Állj a sarkadra!

Állj a sarkadra!

steve madden platform sandalsphoto © 2010 wl | more info (via: Wylio)
Bár most épp az országos hidegrekordok dőlnek halomra, akár tetszik, akár nem, közeleg a nyár. Én legalábbis optimistán elpakoltam a téli csizmákat, és előástam téli rejtekhelyükről az egyszálpántos nyári papucsokat, hátha tényleg elérkezik végre a szezonjuk. Ez viszont azt is jelenti, hogy most már valóban tetőtől talpig ápoltnak kell lenni – ilyenkor akkor is kicsit nagyobb figyelmet fordítunk a lábunkra, ha télen is igényesek voltunk, tehát eszünkbe se jutott elhanyagolni a talpszerte kialakuló szaruképződményeket (ha valaki netán nem így tett volna, fátyol reá, hajrá, irány a pedikűrös).

A láb szépsége nem áll meg az ápolt lábkörmöknél – sőt, hiába ápoltak azok, ha a pántos szandálból kivillan a repedt sarok. Rossz hír, hogy a sarok bőrét a nyitott szandálok is keményítik, hiszen ezekben szegény lábunk ki van téve a külvilág mindenféle támadásának. A jó hír viszont az, hogy mindenkinek lehet puha és ápolt lábfeje.

A sarkon, különösen a sarok szélén a bőr szeret megkeményedni, és ha már nagyon gáz a helyzet, berepedni. A durva, mély repedések ráadásul fájdalmasak, vérezhetnek, s mint minden nyílt seb, elfertőződhetnek. No, ez az a fázis, amit nem szabad megvárni.

Ami ront a helyzeten:

  • A túlsúly: ha ugyanis felesleges kilókat cipelsz, nagyobb nyomás nehezedik a lábaidra, és a lábfej oldalirányban kissé szétnyomódik, ha pedig a bőr száraz, kevésbé rugalmas – tehát reped, szakad.
  • Az alapból száraz bőr: erre még jobban kell vigyázni, és még rendszeresebben reszelgetni, vagy habkővel koptatni.
  • A mezítlábazás: egy tengerparti nyaralás után sokkal rosszabb a helyzet, mint a városban töltött, cipős napokon, bár a nyitott sarkú cipő is hajlamossá tesz a repedezésre.
  • Rosszul működő izzadságmirigyek: logikus, nincs, ami nedvesítse a bőrt.
  • Kemény padló: a hosszas álldogálás nem használ.
  • A cukorbetegség szövődményei – ez a krónikus betegség többek közt a sarok bőrének repedezésére is hajlamossá tesz.

És ami javít:

  • A rendszeres pedikűr: hetente egyszer-kétszer érdemes fürdés után megszabadulni a keményedésektől reszelő vagy habkő segítségével.
  • Egy jó lábkrém: különösen az urea-alapú krémek gyógyítják jól a bőrt. Naponta egyszer-kétszer kend át a lábad.
  • Kényelmes cipő: ha hajlamos vagy a sarok-repedezésre, amennyire lehet, kerüld a mezítlábazást, a nyitott sarkú cipőket és a vékony talpú sarukat. Ha nyaralsz, vagy egyszerűen követni szeretnéd a nyári szandáldivatot, fokozottan figyelj oda a pedikűrre és a krémezésre.
  • A folyamatos odafigyelés: a téli hónapokban se hanyagold el a sarkadat. Ha egész évben ápolod, kevesebb az esélye a problémáknak, és nem is kell a nyár közeledtével pánikszerűen pedikűröshöz rohannod.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .