Ne vegyél nyulat!

Ne vegyél nyulat!

Ezt  minden húsvét előtt minden fórumon elmondom, ahány embernek csak lehet, mert egyszerűen képtelen vagyok megérteni, hogyan lehet élő állatokat szezonális játéknak tekinteni. Ha még időben lebeszélek pár embert, már megérte. Íme az indokok (és most nem fogok köntörfalazni, meg szépíteni, a ” húsvétra ne vegyél nyulat” téma nálam tényleg a Nagy Piros Gombok egyike). Ja, és nem csak a nyuszikra vonatkoznak, hanem a kiscsirkékre, kiskacsákra és egyéb húsvéti ideiglenes kedvencekre is, akik ha lehet, még törékenyebbek, mint a nyuszik.
Nyuszi
Tusom, cuki, de két napra inkább egy cuki plüssnyulat vegyél.

Szóval miért is ne vegyél nyulat húsvétra?

  • Élő állat. Ahogy a megnevezés is mutatja, él. Érez. Fáj neki, ha csupa szeretetből megnyomorgatják, és fél, ha új környezetbe kerül. Nem kellene ennek pár nap simogatás kedvéért kitenni.
  • A nyúlnak a szíve a stressz-szerve. Vagyis ha nagyon megijesztik, akkor konkrétan infarktust kap (ennek mindenféle evolúciós okai vannak: a nyuszi zsákmányállat, a természet nagy bölcsen elrendezte, hogy ne szenvedjen sokat, ha elkapja a róka). A naposcsibe, kiskacsa is törékeny darab. Elég egy rossz mozdulat, hogy baja essen. Nem a legjobb indítás a nagy ünnepi, családi heppineszhez.
  • A húsvéti kisállatokat az “élelmes” kereskedők ilyenkor elválasztják az anyjuktól, akár érettek erre, akár nem, hiszen itt a szezon, most kell hozni a bevételt. Gondolom, nem kell részleteznem, hogy milyenek egy túl korán elválasztott bébiállat életkilátásai.
  • Minden állatnak van szaga, pisil, kakál, és nem az angolvécébe. Ha szívügyed a tisztaság, akkor gondold át időben, hogy akarsz-e akárcsak pár napig is pisit-kakit takarítani. A nyulat egyébként szobatisztaságra lehet szoktatni (többé-kevésbé), de az nem pár napig tart.
  • Könnyű félreetetni, annak pedig végzetes következményei lehetnek.
  • Ne számíts arra, hogy az ünnep után könnyű lesz elhelyezni az állatkát. Az állatmenhelyek legtöbbje, és az Állatkert is nyúlstopot hirdetett, mert az elmúlt években sokan “az állatmenhely/Állatkert úgyis átveszi” felkiáltással vettek nyuszit, és dobták ki ünnep után könnyű szívvel.
  • A Margitsziget/Városliget/kiserdő nem megfelelő élőhely egy kidobott kisnyúlnak. Hamar csúnya vége lesz szegénynek, ha egyszerűen kirakod valami természetesnek hitt helyen.
  • A gyereknek se jó minta, ha azt látja, hogy az állat ideiglenes lakó, ünnep múltával elpaterolható a háztól. Épp ezért embertelen a “nyúlbérlés” is – már amellett, hogy szintén végzetesen megviselheti a nyuszit.

De akkor mi legyen helyette?

Ne vegyél nyulat 01
Hidd el, a gyerek a csokinyúlnak is örül!
Oké, a gyerek kisállatért nyaggat (amikor ezzel az indokkal mennél nyulat venni, azért jusson eszedbe, hogy mennyi mindenért nyaggat még, amit mégsem veszel/engedsz meg neki…). Mi legyen? Például plüssnyúl (nem eszik, nem bogyóz, és ha nem foglalkozol vele, akkor is elvan a polcon), a csokinyúl (ha lehet, legyen rendes csokiból, és ne valami gáz bevonómasszából), a nyuszis torta, a nyuszis kreatívkodás…. A készletek kifogyhatatlanok, mire mindegyiken végighaladtok, el is múlik az ünnep. Élő nyuszit csak akkor, ha olyan nagy a szerelem, hogy vállalod, hogy 8-10 évig családtag legyen nálatok a kisállat. Ebben az esetben a torpenyul.hu oldalon megtalálod a legfontosabb infókat a nyúltartáshoz.

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

Fotók: Pixabay.com

One comment

  1. Pingback: Húsvéti dekoráció kimaxolva, avagy nyulak... nyulak mindenütt - Zöldsaláta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .