4 ok, amiért érdemes lakókocsiban nyaralni

4 ok, amiért érdemes lakókocsiban nyaralni

Ez volt a harmadik év, hogy telepített lakókocsiban nyaraltunk egy olasz kempingben. Két éve egyszerűen szembejött velünk a lehetőség egy kuponos oldalon, olyan áron, hogy nem lehetett kihagyni (na meg persze az is nyomott egy kicsit a latban, hogy Trieszt mellett volt a kemping, ez a város pedig nálam az egyik abszolút kedvenc). Tavaly ugyanígy jött szembe egy Ravenna melletti kemping, az idén pedig már céltudatosan hívtuk fel őket, mert elég sok minden van a környéken, ami tavaly nem fért bele a programba. Mivel sokan még csak most indultok útnak, leírom, miért szeretjük, hátha jól jön az úti cél kiválasztásánál (ha nem az idén, akkor jövőre).

 

Klasszik olasz tengerpart, napernyőkkel és árusokkal (utóbbiakat nem fotóztam)

Mert ár-érték arányban verhetetlen

Ahogy néztük az apartmanok árait, négy fővel számolva közel 100 000 forinttal volt olcsóbb ez a megoldás, mint az apartmanos. Ennek persze az az ára, hogy a kemping közös vécéjét és zuhanyzóját kell használni, de ennyit szerintem megér az olcsóbb ár. Ha engem kérdeztek, én inkább programokra költöm a fennmaradó összeget…

Mert kényelmes

A sátor lehet, hogy olcsóbb, de sokkal kényelmetlenebb. A lakókocsiban rendes ágyban alszol, rendes konyhában főzöl, van hűtő, wifi, szerencsésebb helyen esetleg légkondi is (egyébként nem mindenhol van rá szükség, a mostani kempingben például a fák simán adtak annyi árnyékot, hogy ne legyen hőség  a kocsiban), rendes asztalnál, rendes széken ülve, rendes tányérból eszel (kivéve persze a dobozban házhoz vitt pizzát 🙂 ). Nem kell gázfőzőnél guggolva szerencsétlenkedni a teavízzel és gumimatracon vagy polifoamon, hálózsákban feszengeni.

 

Ezért nem kellett feltétlenül a légkondi ilyen árnyékot ad a fenyves. A háttérben erdei tornapálya és játszótér, mindez húsz méterre a tengerparttól

Mert azért vadregényes is

A kényelem mellett a lakókocsi simán hozza a kemping minden más tulajdonságát. Alapvetően társas élmény, úgyhogy aki magányra vágyik, az inkább ne próbálkozzon vele, a kocsiszomszédokat nehéz figyelmen kívül hagyni. (Az eddigiekre még nem volt panaszunk, pedig higgyétek el, nem vagyok minden helyzetben lelkes közösségi ember.) Egyébként meg ott vagy egy ugrásra a tenger, ordítva ciripelnek a kabócák (a legjobb stressztelenítő hang a tengerzúgás után), egyszerre hallasz olasz, lengyel, cseh, magyar, német, holland, satöbbi szöveget, szóval izgalmas, na 🙂

Mert mindig van mit csinálni

Az olasz kempingek híresek arról, hogy mindig van valami programjuk számodra. Akárhol voltunk eddig, mindenhol volt nemzetközi animátorcsapat (ez egyébként csak látszólag bulis meló, valójában őrült keményen dolgoznak a srácok és a lányok, reggeltől estig van mit csinálniuk), előadás a gyerekeknek, sportfoglalkozások a vízigimnasztikától a sokat emlegetett császárkirályság tengerparti jógáig, a műlatin zumbaszerűségtől az íjászatig, a recepción ezerféle szervezett kirándulásra lehet befizetni, de van étterem, kávézó, bébidiszkó, gyerek- és felnőttmedence, amit akarsz. És akkor még el sem indultál saját szakálladra kirándulni…

Tengerparti jóga hátulnézetből. A zumbaszerűségeken mindig többen voltak, pedig ez a legjobb a világon 🙂

Akinek viszont nem ajánlanám

Mert ilyen is van, ez sem való mindenkinek

A magányra vágyóknak

Egy kemping mindig zsúfolt, és tele van turistákkal (akik között van jó fej, meg kevésbé jó fej is), ezt tudomásul kell venni. Akit megrémít a tömegturizmus gondolata, annak itt nem feltétlenül lesz jó dolga, ő jobban jár, ha valami eldugottabbat, kevésbé felkapottat keres.

A tisztaságmániásoknak

A közvécé az közvécé, a közzuhanyzó, az közzuhanyzó. Az olaszoknál egyébként általában tiszták a kempingek, én napi két takarítást láttam mindenütt, de azzal a legelszántabb takarító sem tud mit kezdeni, ha igénytelen embertársunk összeretkezi a zuhanyzót és úgy hagyja. De azért nagy általánosságban rendben volt a higiénia. Ja, és a legközelebbi csapig is el kell sétálni, a lakókocsinál legfeljebb az ötliteres ballonból tudsz kezet mosni. És persze a padló sem fog mindig csillogni.

Az ötcsillagosoknak

Kényelmes, de nem luxus. Ha luxusra vágysz, akkor inkább szállodába menj. Nincs ezzel semmi baj, nem foglak lesznobozni, de jobb már az elején tisztázni az elvárásokat.

Az ellátást igénylőknek

Ha úgy indulsz nyaralni, hogy “én aztán nem fogok ilyenkor is főzni”, akkor vagy minden nap étteremben kajálsz, vagy keress inkább egy olyan szállodát, ahol van ellátás. Nekem nem okozott gondot időként összecsapni egy 30 perc alatt elkészülő egyszerű valamit (palacsinta, üveges szószos tészta, sült krumpli, paradicsomos mozzarella, szendvics, ilyesmi, meg persze rengeteg pizza, amit nem én sütöttem, hanem a kempingbeli pizzások), de teljesen megértem, ha tele a hócipőd a család kajaellátásával, és ezt máshogy szeretnéd megoldani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .