6×5 egészséges ajándék Karácsonyra -1 rész: kütyümánoknak és könyvmolyoknak

6×5 egészséges ajándék Karácsonyra -1 rész: kütyümánoknak és könyvmolyoknak

Őszintén szólva nem ismerek olyan embert, akinek ne okozna gondot a karácsonyi ajándékozás. A legtutibb ajándék kiválasztása szerintem alapvetően örömteli feladat, de amikor egyszerre kell egy egész családnak és baráti körnek eltalált ajándékot választani, ráadásul mindezt kb. négy hét alatt, kolrátozott büdzséből és a legnagyobb hajtás idején, no akkor azért ott már belép a kötelező jelleg, még akkor is, ha a legkedvesebbeknek még mindig szívesen válogatunk. Azt a helyzetet viszont minden sietség ellenére jó lenne elkerülni, ami a Tesco játékvásáráról érkezett beszámolókban szerepel: amikor a nagy tülekedésben sokan csak lekaptak valami műanyag szirszart a polcról, “jólesszaz, lényeg, hogy óccsóér’ megvan” jeligére.

Egészséget ajándékozni valószínűleg mindig jó ötlet – persze ehhez az is kell, hogy legyen rá fogadókészség a másik félben. Sporthoz való kütyüket például nem ajánlott a legelpuhultabbnak vásárolni célzásként, de aki már elkezdett sportolni, annak lehet valami ilyesmivel segíteni a további útját. A most következő posztokban olyan cuccokat válogatok össze, amelyek segítenek a testi-lelki egészség elérésében, szóval amitől a fenekünk helyett inkább a világunkat érezzük egy kicsit kerekebbnek. Következik tehát összesen 6×5 ajándék egészségtudatos (vagy azzá nevelendő) szeretteknek. Az első részben két ötös sorozat jön, a kütyümániások és a könyvkedvelők kapnak mindenféle jót.

Első ötös: kütyümánoknak
A kütyüknél persze mindig megvan a kacattá válás kockázata, de ha tudjuk, hogy a megajándékozott él-hal a jópofa elektronikus izékért, akkor meg lehet kockáztatni őket.

Pulzusmérő óra: kezdő futók és az aerob edzés szerelmesei imádni fogják (persze nem árt őket előbb kikérdezni, van-e már ilyesmijük). Jó tudni, hogy a maximális pulzusszám (220 mínusz életkor) 60-70 százalékán végzett edzés a legjobb zsírégető.
Ára: 5900 forinttól a csillagos égig
Beszerzés: többek között a Decathlon, de szinte minden sportboltban találsz belőle valamilyen egyszerűbb, vagy bonyolultabb változatot.

Lépésszámláló: tudományos sportosoknak, akik mindent megszámolnak, táblázatba foglalnak, kielemeznek és tervszerűen fejlesztenek.
Ára: 1800 Ft-tól szintén kb. a csillagos égig.
Beszerzés: Ez itt egy olcsóbb, ráadásul napelemes, tehát energiatakarékos változat, ez pedig egy drágább, kalóriaszámlálóval felszerelve.

LED zuhanyfej: azoknak, akik szeretnek wellness-szalont varázsolni a fürdőszobájukból. A LED-eket az átfolyó víz látja el feszültséggel, a víz pedig kék, zöld, lila, vörös színekben játszik. A holtfáradt, gyors esti zuhanyból pedig egyszeriben kellemes lelazulás lesz.
Ára: 4500 Forint
Beszerzés: KütyüBazár

Projektoros lámpa: megrögzött romantikusoknak, akik mindig szerettek volna az óceánparton lakni. A lámpa ugyanis vízmintázatot vetít a mennyezetre, a hangja pedig az óceán morajlását idézi.
Ára: 8000 forint
Beszerzés: KütyüBazár

Sportos MP3-lejátszó: futóknak, sőt, úszóknak is, vízálló változatban. Futás közben nálam must-have a zene (Rhapsodymeghajtással másfélszer annyit bírok, mint egyébként), de úszás közben is elfilóztam már rajta, milyen király lenne valamit hallgatni a a víz csobogásán kívül. Hát, itt a lehetőség.
Ára: 23.902 Ft
Beszerzés: Pixmania

Második ötös: könyvmolyoknak
A könyv lássuk be, elég klasszikus karácsonyi ajándék, ritkán lehet vele nagyon mellényúlni. És ha már könyv, akkor egyáltalán nem baj, ha az egészséges életmódot, a lelki teljességet, vagy épp a zöld szemléletet terjeszted vele. Persze a láthatóan túlsúlyos rokonnak nem kell megvenni a legújabb szuperdiéta leírását, de mondjuk miért ne adhatnál neki egy egészséges ételekkel teli szakácskönyvet (persze csak ha amúgy is szeret főzni)? Ha valamelyik barátnőd alapszinten érdeklődik a “zöldülés” iránt, lehet egy olyan könyv a fa alatt, amelyből remek ötleteket kaphat ehhez. Íme a személyes kedvenceim:

Varga Éva: Hétköznapi kalauz: 
Aki elindult afelé, hogy kicsit természetközelibben élje a mindennapjait, annak nagy segítség lehet ez a könyv. Hasznos zöld tippeket kaphatsz többek között a zöld takarításhoz, az egészségesebb étkezéshez, a környezetbarát utazáshoz, szóval az élet minden területéhez. Már az is óriási változásokat hozhat, ha csak néhány dolgot beépítesz belőle az életedbe, ha pedig ajándékba veszed, valóban hosszú időre szóló, gyakran forgatott szakirodalommal gazdagodik mindenki, akiben van némi “zöldkészség”.
Ára: 3650 Ft
Beszerzés: ZöldBolt

Gévai Csilla: Nagyon zöld könyv
Még egy zöldülős könyv, ezúttal a 8-14 éves korosztálynak. Gévai Csilla a gyerekek számára teszi érthetővé a környezetszennyezés problémáját és a környezetvédelem fontosságát humorral, könnyedésggel, nyelvi leleménnyel. Minden, amit szerettél volna már elmagyarázni, de eddig nem sikerült.
Ára: 2835 Ft
Beszerzés: ZöldBolt

Vrábel Krisztina: Főzd magad!
Említettem már, hogy Vrábel Kriszta az egyik kedvenc gasztrobloggerem, rendszeresen főzök “tőle”.. És azt is említettem már, hogy én inkább a “mindent készen vevősök”, semmint a hobbikézművesek und házikonyhatündérek csapatát erősítem. De akkor vajon hogyan került fel a személyes karácsonyi kívánságlistám élére egy olyan könyv, amely arra biztat, hogy pepecseljek a konyhában olyan dolgokkal, amelyeket készen is meg tudnék venni kettő perc alatt? A jelszó az adalékmentesség és az egyszerűség: Kriszta receptjeiben ugyanis nincsenek ipari “ballasztok”, viszont megmutatja, hogy nem is olyan nagy ügy otthon elkészíteni mondjuk a mogyorókrémet, a fagyit vagy a májkrémet. Nem állítom, hogy innentől magam fogom sütni a kenyeret és tölteni a kolbászt, de néhány adalékolt cuccot azért ki lehet váltani a receptekkel minden fanatizmus nélkül is. Egészségtudatosaknak, konyhai kezdőknek és profiknak, a család egészségét szem előtt tartóknak.
Ára: 3560 Ft
Beszerzés: Dolce Vita Konyha

Csíkszentmihályi Mihány: Az öröm művészete – Flow a mindennapokban
A Flow nem más, mint az az érzés, amikor teljes odaadással foglalkozol valamivel, és csak úgy repül az idő – előállhat ez munka, sportolás vagy bármi egyéb közben, nekem például a koncerteken szokott összejönni úgy, hogy még két napig vigyorogjak, mint a tejbetök (Rhapsody-koncert, november 28., helló! :D). Csíkszentmihályi szerint a mindennapi depi ellenszere az lehet, ha a mindennapjainkban is egyre többször érjük el ezt a bizonyos flow-t. Épp ezért érdemes mindig kihívások elé állítani magunkat, punnyadás helyett például sportolni, olvasni, és az sem hátrány, ha megtanuljuk élvezetessé tenni a rutinmunkát, hogy legyen mibe belefeledkezni. Pszichológia iránt érdeklődőknek és önfejlesztő hajlamúaknak.
Ára: 2363 Ft
Beszerzés: Bookline

Gena Kelly: Jóga könnyedén
Talán már meséltem, hogy én 4-5 év alatt általában megunni szoktam egy sportot, nem megszeretni. A kivétel a jóga, amióta csak csinálom, azt érzem, hogy még akarok belőle, és egyre többet szeretnék tudni róla (és egyre inkább érzem, milyen keveset tudok még mindig). Nem gondolom, hogy a jógagyakorlás megy oktató nélkül, hogy könyvből nulláról elsajátíthatók az ászanák, a rekordidő alatti jógázásban pedig pláne nem hiszek, rekordidő alatt a speedfitness játszik, nem a jóga. Vagyis ne kezdőkben gondolkodj, inkább olyan szeretteidnek ajánlom, akik egyébként is jógáznak valahol. Ha viszont egy jógázó szeretne a “hivatalos” órák mellett otthon is gyakorolni,  akkor jó megoldás lehet ez a könyv és a hozzá járó DVD, amely egy teljes hatha jóga programot mutat be a testtartások részletes magyarázatával és négy gyakorlatsorral.
Ára: 3698 Ft
Beszerzés: Bookline

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .