Méregtelentés 6. hét: nézzük meg jobban a fehérjéket!

Méregtelentés 6. hét: nézzük meg jobban a fehérjéket!

Megígérem, ez az utolsó kajaügyi megszorítás a programban (az utolsó két hét kicsit másról fog szólni, de teljesen jó lesz 🙂 ): ezen a héten egy kicsit kisebbre vesszük a hús és úgy általában az állati eredetű fehérjék fogyasztását.

A fehérjékkel alapvetően semmi gond nincs, főleg, ha zsírszegény forrásból származnak. Szervezetünk éptőanyagai, amelyekre nagy szükségünk van. A kérdés viszont már megint az: mennyi az ideális belőlük. Elvileg testtömegkilogrammonként egy grammot kellene naponta elfogyasztanunk, ez a fogyókúra idején felmehet testtömegkilogrammonként 1,2 – 1,5 grammra is, hogy a szervezet ne lásson neki saját fehérjéi lebontásának. A felmérések szerint viszont a magar átlagfogyasztás a normál szükséglet másfélszerese.

Pedig a túlzott fehérjefogyasztás egyáltalán nem egészséges (Atkins-diéta, szevasz!): mindenféle emésztési és anyagcserezavarok, felszívódási zavarok (kalciumhiány), fáradékonyság, nagyon súlyos esetben pedig köszvény, vesebaj, vagy vastagbéldaganat is kialakulhat a hatására. És akkor még nem is beszéltünk a pattanásokról, és a bűzös lehelletről. Jó, ehhez azért durván túl kell lőni a célon, de azért nem árt tisztában lenni vele, hogy az állati fehérjék nyakra-főre falása nem az egészség útja.

Épp ezért ezen a héten az állati fehérjéket vesszük szemügyre. Nem kell teljesen lemondanod a húsról (pláne, ha alapvetően nem vagy vega alkat), de alaposan nézd meg, mennyi húst eszel egy nap, és másnaptól egyél valamivel kevesebbet. Különösen a vörös húsok részarányát csökkentsd. Ha lehet, akkor a programból hátra levő három hétben minél kevesebb húst fogyassz, később egy kicsit emelheted a tétet.

A fehérjék forrása egyébként nemcsak a hús és a tejtermék lehet, hanem a hüvelyesek, vagy a diófélék, sőt, a barna rizs és a tofu is. Minél többféle növényi fehérjeforrást kombinálj egymással, így biztosíthatod, hogy minden szükséges aminosav (a fehérjék építőkövei) bejusson a szervezetedbe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .