Te is szenvedsz az allergiától? Ne tedd!

Te is szenvedsz az allergiától? Ne tedd!

Javában dúl a pollenszezon, gondolom, aki érintett, az érzi, és nem igazán tudja értékelni ezt a mai napos, ámde kellemesen szeles időt, amelyik szépen hordja szét a polleneket. A legjobb megoldás persze az, ha mindenki szépen kiválasztja magának a kedvenc antihisztaminját, amit aztán szed is szorgalmasan. Tudom, álmosít (azért kell kiválasztani azt, amelyik a legkevésbé), meg nem totál természetes, de aki nem szed gyógyszert, annak szembe kell néznie vele, hogy az allergia bizony súlyosbodhat, sőt, akár asztma is lehet belőle, az meg nem annyira kellemes. Úgyhogy nyugodtan legyen ott kézügyben az az antihisztamin. Ne saját szakálladra válogass, vizsgáltasd ki magad, beszéld meg az orvossal, és abban is hallgass rá, amit a gyógyszer szedéséről mond.
Emellett persze van egy csomó más szabály is, amelyik segít megkönnyíteni ezt az időszakot. Persze tisztában vagyok vele, hogy nem életszerű egyszerre valamennyit betartani, mert ilyen erővel egy kellemes, oxigenizált üvegburában is élhetnénk, de azért amennyit lehet, és amennyit el bírsz viselni, fogadj meg belőle. Mutatom, mit érdemes tenned.

Image courtesy of David Castillo Dominici/ FreeDigitalPhotos.net

 – A biciklizést, futást, szabadban való sportolást időzítsd hajnalra, ilyenkor a legkisebb a pollenterhelés. Ha a bicaj a mindennapi közlekedési eszközöd, akkor vegyél egy pollenszűrős maszkot. Már csak közlekedési szempontból sem jó, ha hevesen tüsszögni kezdesz menet közben.
– A szellőztetést is érdemes hajnalra és késő estére időzíteni. Ha van pollenszűrővel ellátott légkondi, vagy légtisztító a lakásban, akkor hajrá, hadd menjen.
– Nem árt ilyenkor gyakrabban takarítani, és az ágyneműt is gyakrabban mosni, mivel kintről akár a cipőd talpán is komoly pollenmennyiséget hozhatsz be, a hajadra tapadt pollen pedig a párnádra is rátelepszik.
– Ha már a hajnál tartunk, a gyakori hajmosás is javallott, ugyanezért.
– Nincs mese, ilyenkor gyakrabban fog menni a mosógép. Ha hazaérsz, húzz tiszta, otthoni ruhát, azon legalább kevesebb a pollen. 
– A kimosott ruhát lehetőleg ne a szabadban teregesd ki. Ilyenkor nagy segítség a szárítógép, de a lakásban felállított ruhaszárító is jó megoldás.
– A kocsiban is jól jön a pollenszűrős légkondi. A lehúzott ablak viszont kellemetlen lehet, persze nagy melegben, légkondi nélkül nemigen van más megoldás. Ha nagyon tüsszögsz, inkább menj busszal, mert egy durvább tüsszögőroham tényleg veszélyes lehet a forgalomban.
– Viselj napszemüveget, ez óvja a szemedet az allergénektől.
Vigyázz a keresztallergiákkal, és ha lehet, egyél legalább valamivel kevesebbet a keresztallergén ételekből. Tudom, hogy most van a szüret, meg a borfesztivál, de a meglehetős hisztamintartalmű bor nagyon be tudja durvítani az allergiát, szóval inkább hanyagold.
– Ha gáz van, sípol a tüdőd, nem kapsz levegőt, rosszul vagy, irány az orvos.

2 Comments

  1. Segíthet még a kálcium pezsgőtabletta is, mert a nyálkahártya átresztő képessége csökken, és enyhülnek a tünetek.
    A keresztallergének pedig tényleg rosszabbak sokszor, mint maga a pollen, érdemes figyelni rá, illetve a magas hisztamin tartalmú étlekre is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .