Néplélek vagy egyéni ízlés?

Néplélek vagy egyéni ízlés?

Esther Honig, egy fiatal amerikai újságíró fogta egy smink- és Photoshop-mentes fotóját, és érdekes kísérletbe fogott vele. Felvette a kapcsolatot 40 Photoshop-ban jártas emberrel a világ 25 országából, és egy egymondatos instrukcióval megtoldva elküldte nekik a fotót. A kérése csak ennyi volt: varázsolj széppé. A Photoshop-guruk pedig nekiálltak a képnek, saját ízlésük, és a társadalmi környezetükben érvényes szépségideálok szerint megszépítették. Az eredmény egy hallatlanul érdekes gyűjtemény lett.

Ez volt az eredeti kép, amit Esther körbeküldött a világban

Először is azért érdekes, mert megmutatja, hogy a világ különböző tájain mennyire mást jelent a szépség. Hogy a marokkói Photoshopos ember muszlim viseletet adott a lányra, hogy Argentínában diszkókirálynőt, Chilében szappanopera-sztárt, Nagy-Britanniában hosszúkás arcú, királynői jelenséget, Indiában Bollywood-i színésznőt, Kelet-Európában aligsminkes natúr szépséget csináltak belőle, hogy Pakisztánban sötétítettek egy kicsit a bőrén, Indonéziában világosítottak, Kenyában olyan sminket varázsoltak rá, amilyen inkább egy fekete lánynak állna jól (na tessék, már megint megszólalt belőlem a színtanácsadó), Németországban pedig hűvös, északi jelenségnek álcázták, vörös hajjal. Lehet persze megint előszedni, hogy mennyire elidegenít valakit a saját arcmásától a Photoshop, de a lényeg nem meglepően nem ebben a jól hangzó általánosításban van, hanem a gyűjtemény változatosságában.

Argentína
Németország

Marokkó
Nagy-Britannia
Pakisztán
Kenya

 A legérdekesebbek mégis azok a fotók, amelyeknél egy országból több embert is felkért az újságírónő a műveletre. Ezek ugyanis egy újabb réteget adnak a kísérlethez. Itt ugyanis markánsan kijön, hogy oké, hogy létezik valamiféle “néplélek”, meg országos vagy térségi szépségideál, de azért az egyéni ízlés is keményen játszik – baj is lenne, ha nem játszana. A nagyobb országokban, például az Egyesült Államokban még nagyobb a különbség az elvileg “ugyanonnan” érkezett fotók között – és ha már szépségideálról beszélünk, akkor vajon ugyanaz-e ez a bizonyos szépségideál a keleti parton és a nyugatin, New Yorkban és Alabamában? Nem tudom megállni, hogy meg ne kérjelek: tedd a szívedre a kezed és gondolj bele: ha jól értenél a Photoshophoz, és kapnál egy fényképet ezzel az instrukcióval, vajon csinálnál-e belőle Liptai Claudia hasonmást csak azért, mert Magyarországon több szavazás szerint is őt tartják a legszexisebb nőnek, vagy mennél a saját fejed és ízlésed után, ami lehet, hogy nem tükrözi feltétlenül az átlagos magyar szépséget? Szóval ha Esther egyszer folytatni akarná a kísérletet, jó ötlet lenne egy-egy térségen belül még több embert felkérni a fénykép módosítására, hogy árnyalja az eddigi, viszonylag nyers eredményeket. Én mindenesetre azt is megnézném, legalább akkora kíváncsisággal, ahogyan az eredeti fotósorozatot nézegettem. (Nézd meg a teljes projektet Esther Honig honlapján , ahonnan a fotók is származnak)

Bangladesh
India
Fülöp-szigetek
USA

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .