Méregtelenítés, 3. hét: koffein-megvonás

Méregtelenítés, 3. hét: koffein-megvonás

Előre szólok, ez nem lesz egyszerű feladat. Tudom, miről beszélek, többször is megszenvedtem vele. Én vagyok az a koffeinfüggő, aki már az általános iskola utolsó két évében is egy fél kávéval indítottam a napot (emberek, sose engedjétek a gyereknek kockacukorral mártogatni a kávétokat, én így kezdtem!). Egyetemista koromban megpróbáltam totál leszokni róla, hetekig-hónapokig szédelegtem, fájt a fejem, minden bajom volt. Aztán egy vérnyomásmérésnél kiderült, hogy nagyon alacsony a vérnyomásom, azóta napi 1-2 tea a penzum, lehetőleg zöld. Szülés után pár hónapig megint sikerült koffein nélkül élni (nem akartam, hogy a gyerek koffeines tejjel indítson), akkor érdekes módon ment, pedig túlzottan kipihentnek sem voltam mondható. Aztán eljött egy holtpont, azóta megint napi két teával üzemelek, igyekszem ragaszkodni a zöldhöz.

Szóval, a koffein. Alapvetően nem rossz dolog az, reggel felébreszt, délután elűzi a holtpontot, és hát valljuk be, egy finom, habos cappuccino és hozzá egy jó beszélgetés egy kellemes kávézóban… hát, az fel tudja tenni a koronát egy hétvégére (és itt most emlékezzünk meg egy fél mondatban a jegeskávé, valamint a görög eredetű Nescafé-frappé feltalálóiról is szeretettel). Ámde, mint mindent, ezt is ildomos lenne mértékkel űzni, mert egy kávé koffeintartalma amilyen gyorsan feldob, olyan gyorsan le is ejt, és máris azt veszed észre, hogy lekoppan a fejed az asztalra. Ezen kívül rontja az emésztést, serkenti a gyomorsav-termelést, aminek gyomorégés lehet a vége. Emeli a vércukorszintet, ingerli a vesét és vízhajtó hatású, ennél fogva szárítja a szervezetet és a bőrt (száraz, ráncosodásra hajlamos bőrű sorstársak, figyelem!) Az asztmának, allergiának sem használ, ráadásul függőséget okoz. Ha túladagolod, remegést, ingerlékenységet fogsz érezni, úgy általában “zizegős” leszel tőle.

Az ajánlások szerint egy felnőtt napi maximum 300 milligramm koffeint fogyaszthat el büntetlenül, ez kb. 3 presszókávé. Egy hosszú kávéban 90-180 mg, egy csésze fekete teában 20-90, egy csésze oolongban 10-45, egy csésze zöld teában 5-30 mg található. De van még koffein a kólában ( 20-30 mg/pohár), és a csokiban is, azt pedig gondolom, mondnanom sem kell, hogy ezek szépen összeadódnak.

Ezen a héten az a teendő, hogy csökkentsd a koffeinfogyasztást. Sajnos a fejfájást valószínűleg nem lehet megúszni, de igyál minél több vizet (lásd az első heti feladatot, amit ugye még nem hagytál abba?!), és néhány nap múlva szépen el fog múlni. Ne legyél drasztikus magadhoz, ha eddig napi négy kávét ittál, ne hagyd el az összeset, csak mondjuk egyet vagy kettőt. Ha kávés voltál, térj át a teára. Ha fekete teát ittál, akkor válts zöldre. Ha eddig megállt a kanál a teádban, akkor áztasd kevesebb ideig. Ha átálltál a kisebb mennyiségre, akkor majd lehet tovább finomítani. A teás koffein-, tein- és teobromin-tartalma egyébként annyival jobb, mint a kávéé, hogy valamivel lassabban fejti ki hatását, és tovább élénkít, mint a fekete nedű.

Én most azt vállalom fel a következő hétre, hogy az eddigi erős zöld teáim helyett hígabbat iszom, kevesebb teafűből, rövidebb ideig áztatva, ha pedig beülünk valahová, cappuccino helyett is teát kérek. Ti mennyivel fogjátok csökkenteni a fogyasztásotokat?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .