A nagy narancsbőr-háború #2: bőrsimító kaják

A nagy narancsbőr-háború #2: bőrsimító kaják

Tudtad, hogy a harminc feletti nők 90 százaléka küzd narancsbőrrel? Nem véletlen, hogy a narancsbőr elleni kencék, kezelések és egyéb csodaszerek akkora slágernek számítanak. Ezeket a sorozat egy későbbi részében veszem sorra, először inkább az életmóddal, ezen belül is a táplálkozással foglalkozom. Mert a hepehupáknak egyáltalán nem mindegy, mi csúszik le a torkodon.

four orangesphoto © 2006 Chris Corwin | more info (via: Wylio)

Persze nem kell semmiféle csodadiétára gondolni, egyszerűen arról van szó, hogy az egészséges táplálkozás nemcsak a derékbőségednek és a fenékméretednek tesz jót, hanem a göröngyöket is képes kisimítani. Jó, ha tudod, hogy az egyébként is egészségtelen rohamdiéták a bőröd állapotát is rontják, már csak ezért sem célszerű nyaralás előtt egy héttel hisztérikus “jaj, hogy áll a bikinim” diétázásba fogni. Pár felesleges kilót ugyanis lehet, hogy ledobsz az ilyen koplalással, de a narancsbőröd rosszabb lesz, ráadásul az első vízparti hekkezésnél úgy fognak visszapattanni a leadott kilók, hogy csak úgy porzik.

Vagyis a narancsbőr ellen (is) kajálni hosszú távú program: ahelyett, hogy rohamfogyóznál, majd újra egészségtelenül étkeznél, érdemesebb hosszú távon is áttérni az egészséges táplálkozásra. Ez persze korántsem jelenti azt, hogy aszkéta módon csak magokon élhetsz, de azt igen, hogy az időd nagy részében odafigyelsz rá, mi kerül a tányérodra. Ahogy írtam, ez az odafigyelés több szinten is megéri.

Mi az amit jobb kerülni? (Ezek sem tilosak, mert akkor annál jobban vágysz rájuk, mondjuk inkább azt. hogy úgy az étkezések 80 százalékában ne szerepeljenek, ha lehet.)
– A só, mert elősegíti a vízvisszatartást. Nem kell mindent sótlanul enned, de csökkentsd a mennyiségét. Meglepően hamar rá lehet szokni az ételek valódi ízére. A készételekben nagyon sok a rejtett só, figyelj oda erre is.
– A cukor: süti, csoki, cukorka, és a rengeteg rejtett cukrot tartalmazó élelmiszerek (például a kész mártások, üdítők, stb.)
– Sós-olajos rágcsák, chipsek, sósmogyi és társai.
– Finomított lisztből készült péksütemények, kenyér, zsemle, sütemények, tészta, fehér rizs.
– Zsíros húsok, szalámifélék, bőröstül sütött csirke, zsírcsíkkal díszített hússzeletek.
– Vajas, zsíros kenyér, vajkrémek.
– Bő zsírban, olajban sütött kaják (rántott husi, sült krumpli…)
– Zsíros tejtermékek, sajtok, ömlesztett sajt, tejszín, 20 százalékos tejföl
– Szénsavas üdítők, gyümölcslének látszó, cukorral dúsított levek, alkohol.
– Koffein: kávé, fekete tea.
– Nem kaja, de szintén nem ajánlott: cigi.


Na de mit együnk mindezek helyett? Más szóval: következik az ajánlott ételek listája:
– Rengeteg víz, naponta kábé 8 pohár.
– Rostos ételek minden mennyiségben: bab, lencse, borsó és egyéb hüvelyesek, valamint a következő pontokban jövő finomságok.
– Zöldségek nyersen, párolva, lehetőleg nem főzelékké gyalázva.
– Gyümölcsök, már csak a magas víztartalom miatt is. Az ananász enzim. és vitamintartalmánál fogva különösen jót tesz, de a narancs és a citrom is sokat segít magas C-vitamin tartalmával.
– Teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, zsemle, tészta, barna rizs.
– Sovány húsok: roston sült csirke, pulyka (bőr nélkül), hal.
– Sovány tejtermékek, zsírszegény sajt, joghurt, kevés 12 százalékos tejföl.
– Egészséges zsiradékok: kevés növényi olaj a főzéshez, natúr mandula, dió, halak.
– Főszerek: néhány vérkeringés-fokozó cucc, például a curry és egy kis csípős paprika, valamint a vízhajtó hatású petrezselyem. Vigyázz, azért ne túlozd el, mert a túlzottan fűszeres ételek többet ártanak a narancsbőrnek, mint amennyit használnak.

Időnként megpróbálkozhatsz egy-egy könnyebb, nem túl durván megszorító méregtelenítő kúrával is: méregtelenítő teakeverék, néhány hús- és tejtermékmentes nap sok gyümölccsel, zöldséggel.

És ez még csak a kezdet, mert a következő részben jön a sport, meg a mindenféle házi praktikák…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .