A nagy narancsbőr-háború #1

A nagy narancsbőr-háború #1

Most, hogy hellyel-közzel itt a meleg, felszínre kerülnek a hűvösebb évszakokban gondosan leplezett narancsbőrös combok, hasak, felkarok. Ráadásul a vékony testalkat sem jelent tutibiztos védelmet: ilyenkor szoktak a paparazzók mindenféle kompromittáló felvételeket készíteni a strandon jókora huplikat villantó, egyébként gondosan agyonkoplaltatott sztárocskákról.
És akkor mi most szépen hadba szállunk a matracszerű bőrfelületek ellen. Első körben például nem lenne baj, ha tisztáznánk, mi is ez az egész…

Dedicato a Capannellephoto © 2008 Fabiana | more info (via: Wylio)
A nőket a természet szépen felszerelte némi extra zsírmennyiséggel, főként a csípő és a comb tájékán. Ezek a tartalékok arra szolgálnak, hogy ínséges időben is képesek legyünk teherbe esni, gyereket szülni (például Afrika szegényebb területein sem áll le a népszaporulat). A kötőszövet rostjai között szép számmal megbúvó zsírsejtek hízás, vagy a méreganyagok felhalmozódása miatt képesek akár a 60-szorosukra is duzzadni. A körülöttük levő rostok rugalmatlanok, így a duci zsírraktáraknak nincs más választásuk, mint a bőr irányába terjeszkedni, és ott kipúposodni – így alakul ki a jól ismert matracszerű felszín. Tovább súlyosbítja a problémát, ha a nyirokfolyadék nem szállítja el elég hatékonyan a salakanyagokat, így az a folyadékkal együtt szépen felhalmozódik az érintett területen.

Azt, hogy a hormonok mekkora hatást gyakorolnak a narancsbőrre, mi sem jelzi jobban, mint hogy a narancsbőrös problémák általában hormonális változások idején kezdődnek: kamaszkorban, várandósság alatt, vagy a fogamzásgátló szedésekor.

Igaz vagy nem?

A pasiknak nincs narancsbőrük.
Igaz! Mivel a narancsbőr kialakulása összefügg az ösztrogén hormon szintjével, a pasiknak pedig ebből alig van, ráadásul a bőrük és a zsírraktáraik, valamint a bőr alatti kötőszöveteik elrendezése némileg különbözik a nőkétől, ők ritkán, vagy egyáltalán nem szenvednek a narancsbőrtől.

A változó kor után javul a helyzet.
Sajnos nem! Bár a változó korban az ösztrogén termelődése csökken, majd leáll, a bőr ebben az időszakban veszít feszességéből, amitől még látványosabb lesz a narancsbőr.

A vékony nőknek is lehet narancsbőrük.
Igaz! Ahogy már írtam, a vékonyság sem jelent védelmet a narancsbőr ellen. A zsírsejtek bőr alatti elrendeződése általános női tulajdonság, így a narancsbőr kialakulása nem a túlsúlytól függ. Persze az egészséges életmód és a test karbantartása segíthet!

Narancsbőr ellen legjobb a lapos talpú cipő.
Nem igaz! Ha a cipődnek van egy kis sarka, az jobban serkenti a láb vérkeringését – a vérkeringés pedig kulcstényező a narancsbőr elleni harcban.

Mitől lesz még rosszabb a helyzet?
– A dohányzás rontja a vérkeringést, ráadásul egy csomó mérget viszel be vele a szervezetedbe.
– A stressztől kortizol stresszhormon kerül nagy adagban a vérkeringésedbe – ez sem használ a narancsbőrnek!
– Egyes kutatók szerint a fogamzásgátló tabletta is súlyosbíthat a helyzeten.
– A koffein szűkíti az ereket, rontja a keringést, ezzel pedig elősegíti a narancsbőr kialakulását.

Arról, hogy mit tehetsz ellene, a következő fejezetekben írok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .