Könyvajánló – Szondy Máté: Megélni a pillanatot

Könyvajánló – Szondy Máté: Megélni a pillanatot

Ezoterikus és lelki tanácsadó könyvek egész sora foglalkozik azzal, mennyi gondot okoz, ha nem vagyunk tudatosan jelen a saját életünkben. Csak megyünk, robotpilótára kapcsolva, belül pedig kattogunk a múlton, a jövőn, a saját gondolatainkon, közben pedig elfelejtünk élni.

Dr. Szondy Máté a pszichológia tudományos szemüvegén át vizsgálja a kérdést, és nem meglepő módon ugyanerre a következtetésre jut – sok gondunktól meg tudnánk szabadulni, ha egyszerűen arra figyelnénk, ami most van. A hangokra, a színekre, a szélre az arcunkon, vagyis jelen lennénk az életünkben. Ehhez rögtön az első fejezetben kapunk is jó néhány egyszerű, könnyen betartható, gyorsan ható gyakorlatot, amit már a további olvasás során is érdemes kipróbálni.
Kicsit tudományosabb hangvételre érdemes számítani, mint az önsegítő könyveké – Szondy Máté nem ígér, nem is ígérhet olyan hangzatos dolgokat, mint például „most aztán varázsütésre megváltozik majd az életed”, inkább korrekt, igazolt adatokkal támasztja alá, hogy a jelen teljesebb megélése pszichológus segítségével végzett terápiára és saját életed jobbá tételére is kiválóan alkalmas. Tesztek segítségével felmérheted, hol tartasz bizonyos területeken, például mennyire vagy hajlamos a rágódásra, vagy meg kell-e küzdened depresszív hajlamokkal. Ez sem a bulvárban megszokott „ha 10 pontnál többet értél el, menj szakemberhez” stílusban szerepel a könyvben, hanem tudományosan elfogadott kérdőívek kérdéseire válaszolhatsz. Közben pedig az író megcáfol néhány olyan tévhitet, mint például hogy a negatív gondolatokat egyáltalán nem szabad megengednünk magunknak, és a félreértelmezett pozitív gondolkodás jegyében folyton mosolyognunk kell – szerinte igenis vannak olyan negatív érzések, amelyeket meg kell élni, és épp ez segít abban, hogy ki tudjunk keveredni a lelki katyvaszból, ha mondjuk épp elhagyott az aktuális pasink. Megtudhatjuk azt is, mi az a flow- (áramlat-) élmény, mi az az „ízlelgetés”, és arra is választ kapunk, mikor érdemes egy problémával szakemberhez fordulnunk.
A tudományos hangvétel persze egyáltalán nem zárja ki a közvetlenséget és a humort, szóval egyáltalán nem egy száraz akadémiai értekezésről, hanem egy gyakorlatias, jól olvasható, érdekes könyvről van szó, amit mindenkinek csak ajánlani tudok. Nemcsak elolvasásra, hanem megértésre, és a benne foglalt technikák mindennapi kipróbálására is, hiszen ha ma csak öt perccel tovább van jó kedved, mint tegnap, akkor máris jó úton jársz.
(Kulcslyuk Kiadó, 2012, 2500 Ft)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .