Május: anyaság, virágok, cipők

Május: anyaság, virágok, cipők

Nekem a május tulajdonképpen már a nyár kezdete. Egyre melegebben süt a nap, és a világot hosszú hónapokra elöntik a színek, illatok, érzelmek. Ennek jegyében állítottam össze a „törődj magaddal” címkéjű teendők, vagyis inkább lehetőségek szokásos listáját.

Májusban folyton van mit ünnepelni: a majálisok szezonjával indít a hónap, majd nagyon kevéssel utána jön az édesanyák ünnepe, a ballagás, a Pünkösd, végül pedig a gyereknap. Kisüt a nap, és kinyitnak a strandok, vagyis indul a nyár, a jó hangulat pedig már jön magától. Hát még ha egy kicsit rá is segítesz! 🙂

Bár az anyák napja már elmúlt, az anyaság valahogy mintha az egész hónapnak a fő témája lenne. Ez a téma pedig bőven ad a lelket felbolydító, majd rendbe tevő gondolkodnivalót. Kezdve a saját anyánkkal való kapcsolatunkon, ami ugye elég sok mindent meghatároz. Folytatva a saját anyai érzéseinken, nevelési „gyakorlatunkon.
Nekem ráadásul – talán eretnek módon – az is eszembe jutott róla, hogy ez az egész anyaság egy jó nagy toleranciagyakorlat. Nemcsak arról van szó, hogy az ember olyannak fogadja el a saját gyerekét, amilyen, és ne a saját álmait próbálja megvalósíttatni vele. Arról is – és talán ehhez időnként még az előzőnél is sokkal több lelkierőre van szükség –, hogy ne menjünk bele az anyai létet kis hazánkban erőteljesen övező versenyszellembe, hogy ne akarjunk minden áron, mások által is elismerten „jó anyák” lenni. Merthogy az ember kismamatársaságban, pláne internetes fórumok környékén sok minden miatt érezheti magát rossz anyának, vagy legalábbis csökkent értékűnek: mert császárral szült, mert érzéstelenítést kért, vagy mert mindenáron ragaszkodott a háborítatlansághoz. Mert az otthonszülés híve, vagy mert orvos- és kórházpárti. Mert hordozókendőben hordta, avagy mert babakocsiban tologatta szeme fényét. Mert három évig szoptatott, vagy mert tápszert adott a kicsinek, és mert babaúszásra és nyelvórára hordta a gyerkőcöt, avagy épp azért, mert nem érezte szükségét semmilyen korai fejlesztésnek (a sor mindenki tapasztalata szerint, tetszőleges hosszúságban folytatható). Nos, én minden anyatársamnak azt kívánom, hogy legyen ereje, önbizalma, elegendő lazasága nem odaállni az ilyen versengések rajtvonalához, és elhinni, hogy annak a picinek, aki őt választotta édesanyjának, épp rá volt szüksége – akármi is a véleménye a szülés, a táplálás, a fejlesztés és egyáltalán a babagondozás körüli divatos vagy épp divatjamúlt elméletekről. 🙂

És még egy gondolat az anyaság és az önmagunkkal való törődés összefüggéseiről. Dr. Christiane Northrup Női test, női bölcsesség című könyvéből (Fiesta Kft., 1999.) származik az idézet, amelyet személy szerint nagyon igaznak érzek (ti mit szóltok hozzá?):

„Megtanulom, hogy a teljességet nem lehet azzal elérni, ha elosztogatom magam,
De azzal igen, ha adok magamnak, és megosztom másokkal.
Megtanulom, hogy a legjobban nem azzal taníthatom meg gyermekeimnek, hogyan éljenek teljes életet, ha feláldozom az életemet,
Hanem azzal, ha magam is teljes életet élek.
Megpróbálom megtanítani gyerekeimnek, hogy nekem is sok tanulnivalóm van…”

Ha pedig visszakanyarodtam az önmagunkkal való törődéshez, mi is lehetne ennek szebb szimbóluma, mint egy csokor virág? Csak úgy, magadnak, hirtelen felindulásból, alkalom nélkül. Ilyenkor már javában nyílnak a legszebbek, az orgona, a gyöngyvirág, a bazsarózsa, a törökszegfű, úton-útfélen kínálják a csokrokat. Miért ne ajándékozhatnád meg magad velük?

A hónap ínyenc-gyümölcse az eper, amely egyes kutatások szerint több, mint 300 gyógyhatású anyagot tartalmaz. Amellett, hogy csodás az íze, kiváló C-vitamin forrás, így karban tartja az immunredszert, de a bőrünket feszesen tartó kollagén termelését is segíti. Serkenti a májműködést, a méregtelenítést, és antioxidáns polifenolok is nagy mennyiségben vannak benne. A vesekövek képződésének is segít elejét venni.

Nyitnak a strandok, kezdődik a fürdőruha-szezon. Ha ez a tény nem tölt el kitörő örömmel, még mindig nem késő tenni valamit. Az ötlet a szokásos: zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabonák, sovány húsok, és minél kevesebb fehér liszt, illetve édesség. No és persze a mozgás, ami a narancsbőr ellen is csodafegyver. A cellulit ellen bevethetők a koffeint, algakivonatokat és egyéb növényi hatóanyagokat tartalmazó bőrsimító krémeket is, amelyek hatását masszírozással, gyúrással növelheted tovább. Viszont van egy rossz hírem velük kapcsolatban: csodát nem érdemes várni tőlük, csak akkor igazán hatásosak, ha a kezelést kiegészíted némi sporttal és egészséges táplálkozással is.

Eljött az ideje annak is, hogy beszerezd a világ legszebb nyári szandálját: a hozzám hasonlóan cipőmániás nőket igazán elkényezteti az idei divat. Szilárdan tartja pozícióját a gladiátorsaru, a keleties papucsok és a balerinacipő, de nagyon jól kihasználhatóak a telitalpú szandálok, a sok-sok pántból álló, „rockeres” tűsarkúk is. És az idei év nagy őrülete: a cut-out, vagyis a „felül csizma, alul szandál” kialakítású hibrid izé, ami első látásra meghökkentő, másodikra viszont szerelem.

(Olvasd el a HősNők.hu oldalon levő más cikkeimet is!)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .