Szuper párosok a tányérodon

Szuper párosok a tányérodon

Azt már régóta tudjuk, hogy a vasforrásokat C-vitaminban gazdag ételekkel jó együtt fogyasztani, mivel a vitamin segíti a vas felszívódását. Az viszont már kevésbé közismert, hogy számos más, hasonlóan jó hatású páros is létezik: ha ezeket együtt eszed, jobbat teszel az egészségednek, mintha mindkét összetevőt elfogyasztanád, de külön-külön.

Source: peta.org via Rosalyn on Pinterest

A Prevention magazin februári száma összeszedett egy csokorra való nyerő párost:

Joghurt és müzli: a joghurt (legalábbis a jobbfajta, élőflórás verziók) probiotikus baktériumokat tartalmaz, amelyek a bélflóra egészségét védik, vagy épp állítják helyre egy húzósabb antibiotikum-kúra után. A teljes kiőrlésű gabonafélék pedig úgynevezett prebiotikumokat tartalmaznak – a hangzatos név gyakorlatilag a “jó” bacik táplálékát takarja, ha ehhez hozzájutnak, akkor vígan élnek, és a kellő mértékben el is szaporodnak. Ha pedig a bélflórád egészséges, attól nemcsak az emésztésed lesz jobb, hanem az immunrendszered is jobban működik.

Zöld tea és citrom: bár a klasszikus tea-iskolák szerint a zöld tea úgy jó, ahogy van, mégsem teszel rosszat, ha pár csepp citrommal ízesíted. A citromlé C-vitaminja ugyanis akadályozza a zöld tea katekin nevű, erőteljes antioxidánsainak lebomlását az emésztőrendszerben, így a szervezeted jobban hasznosíthatja ezeket az egészségvédő vegyületeket.

Barna rizs és hagyma, fokhagyma: ha legközelebb barna rizst készítesz, mindenképp keverj hozzá egy kis apróra vágott és megpárolt hagymát, fokhagymát. A hagymában levő kénvegyületek ugyanis a legújabb vizsgálatok szerint segíthetik a barna rizs cink- és vastartalmának hasznosulását. Az eredmény: egészséges anyagcsere és magasabb energiaszint.

Lazac és kurkuma: a lazacban levő egyik omega-3 zsírsav, a DHA és a kurkuma antioxidáns hatóanyaga, a kurkumin együttesen lassítják a mellrákos sejtek bizonyos fajtáinak növekedését. A két vegyület külön-külön is bír ilyen hatással, de együtt még erősebbek, és a megelőzésben is segíthetnek.

Brokkoli és retek: ha megfőzzük a brokkolit, azzal tönkre is tesszük a benne levő mirozináz nevű enzimet, amelynek az a feladata, hogy a rákmegelőző hatású szulforafánt  (amely szintén megtalálható a brokkoliban) aktiválja. A főtt brokkoli mellé épp ezért érdemes olyan ételt tálalni, amelyben van egy kis plusz mirozináz: ilyen például a nyers retek, vagy a mustár.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .