Mi vagyunk a legegészségtelenebbek? Tegyél ellene!

Mi vagyunk a legegészségtelenebbek? Tegyél ellene!

Magyarország a világ egyik legegészségtelenebb országa – adta hírül az amerikai NPR közszolgálati rádió az Egészségügyi Világszervezet tisztviselőjére hivatkozva. A műsorban megszólalt Pusztai Zsófia, a WHO nemzeti koordiátora is, aki elmondta, hogy kis hazánk valóban az egészségtelenség listavezetői között van – nemcsak az EU-ban, hanem világszinten is. A lakosság egészségügyi helyzete messze elmarad attól, ami egy állítólag fejlett országban kívánatos volna, keveset mozgunk, zsíros konyhát viszünk, sokan dohányoznak, és jó néhányan az alkoholt sem vetik meg.

Persze ilyenkor lehet hivatkozni a sokat szidott egészségügyre, meg arra, hogy drága a biozöldség, fáradtak vagyunk munka után, nincs időnk sportolni, és a stressz miatt jól esik az a cigi, meg a feles… Szóval kifogás az van ezer (én szépen el is kezdem itt gyűjtögetni őket, hadd ismerjünk magunkra mindannyian – senki nem kivétel 🙂 ), de az az igazság, hogy sajnálkozás helyett inkább tenni kellene valamit. Országos szinten is, de elsősorban a magunk kis szemétdombján. Például azzal, hogy önkritikusan megnézed, nálad hol csorbul az egészséges életmód, és megpróbálsz apránként, nem fanatikusan és nem erőltetve, de elszántan változtatni rajta. Nem eszel elég gyümölcsöt? Nosza, irány a piac! Nem iszol elég folyadékot? Állítsd be a telefonodat, hogy óránként jelezze: itt az idő egy pohár vízre. Vagy tegyél ki figyelmeztetéseket olyan helyre, ahol mindig a szemed előtt van. Zsírosan főzöl? A legközelebbi fasírt legyen pulykából. Aztán már ne is fasírt legyen, hanem csirke, grillezve, zöldséggel. Nem mozogsz? Szép idő van, sétálj egyet! Egyszerre csak egy-két dolgon változtass, ha az már természetes (ehhez állítóleg úgy három hétre van szükség), akkor jöhet a következő!
Ilyen apró változtatásokkal szépen lassan, és ami a fő, tartósan át lehet alakítani az életmódunkat. Sokkal többet érünk el így, mint a hirtelen felindulásból elkövetett nullkalóriás fogyókúrával, vagy valamelyik jó kis, ártalmas divatdiétával, esetleg a lelkiismeret-furdalásból fakadó dupla aerobikórával, és a másnapi garantált izomlázzal, netán a fanyalogva elmajszolt tönkölyzsemlével. Ráadásul nem kell mártírnak érezni magunkat, szó nincs arról, hogy a jó ügy érdekében lemondanánk minden élvezetről. Talán a cigiről való leszokás az egyetlen, amit nem lehet apró lépésekben, kis változtatásokkal csinálni. Kemény dolog, ezt minden ex-dohányos megerősítheti, de azt is, hogy megéri (olvasd el például ezt). És állati büszke lehetsz magadra, ha végigcsinálod – mi lehetne nagyobb jutalom az önbizalomnál?

Szóval én most kimegyek a konyhába, megeszem egy narancsot és megiszom egy jó pohár vizet. Éjszaka pedig igyekszem majd többet aludni, de előtte még sportolok egy kicsit.

Velem tartasz?

2 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .