Trendi fogkrém – de vajon jó is?

Trendi fogkrém – de vajon jó is?

A Prevention című amerikai magazin utánajárt, vajon mit érnek a legújabb fogkrémekre írt hangzatos ígéretek, én pedig picit továbbgondoltam az érveiket.

Az ígéret: szupererős tisztító hab
A valóság: A fogkrém valóban jól habzik, így több esélye van behatolni a nehezen elérhető helyekre. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy hanyagolni lehet a fogselyem használatát, az továbbra is kötelező darab a fürdőszobában – maradjunk inkább annyiban, hogy van, aki szereti, ha kidől a hab a szájából, van aki pedig nem.

Az ígéret: fluormentes
A valóság: A fluorról számos csúnya dolog kering internet-szerte, amelyek közül a legenyhébb az, hogy károsítja a fogzománcot. Erre a piaci igényre, vagy inkább parára válaszolnak azok a fogkrémek, amelyekben aloe és borsmentaolaj helyettesíti a fluort. Az amerikai magazin szerint azonban a fluor csak azokat a kisgyerekeket sodorhatja veszélybe, akik még nem tanulták meg kiköpni a fogkrémet – nekik valóban indokolt a fluormentes fogkrém használata. A felnőttek viszony nyugodtan bízhatnak ennek a fogszuvasodást gátló vegyületnek a jó hatásában.

Az ígéret: természetes
A valóság: Az ilyen termékekben nincs mesterséges színező-, ízesítő és illatanyag, ami mindenképp jó dolog. Azt azonban még nem sikerült sem bizonyítani, sem cáfolni, hogy fogszuvasodást gátló összetevőik (például a xilit, amely egy fogszuvasodás-gátló hatással is rendelkező édesítőszer, vagy a vörösáfonya-kivonat) ugyanolyan hatásosak, mint a hagyományos fogkrémekben található hatóanyagok. A magazin szakértői továbbra is a fluoros fogkrémek használatát javasolják – én azt gondolom, inkább egyéni mérlegelés alapján válassz, a szervezetedbe vitt vegyszerekkel “spórolni” valószínűleg sosem rossz döntés.

Az ígéret: 12 órás antibakteriális hatás
A valóság: Elvileg minden fluoros fogkrém bír némi antibakteriális hatással, ezekben a termékekben viszont erősebb antibakteriális hatóanyag, nevezetesen triclosan van. Az USA-ban még csak most vizsgálgatják, hogy vajon az a fertőtlenítőszer hozzájárulhat-e az antibiotikum-rezisztens bacik megjelenéséhez, az EU-ban viszont már jó ideje betiltották ezt a vegyületet. Az persze jó kérdés, hogy akkor miért kaphatóak még mindig triclosan-tartalmú fogkrémek, merthogy kaphatóak. És azon is érdemes elgondolkodni, hogy vajon mi a fenéért kéne minden egyes árva baktériumot kiirtani mindenhonnan, köztük azokat is, amelyek hasznosak lehetnek. További javallat: a fogkrémek összetevőinek alapos átolvasása, még vásárlás előtt…

2 Comments

  1. A másik megoldás az, amit én csinálok. Kát fogkrémet használok, a rendes fogkrémben kevesebb a flour tartalom. Lefekvés előtt egy magasabb flour tartalmú fogkrémet is használok amit nem öblit ki az ember hanem csak kiköpi. A jó fogkefe is nagyon sokat számit. Amiota elektromos fogkefét használok egészségesebbek a fogaim jobban letisztitja a plakettet. Ahoyg emlitetted a fogselyem is nagyon fontos. Tehát jó fogkrém, jó fogkefe és fogselyem és akkor kevesebbet ülsz a fogorvosi székben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .