Fogyj, és erősítsd az immunrendszered!

Fogyj, és erősítsd az immunrendszered!

Van rajtad néhány plusz kiló, de félsz az influenzától, mert tudod, hogy a szigorú diéták kimerítik a szervezetet és gyengítik az immunrendszert? Íme néhány olyan enni-  és innivaló, amely nem mond ellent az egészséges, kalóriaszegény táplálkozásnak, ám segít ellensúlyozni a védekező rendszert naponta érő kihívásokat, és segít, hogy ellenállj a betegségeknek.

Teával a nátha ellen
A közkedvelt kamillatea segít elkerülni a meghűléssel járó kellemetlenségeket. Egy angol vizsgálat résztvevői két hétig napi 4-5 csésze kamillateát fogyasztottak el. A vizsgálat kimutatta, hogy a vérükben megemelkedett a növényi polifenolok szintje, s ezek a vegyületek többek között antibakteriális hatásukról is híresek. A vér polifenol-szintje ráadásul két héttel azután is magas maradt, hogy az alanyok abbahagyták a teakúrát. A kamillatea ezen kívül a glicin, egy enyhe nyugtató hatású vegyület szintjét is emeli a szervezetben.

Segítsd a védelmező sejteket!
Az immunrendszer falósejtjeit a csontvelő termeli: ezek azok a sejtek, amelyek veszély esetén felveszik a harcot a baktériumokkal, a vírusokkal és más betolakodókkal. Munkájukat a rostok egyik fontos összetevője segíti, amelynek a legjobb forrása a teljes kiőrlésű gabona. Vagyis nyugodtan elrágcsálhatsz egy magos, barna zsemlét, de a reggeli zabpehellyel is segítesz a szervezetednek.

Egy kis dresszing
Salátát ebédelni jó dolog, de nyugodtan kérj hozzá egy kevés öntetet is. Ha ugyanis teljesen kihagyod az étrendedből a zsiradékot, a szervezeted nem képes felvenni a zsírban oldódó vitaminokat, amelyek egyébként a betegségek megelőzésében támogatnák. Az antioxidáns hatású (vagyis a káros szabad gyökök ellen küzdő) karotinoidok például hatékonyan javítják az immunrendszer állapotát, de zsiradék nélkül nem képesek kifejteni a hatásukat. Válassz olyan salátaöntetet, amely kevés zsiradékot tartalmaz, és azt is az egészségesebb fajtából – azaz olíva- vagy dióolajat.

Az egészséges savó
A tejsavó fehérjéje gazdag a cisztein nevű aminosavban, amely a szervezetben hatékony antioxidánssá alakul, és így megerősíti a sejtek védelmét a bakteriális és vírusfertőzésekkel szemben. A legjobb, ha természetes forrásával, a joghurttal viszed be a szervezetedbe. A joghurt tetején kiváló átlátszó folyadék nem más, mint tiszta tejsavó – ne öntsd le, inkább keverd össze a pohár tartalmával!

Paradicsomi állapot
A paradicsomban levő likopin szintén erős antioxidáns. Egy amerikai vizsgálat alanyai három hétig paradicsomban gazdag étrendet követtek, majd újabb három hétig egyáltalán nem ettek paradicsomot. Amíg paradicsomban gazdag volt a diétájuk, a vérvételek azt bizonyították, hogy a fertőzések elleni küzdelemben kulcsszerepet játszó fehérvérsejtjeik sokkal kevesebb károsodást szenvedtek a szabad gyökök ártalmas hatása miatt, mint amikor egyáltalán nem fogyasztottak paradicsomot.

Pótold az ásványokat!
A komoly izzadással járó helyzetekben, például kemény edzéseknél, de akár egy súlyos hasmenés esetén is, a szervezet nemcsak folyadékot veszít, hanem ásványi anyagokat is. Ha ilyenkor egyszer-egyszer a különféle sportitalokra szavazol, pótolhatod a hiányzó ásványokat, és ezzel megelőzheted az immunrendszer „kifáradását” is. Ám ügyelj arra, hogy a választott ital kevés cukrot tartalmazzon, és csak nagyon mértékletesen, alkalmanként élj vele.
Egy pohár bor
Egy pohár bor nemcsak egy kevéske kényeztetést jelent a diéta szigorú napjaiban, hanem a szívnek is jót tesz, sőt, a legutóbbi kutatások azt is bebizonyították, hogy az esetleges nyári ételmérgezéseket is segít megelőzni: három, a romlott élelmiszerekben jelen levő kórokozót is képes megölni, az E colit, a listeriát és a szalmonellát. A laboratóriumi kísérletek során a borban levő etanol, a szerves savak és az alacsony PH-érték tönkretették a kórokozók genetikai anyagát, s végül elpusztították azokat. A tudósok szerint minden borfajta rendelkezik ezzel a hatással, a leghatékonyabbak mégis a vörösborok.

Égesd el!
Több laboratóriumi kísérlet is igazolta, hogy a kapszaicin – az az anyag, amelynek a paprika a csípősségét köszönheti – megakadályozhatja egyes betegségek kitörését a szervezetben, ugyanis serkentik a  kórokozókat pusztító antitestek termelődését. A csípős fűszerek ráadásul a szervezet méregtelenítésében és a felesleges zsír elégetésében is segítenek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .