Csodaszerek nátha ellen

Csodaszerek nátha ellen

Ahogy beköszöntött a január, úgy kezdett el körülöttem mindenki szutyorogni-tüsszögni. Én még decemberben abszolváltam egy durvább köhögős-tüsszögős menetet, gondolom, az év végi hajtás megtette a magáét. Szóval igencsak aktuális összeszedni, mi mindent lehet házilagos keretek között bevetni, ha utolér a trutyi. Megmutatom, amit már kipróbáltam:

Gyömbértea: pár éve szinte véletlenül fedeztem fel, de azóta is lelkesen alkalmazom. A friss, reszelt gyömbérből készült tea íze, különösen, ha jól megtolod a gyömbér mennyiségét, nagyon durva tud lenni, de egy kis mézzel, vagy valódi fekete/zöld teával, illetve azzal, hogy tényleg csak egy csipetnyi gyömbért teszel bele, szelídíthető. Csökkenti a köhögést, megizzaszt, öli a vírusokat, sőt, még a gyomorügyi problémákat is rendbe rakja.

Fokhagyma: én elég keményen szoktam tolni, egy gerezd fokhagymát összenyomok, egy-két teáskanál mézzel összekeverem, és elkanalazom. Ennek is elég súlyos az íze, ha inkább egyszerre döntenéd le, csavard hozzá egy fél narancs vagy citrom levét, és húzd le, mint a pálinkát. Nekem valószínűleg nagyon fura az ízlésem, mert szeretem. A fokhagyma elég jó vírus- és baktériumölő, viszonylag hamar elbánik a náthával.

A hagyma és a fűszerek mindig segítenek. De a húsleves sem rossz megoldás


 Hagymatea: piríts meg egy-két kiskanál barna cukrot, öntsd fel fél liter vízzel, majd dobálj bele egy felszeletelt hagymát. Főzd pár percig, aztán hagyd hűlni, és máris ihatod. Köhögésre a legjobbak egyike.

Fűszeres kaják: nyugodtan dobj be mindent az indiait, a mexikóit, a tormát, a fokhagymás pirítóst, amit csak elbír a gyomrod. És persze a fokhagymás-hagymás cucc után lehetőleg ne sokat kontaktálj emberekkel, és nem csak azért, mert nem ildomos rájuk köpködni a vírusaidat. 

Fekete retek: szintén köhögés elleni csodaszer. Én úgy szoktam, hogy kivájok egy fél fekete retket, a lyukba mézet töltök, állni hagyom, majd egy kis idő múlva kikanalazom. De olyat is csináltam már, hogy lereszeltem a retket, kicsavartam a levét (konkrétan fokhagymanyomóba tettem a reszeléket), és ezt kevertem össze mézzel-citrommal.

Húsleves: az egy dolog, hogy ilyenkor jól esik, de egyes kutatások szerint a húsleves kifejezetten gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Szóval nyugodtan lakmározz belőle, lehetőleg jól megfűszerezve.

Nyugodtan told liteszám a C-vitamint

Narancs, citrom: én a forró citromos tea helyett inkább a citromos limonádé híve vagyok, mert a C-vitamin a forró teából könnyen elillan, a limonádéban pedig benne marad. A narancslé is hasonlóan jó hatású. a legjobb a frissen facsart, de még a bolti, dobozos 100 százalékos is ér valamit. Ilyenkor amúgy is érdemes sok folyadékot inni, ha van benne egy kis természetes C-vitamin, az pedig külön jó.

A legújabb felfedezés állítólag az, hogy a csoki is képes enyhíteni a köhögést. Jó tudni 🙂

Megizzaszt, mint a gyógyszer…

És egy régi kedvencem: Kneipp megfázás elleni fürdőolaj. A meleg, illóolajos fürdő eleve jót tesz, tisztítja a légutakat, de a Kneipp fürdőolajtól még meg is izzadsz. Fürdés után törölközz meg öltözz fel melegen, és feküdj le pihenni. Meglepően hamar hat.

One comment

  1. Pingback: 5+1 gyors módszer a tavaszi fáradtság ellen, amit már ma bevethetsz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .