Kedvenc kifogásaink (#6): “Ha életmódot váltok, soha többé nem ehetem a kedvenc ételeimet!”

Kedvenc kifogásaink (#6): “Ha életmódot váltok, soha többé nem ehetem a kedvenc ételeimet!”

Először is, ez nem igaz: nincs az az egészséges életmód, amibe be ne férne időnként egy kis elhajlás. Csak hát nem mindegy, hogy kéthetente egyszer reggelizel egy megtermett kakaós csigát, vagy minden reggel kettőt.

Image courtesy of [Bill Longshaw] / FreeDigitalPhotos.net

Ráadásul minden receptet át lehet alakítani úgy, hogy sokkal egészségesebb legyen, vagy le lehet cserélni valami olyasmire, ami legalább olyan finom, viszont sokkal egészségesebb, mint az eredeti. A fehér zsemlét felválthatja  teljes kiőrlésű, a cukrot a méz vagy a nyírfacukor, de úgy is lehet sütit készíteni, hogy csak egy egész tojást, és még párnak a fehérjét használod hozzá, vagy egyszerűen elhagyod a receptből a cukor felét. Kóla helyett például kiváló alternatíva lehet a nyírfacukros limonádé, vagy valamilyen menő gyümölcskoktél, ha a csapvíz vagy az ásványvíz nem opció számodra. A hamburger helyett is remekül beválik a grillhús, vagy az, ha valamilyen zsírszegény húsból, házilag ügyködöd össze a húspogácsát, sőt, akár a bucit is. Még menet közben, sőt, a sokat szidott gyorséttermekben is lehet egészséges alternatívát találni, a saláták ellen például senkinek semmi kifogása nem lehet, de a gyros sem rossz választás sovány csirkehússal és sok zöldséggel – csak a sült krumplit és a kólát felejtsd el. Ja, és böngészd a netet, szuper egészséges receptek vannak. A biokaja- és paleo-blogokból is érdemes szemezgetni, még akkor is, ha nem szorítkozol a bioételekre, és nem térsz át a paleo-diétára – én sem vagyok komolyabb híve egyiknek sem, mégis találtam már pár átvehető ötletet.
Ha pedig végképp nem bírod, akkor engedj a kísértésnek, de ne csinálj belőle rendszert. Mivel (majdnem) minden fejben dől el, sokkal jobb kezdés az életmódváltáshoz, ha tudod, hogy semmit sem tilos, még cukrászsütit enni sem, csak az egészséged és az alakod kedvéért mostantól inkább a minőségi kaját választod az esetek többségében. Vagyis lemondás helyett inkább elindulsz egy minőségi életmód felé – ebben a kérdésben akár még egy kis sznobizmust is megengedhetsz magadnak.

Ha tetszik a blog, kérlek, szavazz a Zöldsalátára a LélekBónusz blogversenyén!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .