Októberi kényeztetés a test-lélek-szellem háromszögben

Októberi kényeztetés a test-lélek-szellem háromszögben

Októberben már eléggé benne járunk az őszben ahhoz, hogy kicsit megfakuljon a nyári feltöltődés hatása, viszont még előttünk áll a november-decemberi extra pörgés. Ilyenkor kell egy kis extra kényeztetés ahhoz, hogy fenntartsuk az egyensúlyt, ezért is lett ez a szó az októberi mottó a blogon és minden hozzá kapcsolódó felületen.

Nem győzöm eleget mondani, hogy bár a társadalomnak is az lenne az érdeke, hogy a benne élő egyének harmóniában tudjanak létezni, egyelőre csak addig jutottunk, hogy a saját fizikai-lelki-szellemi egyensúlyodra neked kell figyelni. Ha te nem teszed, akkor más nem fog szólni neked érte, feloldódsz a feladattengerben, és kijössz a gépsor másik végén megrágva, kiégve, összetörve.

Kényeztetés 01

Szóval a mindenkori alapvetés most is érvényes: a feltöltődés nem luxus, hanem pont olyan alapszükséglet, mint az evés és az alvás (ugye ezeket már nem vonod meg magadtól?). Megmutatom, nekem mi vált be az elmúlt hónapok tapasztalata alapján – olyannyira, hogy októberben vagy ismétlést tervezek velük kapcsolatban, vagy egyszerűen jobban elmélyedek majd bennük.

Kényeztetés a testnek: Iyashi Dome, a japán szauna

Kényeztetés Iyashi Dome
Fotó: Csiki Judit

Ezt a berendezést tavasszal próbáltam ki kétszer is, olyan időszakokban, amikor nagyon is rám fért a kényeztetés. A fura gépnek a hengeres részében van a testünk, a fejünk pedig a szabad területen, a párnán. A hőterápia kicsit sokkolja a szervezetet, így sejtszintű regenerálódásra készteti. Méregtelenít, még a narancsbőr láthatóságát is csökkenti. Közben pedig a kellemes melegben való heverészés oldja a stresszt, egyfajta meditatív állapotba ringat, kicsit ki lehet zárni a külvilágot.

A sejtszintű regenerálódást nem tudom egzakt mérésekkel visszaigazolni, a narancsbőr csökkenését viszont a saját szememmel láttam magamon. És azt is éreztem, hogy valahogy jobban egyben voltam utána. És muszáj a helyről is ejtenem pár szót, ahol kipróbáltam. A MySelf drkriston beauty concept ugyanis nem egyszerűen egy szépségszalon. Inkább egy afféle test- és lélekápoló hely, leginkább a “nők egymás közt”, más néven a sisterhood jegyében. A fodrász, kozmetikus, testkezelések és pilates mellett ugyanis helyet kap itt a művészet, a kultúra, a divat, a könyvklub, az izgalmas beszélgetések – aki ide betér, biztos, hogy feltöltődve távozik.

Kényeztetés a léleknek: Émilie, az önismereti útitárs

Kényeztetés - Émilie
Fotó. Eszter Anna Photography

Bevallom, Knapek Évával kicsit elfogult vagyok. Tagja vagyok az önismereti klubjának, ahonnan nap mint nap kapom a “muníciót” a különféle helyzetekre való reagáláshoz a klinikai szakpszichológus vezette teamtől. Nemrég pedig megjelent egy napló, amit nem is igazán naplónak neveznék, hanem inkább önismereti segédkönyvnek. Az Émilie Produktivitás Program egy francia-magyar lány, Émilie történetén keresztül segít hatékonyabbá válni.

A kötet a program első 12 hetes darabja, amely az érzelemszabályozásra helyezi a hangsúlyt. Ahogy Éva fogalmaz: nincs lustaság – érzelemszabályozási problémák és más pszichés terhek vannak, amelyek gátolják, hogy azok legyünk, akik lenni szeretnénk. Az igényes, “jó kézbe venni” típusú napló egyrészt minden napra ad gondolkodni valót, másrészt pedig segít, hogy kilépjünk a folytonos, felesleges pörgésből, és az időbeosztásunkat is önazonossá tegyük. Nekem most ez a mindennapi 15 perc az őszi lelki kényeztetés.

Kényeztetés az agynak: Monet – The Immersive Experience

Monet - The Immersive Experience
Fotó: Monet – The Immersive Experience

A tavaszi-nyári interaktív Van Gogh kiállítás helyére most Monet és művészete érkezett a BOK csarnokba. A koncepció hasonló: nem eredeti festményeket mutat be, hanem bevisz a festő világának mélyére. Abba a szobába, ahol alkotott, abba a kertbe, amelyet lefestett, azokhoz a fényekhez, amelyek megcsillantak a Temze vizén, amikor megörökítette. A kert a híddal igazi varázslat és lelki-szellemi kényeztetés, a vetítésre pedig érdemes extra időt szánni, és kikapcsolva chillezni a nyugágyakban. Utána pedig a VR-szobában belépni a festmények közepébe.

Apropó, azt tudjátok, hogy az impresszionizmus nevet eredetileg gúnynévként aggatták erre az irányzatra azok, akik szerint az “így szoktuk” a mindent eldöntő érv? A fiatal festőcsoport viszont volt annyira vagány, hogy büszkén kitűzze magára a címkét, innentől pedig a többi már valóban történelem. Én azt a gondolatot hoztam el erről a programról, hogy nagy dolgok mindig akkor születnek, amikor valakinek van mersze szembe menni a tisztes polgárok gúnyos kacajával, és tenni azt, ami neki önazonos. Februárig mindenképp nézzétek meg!

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

Olvasd el ezt is!

Őszi dekoráció: mindennapi kényeztetés a szemnek

További self care tippek októberre

Inspiráció a legszebb őszi színekben

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .