Ezt  minden Húsvét előtt minden fórumon elmondom, ahány embernek csak lehet, mert egyszerűen képtelen vagyok megérteni, hogyan lehet élő állatokat szezonális játéknak tekinteni. Ha még időben lebeszélek pár embert, már megérte. Íme az indokok (és most nem fogok köntörfalazni, meg szépíteni, ez a téma nálam tényleg a Nagy Piros Gombok egyike). Ja, és nem csak a nyuszikra vonatkoznak, hanem a kiscsirkékre, kiskacsákra és egyéb húsvéti ideiglenes kedvencekre is, akik ha lehet, még törékenyebbek, mint a nyuszik.

Kép innen

– Élő állat. Ahogy a megnevezés is mutatja, él. Érez. Fáj neki, ha csupa szeretetből megnyomorgatják, és fél, ha új környezetbe kerül. Nem kellene ennek pár nap simogatás kedvéért kitenni.
– A nyúlnak a szíve a stressz-szerve. Vagyis ha nagyon megijesztik, akkor konkrétan infarktust kap (ennek mindenféle evolúciós okai vannak: a nyuszi zsákmányállat, a természet nagy bölcsen elrendezte, hogy ne szenvedjen sokat, ha elkapja a róka). A naposcsibe, kiskacsa is törékeny darab. Elég egy rossz mozdulat, hogy baja essen. Nem a legjobb indítás a nagy ünnepi, családi heppineszhez.
– A húsvéti kisállatokat az “élelmes” kereskedők ilyenkor elválasztják az anyjuktól, akár érettek erre, akár nem, hiszen itt a szezon, most kell hozni a bevételt. Gondolom, nem kell részleteznem, hogy milyenek egy túl korán elválasztott bébiállat életkilátásai.
– Minden állatnak van szaga, pisil, kakál, és nem az angolvécébe. Ha szívügyed a tisztaság, akkor gondold át időben, hogy akarsz-e akárcsak pár napig is pisit-kakit takarítani. A nyulat egyébként szobatisztaságra lehet szoktatni (többé-kevésbé), de az nem pár napig tart.
– Könnyű félreetetni, annak pedig végzetes következményei lehetnek.
– Ne számíts arra, hogy az ünnep után könnyű lesz elhelyezni az állatkát. Az állatmenhelyek legtöbbje, és az Állatkert is nyúlstopot hirdetett, mert az elmúlt években sokan “az állatmenhely/Állatkert úgyis átveszi” felkiáltással vettek nyuszit, és dobták ki ünnep után könnyű szívvel.
– A Margitsziget/Városliget/kiserdő nem megfelelő élőhely egy kidobott kisnyúlnak. Hamar csúnya vége lesz szegénynek, ha egyszerűen kirakod valami természetesnek hitt helyen.
– A gyereknek se jó minta, ha azt látja, hogy az állat ideiglenes lakó, ünnep múltával elpaterolható a háztól.

Kép innen

De akkor mi legyen helyette?
Oké, a gyerek kisállatért nyaggat (amikor ezzel az indokkal mennél nyulat venni, azért jusson eszedbe, hogy mennyi mindenért nyaggat még, amit mégsem veszel/engedsz meg neki…). Mi legyen? Először is egy csomó állatmenhelyen, bevásárlóközpontban, állatkertben, és még ezer helyen rendeznek húsvéti nyúlsimogatást. Mondjuk annak se vagyok feltétlen híve, amikor egy kifutónyi nyúlra rászabadul kétszáz gyerek és felnőtt, de a jobb helyeken (pl. Noé vagy állatkertek) azért képesek kulturált körülményeket teremteni és kordában tartani a tömeget. Aztán ott van a plüssnyúl (nem eszik, nem bogyóz, és ha nem foglalkozol vele, akkor is elvan a polcon), a csokinyúl (ha lehet, legyen rendes csokiból, és ne valami gáz bevonómasszából), a nyuszis torta, a nyuszis kreatívkodás…. A készletek kifogyhatatlanok, mire mindegyiken végighaladtok, el is múlik az ünnep. Élő nyuszit csak akkor, ha olyan nagy a szerelem, hogy vállalod, hogy 8-10 évig családtag legyen nálatok a kisállat. Ebben az esetben a torpenyul.hu oldalon megtalálod a legfontosabb infókat a nyúltartáshoz.

Ha tetszik a blog, csatlakozz a Zöldsaláta Facebook-közösségéhez! De a Twitteren és a Bloglovinon is követheted a Zöldsalit! 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg a barátaiddal is!

One Comment

  1. Pingback: Húsvéti dekoráció kimaxolva, avagy nyulak... nyulak mindenütt - Zöldsaláta

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..