Te hány használat után mosod ki a törölköződet?

Te hány használat után mosod ki a törölköződet?

Gondolkodtatok már rajta, hány használatot bír ki egy törölköző? Az oké, hogy hetente a legtöbben betoljuk a törölközőket a mosógépbe, de vajon ez a gyakorlat csak a megszokáson alapul, vagy tényleg ez a korrekt időtartam?

Image courtesy of sirikul/ FreeDigitalPhotos.net

Először is érdemes tisztában lenni vele, mi minden képes tenyészni a törölközőn. A bőrünkről ugye ledörzsöljük vele az elöregedett hámsejteket, de a vízben is maradhatnak baktériumok, vírusok, rosszabb esetben gombák is. Ha elég jól szellőzik a fürdőszobád, és a törölköző két használat között tökéletesen megszárad, akkor szerencsére kevés esélye van, hogy ezek a kellemetlen vendégek szaporodni kezdjenek. Ám a nedves, dohos fürdőszoba nem tesz jót a törölközők tisztaságának, mint ahogyan az sem, ha a fürdőszobában levő vécé lehúzásakor mindenféle csúnyaságok spriccelnek szerteszét (személy szerint nagyon nyakon legyinteném, aki kitalálta a fürdőszoba-vécé kombót, nincs is romantikusabb annál, mint a gyertyafényes kádfürdőzés közben a vécécsészét bámulni, hogy csak az egyik hátrányát említsem).

Az interneten kutakodva mindenütt arra az alapszabályra találtam, hogy 3-6 használat után érdemes a törölközőnek a mosógépben landolnia, vagyis alapesetben a szűk egy héttel, vagy heti két mosással nem nagyon lehet melléfogni. Az arcodra használt türcsiket viszont érdemes kétnaponta váltani, különösen, ha fogékony vagy a pattanásokra, amelyeket ugye épp a törölköződön landoló baktériumok okoznak. Nem érdemes a baktériumokat szaporítani, majd szépen visszakenni a bőrödre. Akkor is érdemes gyakrabban váltani a türit, ha megfáztál, mert jobb, ha nem viszed vissza a vírusokat a szervezetedbe, ha épp gyógyulófélben vagy. Az edzésre, uszodába vitt törölközőt pedig ne aszald a táskában, mosd ki azonnal.

Persze nem kell betegesen rettegni a kórokozóktól, ha 6 nap helyett véletlenül egy hét után szeded le az akasztóról a törölközőt, akkor sincs semmi, de az alapszabályokkal azért jobb tisztában lenni. A mosás pedig legjobb, ha 60 fokos, mert ez már elpusztítja a kórokozókat, de nem készíti ki annyira az anyagot, mint a 90 fok. A törölközőn levő textil-kreszt persze érdemes megnézni, de a 60 fokot azért a legtöbb bírja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .