni. Valójában azonban nem biztos, simán ellennének azok az élelmiszerek zacsi, doboz, sztaniol nélkül is. Berlinben már működik olyan bolt, ahol csomagolás nélkül, kimérve veheted meg az élelmiszereket. Lefordítva: viszed a saját zacskódat, kosaradat, dobozkáidat, üvegeidet, és annyit teszel beléjük a termékből, amennyit haza szeretnél vinni. Így élelmiszerből is kevesebb kerül majd a kukába, csomagolásból pedig pont nulla. Cserébe csak a színes dizájnról, az ügyesen elhelyezett marketingüzenetekről kell lemondanod.


Image courtesy of  Sira Anamwong/ FreeDigitalPhotos.net

 Idén ősztől Budaörsön is találkozhatsz ilyen bolttal. Amint azt Monostori-Kalovits Márk, az üzlet megálmodója elmondta, szeptember-végére-október elejére várható az első magyar csomagolásmentes üzlet megnyitója, de országszerte további boltok nyitását is tervezik. A zéró hulladék elvén működő üzletekben méltányos kereskedelemből, lehetőleg 30 kilométeren belülről beszerzett minőségi élelmiszereket árusítanak majd. A szemléletformálást is fontos feladatának érzi a noPack csapata: egy ilyen boltba nem lehet hirtelen felindulásból leugrani vásárolni, itt meg kell tervezni a menüt, a mennyiségeket, kiválogatni a dobozokat, zacsikat a hazaszállításhoz, és még sorolhatnám. A tudatosságodnak azonban nemcsak a környezet fog örülni, hanem te is, amikor az eddig kukába kerülő élelmiszer ára a pénztárcádban marad.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .