Könyvajánló: Natúrkozmetikumok

Könyvajánló: Natúrkozmetikumok

A minél natúrabb életmód hívei azt vallják: azt kend magadra, amit meg is ennél. Hiszen a bőr ugyanolyan szerv, mint például a gyomor, és ha azt nem szívesen tápláljuk durva vegyszerekkel, akkor a bőrünkre se lenne ildomos olyan dolgokat kenni, amire nagy betűkkel rá van írva, hogy csak külsőleg alkalmazandó, lenyelve veszélyes. (Persze, a mai ipari termelés mellett az élelmiszereknek is van károsanyag-tartalma, de épp azért megyünk öko-irányba, hogy ezt amennyire lehet, a minimumra szorítsuk.)

A neten kábé százezer natúrkozmetikum-recept kering, de ilyen sokrétű gyűjteményt, mint Gabriela Nedoma Natúrkozmetikumok – Szépségápolás természetes című könyve, még sehol nem láttam. Kezdjük azzal, hogy abszolút alapos az elméleti felkészítés: van benne szó a bőr működéséről, táplálásáról, a natúrkozmetika történetéről, az alapanyagok beszerzéséről, higiéniáról, tárolásról, szavatosságról, és szerencsére arra sem felejt el emlékeztetni a szerző (aki egyébként gyógynövénypedagógus, a természetes receptúrák gyűjtője és kidolgozója), hogy mielőtt bármit is alkalmazni kezdenénk, próbáljuk ki a bőrünk egy kis területén. Ez nekem eléggé vesszőparipám, mert lovasnemzet létünkre, nemzeti sport nálunk átesni a ló túlsó oldalára. sokan azt hiszik, hogy csak azért, mert valami természetes, tutira hipoallergén is. Pedig természetes dolgoktól is lehet válogatott allergiákat kapni, elég csak ránézni a parlagfűszezonban versenyt tüsszögő népességre… A receptek között például több gyömbéres is akad, na ő egy szuper növény, számos jó hatással, de ha kifejezetten érzékeny a bőröd, akkor tud vele érdekes dolgokat művelni – vagyis az allergiapróbát tényleg ne hagyd el, nem lenne jó, ha vöröslő arccal szidnád később az egész natúrkozmetika-izét, mert lelkesen magadra kented az első receptet, és az épp olyasmiből készült, amivel a te bőröd nem tudott összebarátkozni.

A recepteket végignézve egyre jobban örültem, mert legnagyobbrészt csupa olyan anyag szerepel bennük, ami itthon is simán beszerezhető. A legkeményebb diónak a gyógyiszapot gondoltam, aztán rákerestem a neten, és kiderült, hogy több webáruházból is rendelhető. A magyar beszerzőhelyek listája egyébként a könyv végén is megtalálható, nagy piros pont a kiadónak érte. Ráadásul annyira egyszerű elkészíteni ezeket a háziszereket, hogy még a konyha és kézügyesség ellen beoltottaknak sem okozhat gondot összeütni őket. Innen pedig már csak ki kell próbálni, mit szeret a bőröd és mit nem, és eszerint válogatni a receptúrák közül, vagy épp továbbfejleszteni őket.

És még egy dolog, aminél eléggé elismerően kezdtem bólogatni: olyan területekre is tartalmaz megoldásokat a könyv, amelyekre eddig a legnatúrabb ötletgyűjteményben, sőt akkor sem találtam megfejtést, amikor hozzám hasonló ökobio emberekkel dugtuk össze a fejünket. A neten található dezodor-receptek például ritkán lépnek túl a kókuszolaj-szódabikarbóna kombinációján, erre itt most van limoncellós (nyami), bodzás-citromos, Bach-virágos, narancsos-sós, sőt, a pasiknak tölgyfaleveles is. Ugyanilyen óriási a választék arclemosókból, arcradírokból (mákos-joghurtos anyone?), testápoló szerekből, sőt, fogápolók és samponok is vannak benne, pedig ezek eddig nálam megoldhatatlan területnek számítottak. A tojásos, ill. szódabikarbónás hajmosáson túl legalábbis eddig egy használható ötletet sem találtam samponra, csak sajnos a tojástól ragadt a hajam, mint a fene, a szódabikarbónát pedig egy-két kiszáradt hajról szóló beszámoló alapján ki sem mertem próbálni, mert az én hajam is száraz, nem kell még jobban szárítani, ha nem muszáj. Na de majd most! Addig is (a kiadó engedélyével) leírom nektek a két legnyamibb receptet, a limoncellós dezodorét és a mákos-joghurtos arcradírét, csak hogy átérezzétek, milyen finomságokat találhattok a könyvben.

 Limoncello-dezodor (felfrissíti és fertőtleníti a bőrt)
Hozzávalók:
Fél kezeletlen citrom héja
1 teáskanál citromlé
100 ml víz
Fél teáskanál szódabikarbóna

Reszeljük apróra a citromhéjat.
Facsarjuk ki a citrom levét.
Keverjük el a vízzel, és hagyjuk állni egy órán keresztül.
Egy finom szűrőn szűrjük át, és töltsük szórófejes üvegbe.
Adjuk hozzá a szódabikarbónát, zárjuk le és rázzuk össze.

Felhasználás: dezodorként az egész testen.
Mennyiség: 1 dezodoros üvegnyi.
Eltarthatóság: szobahőmérsékleten 1-2 hét.
Elkészítési idő: 3 perc (leszámítva az érlelési időt)

Mákos-joghurtos arcradír (hűsíti és puhává teszi a bőrt, javítja a vérkeringést)
Hozzávalók:
Fél teáskanál mák
1 teáskanál joghurt
Fél teáskanál méz

A hozzávalókat töltsük egy nagyobb üvegbe, és keverjük össze. Alaposan masszírozzuk bele a bőrbe, majd langyos vízzel öblítsük le.
Felhasználás: bőrradír, sminkeltávolító, arc- és testápoló, arcmasszázs, arcmaszk
Eltarthatóság: szobahőmérsékleten 1 nap, hűtőszekrényben 1 hét.
Mennyiség: 1-3 mosakodásra elegendő.
Elkészítési idő: 1 perc.

(A könyvért és a képekért köszönet a Central Mediacsoport Zrt-nek és a Próbakő Communications-nek!)

Ha még többet olvasnál, és mindig naprakész szeretnél lenni a Zöldsalátán történtekből, kedveld a blog oldalát a Facebookon!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .